Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

PSD la munte și la mare

Zoom PSD la munte și la mare

Dacă PSD face pe 26 mai, la europarlamentare, peste 30%, Liviu Dragnea rămâne șef la partid. Dacă, în aceste condiții, referendumul e invalidat și PNL se află la o distanță de zece procente față de PSD, atunci Dragnea va schimba guvernul. O va înlocui pe Viorica Dăncilă cu Eugen Orlando Teodorovici.

Dacă referendumul e validat, atunci PSD, cu toate cele 30 de procente ale lui, va face restructurare de guvern și va schimba ce miniștri dorește, fără să-i mai pese de Iohannis, cu condiția ca PNL să nu fie la o distanță mai mică de șapte procente de el.

Dacă PSD face peste 30%, referendumul e validat și PNL e mai aproape de șapte procente, atunci PSD o s-o lase încurcată, adică va aștepta să vadă ce zice Klaus Iohannis despre remaniere.

Dacă PSD face sub 30 de procente, înseamnă că scorul adunat al PNL, USR-PLUS și Pro România amenință majoritatea. În acest caz, mulți parlamentari PSD care au intrat în Parlament pe poziții la mustață vor negocia primele locuri pe listele Pro România. Baronii îi vor cere lui Dragnea să se retragă, ca să preîntîmpine o cădere a guvernului. Iohannis va negocia cu alți pesediști decît Dragnea menținerea unui guvern Dăncilă slab, o remaniere convenabilă Cotroceniului, și va ține în mînecă varianta unei moțiuni de cenzură care poate fi introdusă oricînd pe parcursul anului.

Sigur, rămîne ca parametru major situația de pe 20 mai, cînd și Curtea Constituțională, și Înalta Curte sînt așteptate să se pronunțe în legătură cu libertatea lui Dragnea. E greu de crezut că vreuna din Curți va avea curajul să își asume o decizie care modifică rezultatul alegerilor, așa că vom asista, probabil, la o nouă dublă amînare. Dacă, dimpotrivă, apare un verdict favorabil lui Dragnea, PSD ia un scor mai bun. PSD are șanse să ia un scor mai bun și în cazul condamnării lui Dragnea, caz în care partidul ar fi motivat de perspectiva de a pierde guvernarea și, parțial, de răzbunare. Așa zic sondajele.

Totul depinde, prin urmare, de prima cifră din scorul PSD. Sondajele dau pentru PSD o plajă de variație mare, mai mare ca niciodată: 18-35%. Adică sînt posibile și catastrofe, și minuni.

Rămîne însă, ca observație generală, faptul că, indiferent ce fac celelalte partide, contează doar ceea ce face PSD. Acest partid se comportă ca o bombă electorală care poate exploda sau se poate fîsîi și pe care nu e bine s-o atingi înainte de a-și arde capsa.

1 comentariu

  1. #1

    “Daca” si “daca” si iar “daca”… Daca baba avea o roata, era ministru de razboi !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale