Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

PSD vinde pielea CURS-ului din pădure

Zoom PSD vinde pielea CURS-ului din pădure

Cu un scor declarat la locale de „peste 30%“, PSD își continuă marșul inconștient spre declin. Votul politc a fost stabilit, prin vorbe sforăitoare, la cota rezultatului la primării. Pesediștii s-au dat victorioși, au destupat șampania și n-au mai stat să numere votul la consilii județene.

În realitate, victoria lor de la locale seamănă leit cu înfrîngerea de la europarlamentare. Dacă la primării au luat 30,63%, asta s-a întîmplat pentru că au avut cei mai mulți primari în funcție care și-au reînnoit, prin votul într-un singur tur, mandatele. Acești primari puteau fi și din partidul contelui Zambra Iosipescu sau al lui Brătianu-Cartof, fiindcă, fiind deja primari, se alegeau în același procent. În schimb, votul de la consiliile județene, adevăratul vot politic și cel mai apropiat de situația de la parlamentare, a adunat pentru PSD doar 22,8%.

Prin urmare, PSD a obținut ceva mai puțin decît la europarlamentare, cînd a fost declarată starea de calamitate și întregul dezastru a fost aruncat în spinarea lui Dragnea. Ceea ce pesediștii n-au înțeles e că pe 27 septembrie au fost vîndute activele cele mai bune ale PSD, adică forța primarilor, iar pentru parlamentare n-au mai rămas decît acțiunile lipsite de valoare. Primarii și liderii locali nu mai au de ce să tragă și să cheltuiască, fiindcă ori și-au văzut sacii în căruță, ori au pierdut miza politică, iar fără primari și liderii locali forța de extragere a votului din teritoriu va fi mult mai slabă.

Ei bine, în această stare de năuceală euforică, pesediștii își fac proiecții pentru parlamentare luînd în calcul, în mod eronat și fatal, scorul de la primării, adică „peste 30%“. Ceea ce îi pune pe un fel de picior de egalitate cu PNL și le lungește lista de parlamentari cu mult peste nivelul realității. PSD își socotește numărul de parlamentari eligibili după ureche, o ureche surdă la strigătul rațiunii. Ei mizează pe 44 de senatori și 100 de deputați, în timp ce PNL se așteaptă la 49 de senatori și 110 deputați.

În timp ce USR (15 senatori, 35 deputați), Pro România +ALDE (12, 29), PMP (9, 21) și UDMR (7, 17) își construiesc proiecția într-o notă optimist-realistă, bazată pe rezultatele unui vot politic rezonabil calculat, PSD sare ca puricele la cer, uitînd că e potcovit cu 99 de ocale.

Există aici și avantaje practice, fiindcă întocmirea listelor se lasă cu gîște și cocoșei, cu favoruri și foloase necuvenite nepatrimoniale, la fel ca în oricare alt partid, iar cînd lista doritorilor crește, cresc și firitiselile aduse comitetului de listă.

Dacă alegerile se vor ține pe 6 decembrie și dacă pesediștii păstrează ca bază de calcul această formă de nebunie exaltată, la numărătoare îi așteaptă un coșmar. Dimpotrivă, dacă alegerile se amînă, tot mai mulți pesediști de pe prelungirea listelor au șanse să intre, în martie, în Parlament și să nu regrete că au dat mărțișorul încă din octombrie.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Un vaccin la îndemîna oricui

  24 noiembrie 2020

  Patriarhii ortodocși care și-au dat singuri cu cădelnița-n coaie după ce au afirmat că virusul liliacului chinezesc, nefiind creștin, nu are ce căuta în biserică au acum un bun prilej […]

 • Pfizer președinte

  24 noiembrie 2020

  Nu mai sînt paturi la ATI. O spun medicii, o spune presa, o spun pacienții care se agață de viață pe holuri. Ba sînt, spun Orban și Tătaru, care nu […]

 • Cățeii pandemiei

  24 noiembrie 2020

  S-au umplut orașele, în principal, de căței, de obicei de talie mică, abandonați. Mulți sunt câini din acele rase incerte, pe care, pe întuneric, i-au putea confunda cu o pisică, […]

 • Împărat și proletar (Scrisoarea a IV-a, către prieteni)

  17 noiembrie 2020

  Străbunica mea Iulica Bonțideanu, greco-catolică din comuna Soareș, de lîngă Bobîlna, care a dormit toată viața cu capul pe Biblie pînă la vîrsta de 101 ani, avea obiceiul de a […]

 • Poporul fără ardere internă

  17 noiembrie 2020

  Iohannis a risipit un mandat de cinci ani învățînd să citească din prompter și numărînd plopii de două ori pe săptămînă pe drumul spre Sibiu, dar putea să recupereze în […]