Istoricii români care scriu despre Casa Regală nu prea sînt interesați de prințul Nicolae, regentul. Nici purtătorii de cuvînt ai exilului n-aduc vorba despre el decît dacă e vorba despre Carol II ori despre exilul regelui Mihai, încît o carte despre viața și întîmplările acestui ghinionist principe n-are cum să nu stîrnească interesul cititorilor cu simpatii monarhice sau fără. Diana Mandache, care a scris metodic și excelent documentat despre protagoniștii Casei Regale, dar și despre membrii ei despre care se vorbește și scrie mai puțin la noi, îl urmărește pe Nicolae în noua ei carte în al cărei titlu numele principelui vine pe rîndul doi, după mai atractivul Exil și rivalități.
Povestea începe cu reconstituirea lapidară a împrejurărilor în care Carol II s-a întors pe tron, sprijinit și de fratele său Nicolae, conducătorul Regenței. Nicolae voia să revină la viața înlesnită dinainte, dar ca mînă dreaptă a fratelui său întors pe tron. Cînd trebuise să intre în rolul de regent al copilui-rege Mihai, Nicolae n-a fost cîtuși de puțin încîntat. Fratele lui mai mare, regele Carol II, renunțase la domnie și la familie de dragul vieții personale alături de amanta sa, Elena Lupescu. Nicolae acceptase să-și facă datoria față de Casa Regală, dar cum nu se pricepea la politică, îi cerea sfatul reginei Maria și – remarcă biografa lui – se lăsa dominat de premierul Brătianu și de „cei doi bătrîni“ cu care împărțea Înalta Regență, patriarhul Miron Cristea și Gheorghe Buzdugan, președintele Înaltei Curți de Casație. Scăpat de bătaia de cap a regenței, prințul se însoară cu Ioana Doletti. Căsătoria era morganatică, iar Carol, care se însurase și el morganatic în prima tinerețe cu Zizi Lambrino, îl exilează și-l exclude din Casa Regală cînd Nicolae refuză să divorțeze, așa cum făcuse el, și de dragul tronului se căsătorise cu Elena, principesa Greciei și a Danemarcei.
În exil, prințul a avut parte de un mare interes din partea presei internaționale. Ca automobilist, participa pe banii lui la celebre curse de mașini, iar înfățișarea lui de gentleman arătos, educat la Eton și trecut prin marina britanică, îi făcea pe fotografii de presă să-l pozeze din proprie inițiativă. Iar cînd nu se întîmpla asta, prințul îi convoca prin intermediari. Nicolae umbla să-și recapete titlul princiar. Mai mult, voia ca și nevasta sa Ioana să devină principesă. Întors pe tron după alungarea lui Carol II, Mihai I îl reprimește pe Nicolae în Casa Regală, dar nu-i face hatîrul de a-i acorda și Ioanei statut princiar. În timpul grevei regale a lui Mihai I, Carol II și Nicolae își închipuie că pot salva monarhia, Nicolae fiindcă „nu era compromis cu rușii“, iar Carol tatonîndu-i pe ambasadorii lui Stalin.
După abdicarea silită a Regelui Mihai, România are doi regi în exil. Principele Nicolae, care are și el dreptul la tron, se avîntă și el în lupta împotriva noului regim de la București, ca ambasador al încrederii, cum își zice. În 1953, cînd Carol II moare în Portugalia, Nicolae se duce la funeralii, Regele Mihai, nu. Nicolae declară presei că l-a urît pe Carol, dar n-a uitat că acesta îi era frate și îi fusese rege. Principele se ține la distanță însă și de nepotul său „Mihăiță“, care-i fusese și el rege. Încearcă să-i unească pe românii din străinătate împotriva comunismului din România, dar nici nu-i trece prin cap să i se alăture regelui care făcea același lucru, cu infinit mai mare autoritate și îndreptățire. Asta fiindcă regele refuza chiar și în exil s-o facă prințesă de iure pe Ioana. Nicolae cheltuiește mult pentru cauza națională, iar după moartea Ioanei ajunge să vîndă bijuteriile rămase de la ea și o parte din bijuteriile familiei regale pentru a-și continua proiectele de unire a românilor din exil.
Diana Mandache a reconstuit cu multă acribie biografia principelui. I-a evaluat cît a putut mai obiectiv și meritele, și slăbiciunile, fără să cadă în hagiografie, dar evitînd și să-l ia peste picior pentru fixația lui de a-și face nevasta prințesă, în această carte excelent construită și scrisă cu un talent remarcabil.
Diana Mandache, Exil și rivalități. Principele Nicolae, Editura Corint, 2024.
Carol a plecat infrant in incercarea de a.l indeparta pe Bratianu de la conducerea tarii.Soarta il va ajuta peste doar 2 ani!
Laudabila stradania printului Nicolae de a-i uni pe romanii din emigratie impotriva regimului comunist,ceea ce fostul rege si al sau nepot nu prea a facut!
Comparabila ambitia pentru titlul sotiei cu aceea a fostului rege englez pentru americanca lui.
Uite ca regele Charles a reusit din plin ba inca si mai mult!
In epoca circula o lista cu procentele de paternitate pentru progeniturile reginei Maria.
Astfel, Cărlută era dat 100% al regelui Ferdinand, Nicolae 80% (posibil ca tata lui sa fi fost Gh. Cantacuzino Granicerul, sau un anume colonel canadiano-englez).
Urmeaza fetele Ileana si Elisabeta, din care una era 100% facuta cu Ghika, iar cealalta nu se mai stie bine cu cine.
Poza arata clar ca Nicolae nu are deloc trasaturi mostenite ale dinastiei.
Mie și nu numai mie mi se pare că seamănă vădit cu Carol II.