„Câinele care latră nu mișcă” – Expresia aparține unui spărgător care, intrând în ograda unui cetățean, i-a amenințat câinii, asigurându-i că-i omoară dacă îndrăznesc să latre. Mai există și o școală de gândire care spune că expresia provine din fizică, fiind rostită de Heisenberg în momentul în care și-a dat seama că nu putem ști, în același timp, poziția unui câine și faptul dacă el latră sau nu.
„A fugit puiul cu rața” – Exprimă o poveste de dragoste imposibilă, dintre un pui și o rață, care se termină totuși în mod fericit.
„Nu vor caii când vor câinii” – Se referă la situațiile în care două sau mai multe persoane nu se pot pune de acord să facă ceva.
„În omul sărac, nici boii nu trag” – Ființe milostive, boii n-ar împușca o persoană care oricum e amărâtă.
„Omul e măsură tuturor lucrurilor, dar în special a rezistenței electrice, caz în care se ortografiază ohm” – Protagoras, filosof grec din Antichitate care l-a anticipat pe fizicianul german Georg Simon Ohm.
„Toate drumurile duc la Roman” – Cel puțin în județul Neamț.
„Dacă răceai, filosof rămâneai” – Se știe că persoanele cărora le curge nasul și care tușesc (uneori dând impresia că o fac cu subînțeles) par mai înțelepte.
„Vulpea, când n-ajunge la struguri, zice că sunt sacri” – Strugurii sacri nu trebuie mâncați și așa explică vulpea faptul că nu se atinge de ei.