Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

PSD, ultima speranță a PNL

Zoom PSD, ultima speranță a PNL

Se fac sondaje telefonice – așa numitele CATI – la greu. Oamenii sînt întrebați cum votează, pe cine vor la guvernare, ce premier își doresc. Nici pe vremea țepelor cu accidentul de mașină sau a apelurilor din Nigeria nu erau sunați mai des.

Cauza? USR a crescut cu mult peste așteptările Cotroceniului. Sondajele trebuie să publice în ultima săptămînă valori mai mici pentru USR care să justifice un rezultat final mai mic. Altfel, supremația PNL în viitorul guvern de dreapta e grav avariată. Tabletele sînt pregătite, numai că ele singure nu pot face toată treaba cîtă vreme sondaje independente dau cam același scor.

Deci care sînt cifrele? Păi, USR bate spre 20%, ba chiar spre 21-22%, situație în care PNL nu mai e sigur pe propunerea de premier. Dacă USR are 20% nu poate fi evitat la guvernare, fiindcă PNL nu are cu cine face majoritatea. Socotelile erau ca USR să crească de la 7% – cît a avut la locale la nivel național – la maximum 12, hai 13%. Atunci, un PNL care ar fi scos peste 30% ar fi putut să ia în calcul un guvern fără USR, doar cu PMP, UDMR, Minorități și sprijin parlamentar de la PSD. Dar dacă USR vine tare spre 20%, voturile pleacă de la PNL și PNL scade sub 30%.

În cazul ăsta, cu o diferență față de USR mai mică de 10 puncte, PNL nu are încotro și trebuie să cheme USR la guvern. Aici, însă, încep problemele. USR-PLUS nu-l vor accepta pe Orban și, probabil, nici pe altcineva de la PNL, fie el și militarul favorit al lui Iohannis, Ciucă. USR-PLUS îl vor împinge pe Cioloș în față și vor putea șantaja cu nevotarea guvernului.

Marea speranță a PNL rămîne, așadar, PSD. Cu cît va fi mai mare scorul PSD, cu atît Iohannis doarme mai liniștit, fiindcă are un susținător tăcut pe care chiar se poate bizui. PSD îl va ajuta pe Iohannis să-și facă combinațiile, așa cum a procedat zi de zi în ultimul an de opoziție. Iar în cazul că – Doamne ferește! – se va clasa pe primul loc, Ciolacu îi va cere scuze domnului președinte și îi va oferi sprijin necondiționat, fără să emită vreo pretenție de premier, doar așa, „pentru stabilitate“.

În concluzie, unitățile care lucrau în trecut contra PSD lucrează acum contra USR. Iohannis are nevoie de un USR depunctat și de un PSD puternic, fiindcă doar așa poate impune un guvern PNL jalnic și un premier PNL slab, exact cum a făcut în ultimele 11 luni.
1 comentariu

  1. #1

    E.X.A.C.T.. (egzact, pentru ailaltzi)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale