Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Raport despre Tudorel. Altfel

Zoom Raport despre Tudorel. Altfel

“Avem un ministru al Justiției – unii spun că este bun, alții spun că este rău. Ministrul Justiției trebuie să fie egal pentru toți, trebuie să fie în slujba cetățeanului, trebuie să fie bun, nu și rău!”

În urmă cu șase luni se împlineau șase luni de când sărbătoream șase luni de la aniversarea de șase luni a momentului de când trecuseră șase luni de la împlinirea a șase luni de când ne făcuserăm un obicei ca din șase în șase luni să marcăm faptul că suntem aici, în fața cititorilor noștri, mai inteligenți decât ai lor, săptămânal, de 28 de ani.

Iar acum îi rugăm pe cititorii care s-au acreditat la acest text să nu depășească linia pe care le-o vom indica și să nu se apropie excesiv de foile de pe care citim. Promitem solemn că vom fi scurți, vom conspecta în diagonală și apoi vom urca textul pe site-ul Ministerului Justiției. Sau pe cel al revistei. Depinde.

Personal, noi ne-am început activitatea profesională de jurnaliști exercitând demnitatea de ziariști, deși puteam opta să fim acoperiți, propagandiști sau părtinitori, deși nu ni s-a propus. Am fost și suntem mulțumiți de opțiune, pentru că astfel ni se permite ca acolo unde am scris acum o săptămână despre procurorul-șef al DNA să scriem astăzi despre ministrul Justiției, un erudit în ale dreptului, dar nu neapărat și în alte domenii. Aceasta nu este o investigație, ci un articol care conține informații culese de ici, de colo, cam așa cum a fost și raportul ministrului Justiției scris pe genunchi pentru a justifica procedura de revocare a doamnei Kövesi.

Tudorel a fost procuror, așa cum ne-a și povestit cu multă mândrie, dar a fost procuror la Panciu, în Vrancea, între 1986 și 1990. În 1990 și-a dat seama că activitatea de urmărire penală a celor care ne botează vinul nu-l va duce prea departe, a acceptat propunerea mai veche de a fi asistent universitar la Facultatea de Drept din Iași și a devenit, în același timp, avocat în baroul din Iași. Tenace, Tudorel a urcat încet-încet toate treptele carierei universitare, muncind din greu, studiind, scriind și predând. A fost asistent, lector, conferențiar, iar în 2003 a ajuns, în sfârșit, profesor universitar. N-a ars etapele, până atunci, știind că pentru arderea etapelor are toată viața în față.

Că l-au atras funcțiile, demnitățile, diplomele și pozele festive a dovedit-o pe deplin de-a lungul carierei de care a tras cu dinții de mic. Chiar înainte de a deveni profesor universitar plin a fost opt ani prodecan al Facultății de Drept din Iași, iar cam atunci când a făcut pasul de la conferențiar la profesor, l-a făcut și pe cel de la prodecan la decan.

Ca orice parvenițel, Tudorel a absolvit și el Colegiul Național de Apărare, intrând în acea elită de alumni care-i cuprinde pe Gabriel Oprea, Liliana Mincă, Elena Udrea, Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea, Alina Gorghiu, Șerban Mihăilescu, Ana Maria Pătru, Răzvan Burleanu, Sulfina Barbu, Gigel Știrbu și mulți, mulți alții. Nici un om serios, nici un cărturar care nu e pus pe parvenire nu și-ar trece în CV Colegiul Național de Apărare, dar Tudorel Toader o face. Fiindcă pentru el, ca pentru orice om obsedat de carieră, e important.

La doar doi ani după ce ajunsese decan la Facultatea de Drept din Iași, Tudorel Toader a ajuns judecător la Curtea Constituțională, susținut puternic de către bunul său prieten Relu Fenechiu. De altfel, Relu Fenechiu a avut tot timpul să discute despre Tudorel cu vecinul său de celulă, fostul prefect de Iași Radu Prisecaru, căruia Tudorel i-a fost avocat până în momentul în care, ajungând judecător la CCR, s-a suspendat din barou.

Cu un prim mandat de doar un an și, apoi, cu un mandat plin la CCR, Tudorel Toader s-a întors pe cai mari și albi la Iași în 2016, unde a candidat și a și câștigat alegerile pentru poziția de rector al Universității “Alexandru Ioan Cuza”.
Imediat după ce a câștigat alegerile și a devenit rector, Tudorel a schimbat rapid toată conducerea administrativă de la rectorat, aducându-și oamenii lui de încredere de la Drept, pe principiul “îi instalez azi în funcție și mâine-poimâine facem și concurs”. Din păcate, Tudorel nu s-a putut bucura prea mult de biroul lui de rector, în a cărui renovare a investit prioritar și masiv (una dintre primele sale decizii ca rector), căci după doar un an de la alegeri s-a suspendat din funcție pentru a o îmbrățișa pe cea de ministru al Justiției, în februarie 2017. Cât a fost rector activ, Tudorel a reușit să fie drept și echilibrat, dând de pământ cu toți responsabilii site-ului Universității, care și-au permis să-l treacă pe site doar profesor universitar Tudorel Toader, în loc de profesor universitar doctor Tudorel Toader. Reforma Justiției începe cu astfel de detalii mărunte, de ce să n-o recunoaștem? Cum reformat a fost, în 2017, și regulamentul concursului pentru funcția de asistent, concurs pe care Ionuț Alexandru Toader, fiul lui Tudorel, l-a câștigat, deși codul de etică al UAIC spune că “nu pot participa la concursuri de angajare persoane ale căror rude exercită funcţii de conducere”. Da, dar tatăl era suspendat, ce vreți, iar dacă se va întoarce la un moment dat, fiul nu va mai da concurs, căci e deja acolo.

Băiat de treabă, Tudorel, și mare cărturar. Păcat că își dedică timpul mai degrabă propriei persoane și cariere, căci altfel ar fi avut timp să facă și un raport profesionist de revocare, nu o revistă a presei.

4 comentarii

 1. #1

  Dragutza ,
  Neculai C.M. zicea ,de fapt , “s-auzim numai de bine” ! Si-l sublinia cu talc pe “numai”…
  De ce te bagi daca nu te pricepi ? Ai ?
  Sal’tare !

 2. #2

  Imi face impresia ca Dl. Dorel pardon TuDorel Toader este parvenit si in cunoștințele despre drept. Cine il vede un profesionist Dumnezeu stie de ce dar numai ca este cunoscător on drept nu. Ăștia sunt oamenii perfecți care sa ne conduca. Numai ăștia. Si nu numai pentru ca sunt prosti ci pentru ca sunti perversi si hoti. Românismul este o meserie din pacate.

 3. #3

  Nici nu se apropie de idealul basau’ , asta avea 2 fete… Institutul national de aparare e marea pata gri in cv-ul domnului TT . Hai sa inchidem ochii si sa nu observam ca asa au fost ‘inrolati’ cu totii.
  Ce e amuzant este cum si-o trag “colegii” intre ei.

 4. #4

  hm.. Bun, am inteles cam care ar fi profilul psihologic al lui Toader. Dar care sunt cusururile raportului – juridic vorbind – asta nu rezulta clar. Dupa mine este prima declaratie facuta de un oficial, onesta si profesionista. Ca ar fi putut fi adaptata mai sintetic pe masura precaritatii intelectuale a auditoriului a priori ostil, da, asta ar putea fi un repros de natura formala. Care insa nu cantareste semnificativ in ecuatie. In fond nu e normal sa croiesti mereu discursul pe masura unora care oricum nu sunt dispusi sa il asculte atent.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Toader s-a făcut băiat mare

  17 septembrie 2019

  Aidoma unui copil fugit de acasă și aciuit în Gara de Nord, Toader Paleologu a fost luat sub pulpană de un drojdier bătrîn și hîrșit în rele, dispus să-l învețe […]

 • Călăreții fără cap

  17 septembrie 2019

  Între pusta maghiară și stepa rusească, pe terenul cu obstacole moștenit de la strămoși, România aleargă, ca un cal deșelat de istorie, să prindă din urmă Occidentul. Singura ei certitudine, […]

 • Votul la fără taxe

  17 septembrie 2019

  79.997 de cetățeni români stabiliți în străinătate s-au înscris fie pentru a vota prin corespondență, fie pentru a solicita să voteze la o secție de votare mai aproape de casă. […]

 • Întoarcerea clasei muncitoare în paradisul capitalist

  10 septembrie 2019

  Dacă-n popor se zice că sula nu știe carte fiindcă la școală a stat tot timpul sub bancă și n-a văzut ce se scrie pe tablă, e clar că noua […]

 • Frăția lichelelor

  10 septembrie 2019

  Scaunul de la Cotroceni, scos la licitație în noiembrie, vine cu un pachet promoțional de putere neagră. Serviciile secrete sînt incluse, pot fi cumpărate practic pe nimic doar păstrîndu-li-se șefii […]