E o dimineață însorită și liniștită în orășelul american Paradise City și doar cîțiva dintre cei 25.000 de locuitori știu șocanta Breaking News, tragica veste că au rămas fără conducător. Garda de corp din Secret Service tocmai a intrat în apartamentul președintelui și l-a găsit pe podea, cu capul într-o baltă de sînge. Ce căuta POTUS într-un Huși de State? Păi, pînă la cataroiul intrat brutal în creier, cam ce voia el: sticla de whiskey, ca să bea în neștire, pachetul de țigări, să fumeze non-stop, și, dacă avea chef, asistenta sexy, ca să facă plajă cu ea chiar și la miezul nopții, sub soarele-bec de milioane de kilowați.
De trei ani, președintele Cal „Wildcat“ Bradford a fost evacuat de urgență și s-a mutat, împreună cu o societate de supraviețuitori, în interiorul unui munte, în stațiunea-buncăr cu natură artificială creată cu zeci de miliarde de dolari ca soluție de back-up în caz de catastrofă. Lumea întreagă s-a redus, deci, la o comunitate subterană care duce încă înainte destinul omenirii într-un fel de paradis comunist pentru miliardari, genii din toate domeniile și alți norocoși selectați după criterii necunoscute.
Cu bețivul și afemeiatul președinte mort – oficial, din cauze naturale –, și fără tableta cu cele mai stricte secrete ale guvernării, dispărută, ancheta internă cam bate pasul pe loc. Cine și de ce să fi comis această faptă? Nu există vreun motiv evident pentru care Bradford să fi fost ucis, arma crimei lipsește. Suspecți sînt mai mulți, de la paznicul lui personal, supărat că n-a putut să-și salveze de la Armaggedon nevasta, cuplul de tineri agenți încurcați într-o relație ascunsă și șefa de culoare a corpului de pază care se ocupa de securitatea președintelui, chiar din patul lui, la coordonatoarea proiectului, Samantha „Sinatra“, sinistra capabilă de orice, un Elon Musk feminin care trage sforile din umbră, liderul de facto al orașului-stat.
Cu o premisă similară cu cea din Silo, după episodul-pilot cu twist senzațional în final, Paradise se duce la vale rapid. Povestea, subțire, fără substanță narativă, încearcă să atragă interesul telespectatorului cu o strategie ieftină – dezvăluie puțin și lent. Ce-i cu adevărat interesant e încă ascuns, dar felul în care curg lucrurile nu prea convinge, trebuie suspendate în gol prea des logica și gîndirea critică. Și mai face și alte greșeli: acțiunea se concentrează pe detalii irelevante și abuzează de flashback-uri, tactica scenariștilor leneși sau cu inspirația plecată în vacanță. La jumătatea sezonului, totul e încă foarte confuz – sinonim pentru enigmatic, în capul lor de cartofori care joacă la bluf cartea misterului.
Cu o intrigă cînd polițistă, cînd conspirație politică, și thriller, și melodramă romantică, și ghicitoare SF, Paradise nu s-a hotărît ce vrea să fie cînd va fi mare și indecizia asta s-ar putea să-l coste și să rămînă mic. A început ca Silo, să nu termine ca Lost.
Paradise, 2025-, dramoletă SF distopică, creat de Dan Fogelman, opt episoade de 48-57 de minute, difuzat de Hulu, disponibil pe Disney+.
1.380 de vizualizări