Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Războiul sfîrşitului lumii

Zoom Războiul sfîrşitului lumii

Cînd l-am citit prima oară, romanul lui Llosa m-a impresionat ca performanţă epică, dar nu m-a prea atras. Şi asta exact din cauza virtuţilor evidente ale cărţii. O ţesătură densă, cu sute de personaje şi nenumărate istorii care se intersectează într-o construcţie de un barochism care atunci mi s-a părut mult prea încărcat.

De-abia cînd am citit romanul a doua oară, pe îndelete, mi-am dat seama că această uriaşă cronică nu poate fi dovedită cu o lectură „şnur”, chiar dacă textul nu e dificil. Trebuie să faci pauze de lectură pentru a digera ceea ce ai citit într-o sută de pagini, şi în timpul pe care îl consacri Războiului lui Llosa să te laşi absorbit de roman.

Închipuiţi-vă că îţi propui ca în două zile să faci cunoştinţă cu cîteva sute de persoane care se agită prin faţa ta: fiecare are o poveste pe care trebuie s-o afli şi e prins într-o plasă de relaţii pe care trebuie să le urmăreşti. Sînt aici nu ştiu cîte personaje principale, ca să nu mai pomenesc de sutele de apariţii episodice prinse în revărsarea apocaliptică acestui fluviu plin de vîrtejuri.

Llosa recunoaşte că Războiul sfîrşitului lumii l-a chinuit, şi asta nu numai ca să se documenteze despre revolta milenariştilor din Canudos şi despre Brazilia sfîrşitului de secol 19. Tehnica romanului e epuizantă, cu schimbări rapide de planuri şi cu o naraţiune năvalnică pentru care autorul are nevoie de explozia unui sprinter şi de rezistenţa unui maratonist într-o cursă cu obstacole. În timp ce romanele-fluviu clasice au o lentoare uneori exasperantă, Llosa te obligă să alergi după personajele lui. Singurul care se bucură de un tratament aparte e Sfătuitorul.

Cu el îşi începe Llosa romanul, fiindcă de la el a început războiul în care aveau să piară 30.000 de oameni. Omul fără vîrstă şi fără obîrşie, încălţat cu sandale de păstor şi purtînd o tunică vineţie ca misionarii e cel pentru care seceta şi legile şi reformele fostului imperiu brazilian transformat în republică sînt tot atîtea semne ale apropiatei veniri a Antihristului, care e însuşi Cîinele, împreună cu acoliţii săi, diavolii. Asta ca să nu mai punem la socoteală flagelurile care vor urma, înainte de învierea morţilor şi de Judecata de Apoi.

Sfătuitorul umblă pe jos prin satele sărăcite de secetă şi înfomentate. Se roagă întinzîndu-şi la pămînt trupul canonit şi după ce predică le răspunde curioşilor că la anul 1900 lumina se va stinge pe pămînt, fiindcă atunci va fi sfîrşitul acestei lumi. De cuvîntul lui ascultă şi văcarii şi pălmaşii şi sclavii, în vreme ce bandiţii sîngeroşi se căiesc şi renunţă la blestemăţii ca să-l urmeze, aidoma mulţimii tot mai numeroase care se ţine după el.

Din mulţimile astea răsar Sfîntuleţul şi Leul din Natuba, criminalii pocăiţi şi tîlharii transformaţi în ostaşi ai Domnului şi ai Sfătuitorului, femeile, sclavii şi copiii care-l urmează. Asta în timp ce politicienii îi înarmează pe furiş pe adepţii Luminătorului, armata porneşte împotriva lor, însoţită de un ziarist miop care vrea să relateze de la faţa locului pentru un ziar republican şi revoluţionarul frenolog scoţian, care şi-a luat numele de Galileo Gali, se duce la Canudos să înteţească focul acestui război de la capătul lumii.

Citind romanul, te simţi prins treptat în vîrtejul său uriaş, mai presus de întîmplarea care împarte lumea care-l populează în învinşi şi învingători. Un vîrtej în care ceea ce contează e cum cîştigi sau pierzi. O victorie care te face nefericit? Sau o înfrîngere care te ajută să-şi păstrezi seninătatea şi speranţa?

–         Unde e banditul? O interoghează un ofiţer învingător pe o babă din tabăra învinşilor.

–         L-au purtat la cer nişte arhangheli, răspunde baba. I-am văzut cu ochii mei. Punct.

2 comentarii

  1. #1

    cum vi s-a parut ,,orasul si cainii”?

  2. #2

    Apropo de ciini – romanul cu care Llosa si-a marcat teritoriul ca mare prozator.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale