Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Pușcăria: locul unde infractori analfabeți ca Gigi Becali devin scriitori

Zoom Pușcăria: locul unde infractori analfabeți ca Gigi Becali devin scriitori

Vi s-a făcut dor de Gigi Becali? Nici mie. Din păcate însă, nu o să apucăm să ni se facă dor de el. Toate semnele arată că pe 31 martie o să fie eliberat condiționat. Și o să umble printre noi iarăși ca un om cu drepturi. Pentru că a muncit să repare paguba adusă societății. Scriind cărți. Aparent, e util societății ca infractorii să scrie cărți.

Șmecheria merge foarte simplu. Dacă pușcăriașii muncesc în închisoare, li se reduce pedeapsa. Fiecare două zile de muncă reduc pedeapsa cu trei zile. Lucru destul de ușor de înțeles dacă pîrnăiașul ar face o muncă grea, umilitoare și utilă societății. Gen să intre în canalizări și să spargă cu fruntea rahatul întărit pe pereții țevilor. Dar, cumva, pentru că legile sînt făcute de băieți isteți, scrisul de cărți se pune ca muncă. Pentru ca să nu trebuiască să facă oamenii care au bani să-și publice cărți muncă de-aia care te murdărește pe mîini. Că doar nu sînt fraieri de rînd, să sufere la pușcărie. Năstase a ieșit mai repede fiindcă a scris cărți și pariez că toți proaspeții încarcerați or să devină autori foarte curînd. Dacă Elena Udrea nu scrie o carte pînă la sfîrșitul anului, eu îmi mănînc pălăria.

Măgărie ieftină de ținut la căldurică bogătașii pe care nu-i doare contul să toarne un snop de bani la o editură ca să le publice toate ciornele. Devine nesimțire cruntă însă cînd vezi că ajung să scrie cărți oameni care nici măcar nu știu să citească bine. Ca toți băieții din fotbal care-s la pîrnaie. Meme Stoica scrie cărți. Gică Popescu. Slinosul de Borcea. Oare despre ce scrie cărți slinosul de Borcea? Despre cum poți să fii atît de prost încît să faci tratamente alternative de la vraci de mîna a treia și să te intoxici cu mercur?

Becali a scris patru cărți în pușcărie. Patru cărți! Omul ăla care nici măcar nu știe să se iscălească fără să facă greșeli gramaticale. Așa consideră statul, că e util societății ca Becali să scrie cărți. Că asta e munca pe care un infractor analfabet trebuie să o facă în folosul comunității, ca să arate că e reformat și că merită să fie liber: maculatură care insultă orice om ce a scris sau a citit o carte la viața lui. De ce nu l-au pus să facă turnulețe din cărți de joc sau genuflexiuni? Sigur aceste activități ar fi la fel de inutile pentru noi, oamenii normali, și nu ar trebui să moară nici un copac ca să iasă mai repede un infractor din bulău.

Am colegi care se chinuie ani de zile la o carte, iar Becali se pune pe vine și trîntește o grămadă aburindă de literatură. Și încă una, și încă una, și încă una. A fentat sistemul. Am citit una și să nu vă închipuiți că a scris el pe bune. Că a stat cu abecedarul în mînă să-și aducă aminte ce litere vin după A. A plătit un fomist să-i facă treaba, a stat relaxat și iese de acolo cu mai multe cărți publicate decît intelectuali cu ani de carieră. Și zicea lumea că nu se mai scrie literatură la noi. La cîți șmecheri au ajuns la pîrnaie în ultimul timp, Jilava o să fie Alexandria epocii moderne.

5 comentarii

 1. #1

  uite o oportunitate de afacere: sa scrii carti pentru parnaiasi.maine poimaine vor aparea anunturi la publicitate: scrie carti pentru puscariasi;10 lei pagina. asa o sa ajunga cartarescu miliardar.

 2. #2

  Trebuie neaparat confiscata averea acestor nemernici si daunele aduse societatii trebuie platite inapoi. Recuperarea banilor furati e mult mai importanta decit pedeapsa cu inchisoarea. Acesti nemernici nu vor mai putea face nimic daca le lipsesc banii atunci cind ies de la pirnaie. Altfel n-am cistigat nimic, se apuca din nou de furtisaguri, de data asta vor avea doar mai multa grija sa nu fie prinsi.
  Bun articol d-le RA!

 3. #3

  Hater! 😀

 4. #4

  Din bube, mucegaiuri si noroi
  iscat-am mii si mii de euroi.

  nu pentru voi, ci noi.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint