Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Războiul stelelor, episodul 6,5: Învierea lui Boba Fett

Zoom Războiul stelelor, episodul 6,5: Învierea lui Boba Fett

Din lunga serie de rebuturi, pardon, reboot-uri Star Wars, la sfîrșitul lui decembrie, a apărut pe micile ecrane un nou episod. După ce-a murit în Return of the Jedi, fostul vînător de recompense Boba Fett este înviat în The Book of Boba Fett, ca să fie avansat conjunctural pe poziția de interlop-șef, moștenitor al teritoriului și palatului lui Jabba the Hutt din Mos Espa, capitala multirasială a planetei Tatooine. Înainte de a jubila la reîntîlnirea cu misteriosul antierou care l-a capturat pe Han Solo, trebuie să știți că nemilosul mercenar și asasin tăcut de care se temea toată galaxia s-a schimbat complet, nu mai e același după experiența de a-și vedea moartea cu ochii în mațele creaturii care l-a înghițit acum aproape 40 de ani.

Ieșit miraculos din Sarlacc Pit la capătul puterilor, leșinat în mijlocul deșertului, jefuit de omuleții Jawa și salvat de Tusken-ii care l-au luat în sclavie, Boba se trezește între cavalerii nisipurilor un alt om. Un om nou, care învață de la primitivi lecția umilinței și autodisciplinei la capătul căreia se va naște un fel de Rambo galactic care, antrenat doar cu un băț, își va bate toți inamicii. Într-o epocă a pistoalelor cu laser și a puștilor cu plasmă, în care adversarii luptă doar corp la corp, desigur. Folosind numai bîte sau arme cu mîner de halebardă și tăiș cu descărcări electrice care probabil îi gîdilă pe dușmani pînă mor de rîs, pentru că alt efect letal nu par să aibă.

Creat tot de Jon Favreau, fanul scenarist care a livrat în ultimii ani două sezoane convingătoare de The Mandalorian, The Book of Boba Fett este un spin-off de spin-off la care s-a greșit rețeta. Dacă The Mandalorian reușea să creeze iluzia că universul Star Wars poate fi încă explorat cu șarm și inteligență, continuarea poveștii oamenilor cu cască din Războiul stelelor (nu-i clar de ce se insistă cu fetișul ăsta: dacă la Darth Vader a fost revoluționar, la următorii mascați a devenit redundant și banal) nu trece de nivelul unui The Mandalorian la mîna a doua. Saga bătrînului și chelului Boba Fat (da, da, nu e nici un typo aici) se remarcă în special la modul nostalgic, prin reapariția în cadru a personajelor de fundal din trilogia originală a lui George Lucas. E drept, după doar două episoade în care abia s-a setat contextul, nu poate fi trasă o concluzie pertinentă pentru întreg sezonul. Dar ce-ar mai putea urma ca să șteargă impresia de serial care-și caută o rațiune de a exista, alta decît cea de a umple buzunarele acționarilor Disney? Toată construcția se sprijină pe fascinația fanilor pentru un personaj misterios din seria veche, care avea pînă la The Book of Boba Fett o aură construită mai mult din referirile la el ale celorlalți decît din aparițiile sale episodice. A avut un rol, a servit scopul de a fi o amenințare credibilă; acum, narativul incoerent, focalizat pe un soi de fabulă cu morală explicită despre toleranță și incluziune, ne dezvăluie un Boba fals, artificial, care așteaptă să fie ascultat și temut din respect, nu din frică. E ca și cum Nuțu Cămătaru și-ar intimida datornicii lecturîndu-le clauzele cu litere mici ale contractului de credit verbal, nu oferindu-le un loc de vizionare a cuștii leilor săi din interior.

Din felul în care s-a dezvoltat pînă acum franciza cumpărată de Disney de la Lucas, se poate pronostica cu cotă mică la pariuri că în următorii ani fiecare personaj secundar, oricît de nesemnificativ, din Războiul stelelor va avea o epopee personală. Să ne așteptăm, deci, ca și ofițerul imperial spînzurat wireless de Vader în prima scenă a filmului din 1977 să primească o carte a sa, un roman-foileton de așezat în videobiblioteca cu biografii Star Wars. O fi avînd și el, bietul, o poveste de spus în spatele apariției sale de zece secunde pe ecran.

The Book of Boba Fett, 2021-, saga (deocamdată) ineptă, lentă și plictisitoare a unui personaj secundar din Star Wars, creat de Jon Favreau, șapte episoade de 30-50 de minute, difuzat de Disney+.
Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. #1

    Hartistule, încă nu te-ai prins ca nu e vorba de Boba Fet ci de clona/copilul lui, abandonata in copilărie (vezi Războiul Clonelor) pe planeta unde se crea armata de clone?
    Pare ca ai scris articolul după ureche, fără sa vizionezi, de fapt, serialul…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale