Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

PSD își numără înfrîngerile: una la Primărie, două la școala din Băneasa

Zoom PSD își numără înfrîngerile: una la Primărie, două la școala din Băneasa

Cheia alegerilor locale este, fără discuție, Primăria Capitalei. Nu sectoarele, nu scorul din județe, nu numărul de primării sau de consilii județene. Toate aceste cifre sînt secundare, fiindcă nu demonstrează mai nimic. Cele două partide vechi, PSD și PNL, dețin cel mai mare număr de primari și consilii, iar asta înseamnă că, într-o bună măsură, își vor atinge scorul de la ultimul scrutin –liberalii cu un plus de 5-6%, pesediștii cu același minus. Va fi greu de spus, așadar, cine a cîștigat la locale, fiindcă PNL va avea un procent ceva mai mare, dar PSD va avea un număr ceva mai mare de primării.

În schimb, dacă PSD pierde tronul de la București, PNL va putea clama victoria, fiindcă „a recuperat Bucureștiul“. Capitala e în continuare trofeul aurit, nu numai prin bugetul năpraznic pe care-l oferă cîștigătorului, cît, mai ales, prin aura de victorie decisivă pe care electoratul „cel mai informat“ o acordă uneia dintre tabere. Dacă PSD păstrează Primăria Generală, poate să strige în gura mare că a învins la locale, fiindcă a reușit să cîștige bătălia cea mai grea.

De la acestă victorie de moral se trage și victoria de la viitoarele parlamentare, căci o victorie la locale, demonstrată de victoria la București, e trambulina sigură pentru succesul de la parlamentare.

Toate partidele de intelligence– USR, PLUS, Pro România – au înțeles această filozofie practică și s-au apucat de treabă. USR și PLUS au tras pentru un candidat unic al dreptei, iar Pro România a strîns cu ușa PSD, șantajîndu-l cu o candidatură proprie, doar-doar o reuși o alianță pentru București și pentru viitoarele parlamentare.

PNL, la rîndul lui, a înțeles că trebuie să-și sacrifice pe moment setea de bani și să-l înghită pe Nicușor Dan cu tot cu toanele lui, fiindcă doar așa o poate înfrînge pe Gabriela Firea. Numai PSD n-a reușit să priceapă importanța candidatului unic și a lăsat alianța stîngii să se ducă, deocamdată, pe apa Sîmbetei.

Asta arată diferența între securiștii de dreapta, mai raționali, mai organizați, mai practici, și securiștii de stînga, ceva mai depășiți de situație.

Proiectele politice mai noi – USR, PLUS, Pro România – sînt operate de securiști cu o gîndire mai aplicată. Chiar dacă între Coldea (USR) și Predoiu de la Pro România e o diferență mare de vîrstă, amîndoi au frecventat cursurile de rapacitate și abuz ale regimului Băsescu și au dobîndit reflexele luptei pentru rezultat.

PNL se află, de voie, de nevoie, în atenția structurilor oficiale arondate președintelui, așa cum cere tradiția. Mai mult șantajat decît infiltrat, PNL reușește, totuși, să producă iluzia unui partid aproape civil, angajat într-o luptă politică civilă, alimentată doar de lăcomie. Nu și PSD, care și-a rechemat securiștii de rit vechi, din categoria Tudose și Grindeanu, și care se zbate sub conducerea unui recrut, înspăimîntat că-și poate dezamăgi recrutorii.

Această diferență de pilotaj securist poate duce PSD la pierderea fotoliului de la Primăria Generală și, odată cu ea, la pierderea catastrofală a localelor. Va urma, inevitabil, pierderea cu zgomot a parlamentarelor, apoi prăbușirea în abisul partidelor mărunte.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Toamnă electorală

  22 septembrie 2020

  Precum o bostană cu genunchii sparți, geaba număr zile: joia muri marți, sîmbăt-am pierdut-o vineri la un tîrg, miercurea îmi pare babă dată-n pîrg ce-a visat că-i cloșcă într-o zi […]

 • Ambiții politice la virusul ucigaș

  22 septembrie 2020

  Duminică, 27 septembrie 2020, agentul electoral COVID va stabili o ordine șchioapă a puterii pe următorii patru ani. E cel mai imparabil caz de democrație nereprezentativă din istoria modernă, neprevăzut […]

 • Școală, școală, vrem postaci!

  22 septembrie 2020

  Și, așa cum ni s-a promis, a început școala. În cele mai sigure, normale și deosebite condiții, asigurate cu înțelepciune și operativitate de către Guvernul României, înțelept condus de către […]

 • Spovedanie

  15 septembrie 2020

  Sunt gol de sentimente ca o biserică, toamna, cînd nunțile toate s-au veștejit și fosta-mi iubită se joacă de-a doamna cu șeful ocolului din Maglavit. E-un schimb valutar între grauri […]

 • Cea mai profitabilă afacere de pe pămînt

  15 septembrie 2020

  Nici să fi înviat Spiru Haret nu s-ar fi discutat atît de mult despre școală. Coronavirusul a trezit-o un pic la realitate. A pălmuit-o, cît să clipească mirată, și a […]

Cele mai citite