Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

RĂZVAN PETRESCU: „Ca dovadă că ne-o coc de mult timp s-a descoperit un schelet de coronavirus într-o piramidă egipteană”

Zoom RĂZVAN PETRESCU: „Ca dovadă că ne-o coc de mult timp s-a descoperit un schelet de coronavirus într-o piramidă egipteană”

Chiar dacă nu mai practică medicina de treizeci de ani, scriitorul Răzvan Petrescu a rămas cumva și medic în mintea lui de prozator moralist cinico-exasperat care ne spune mai ales ceea ce n-am vrea să auzim.

Cristian Teodorescu: Cum e să fii medic în vremuri ca astea?

Răzvan Petrescu: În apriliese vor împlini treizeci de ani de cînd am părăsit medicina, aşa că habar n-am cum ar fi dac-aş profesa acum, în ultimele trei decenii am fost de cîteva ori doar pacient şi m-am simţit foarte bine. Soţia mea a rămas în zonă şi de vreo trei săptămîni răspunde la telefonul verde care-o extenuează, dacă primeşte ordin de mobilizare în vreun spital n-o mai primesc acasă. Atît la ea, cît şi la cîţiva colegi de facultate cu care-am rămas prieten văd un sentiment al datoriei tot mai fabulos pe măsură ce maladia cîştigă teren. Am auzit la radio un doctor spunînd că trebuie să fii gata să pui pacientul înaintea ta, se referea la viaţă, nu l-am crezut, l-am crezut însă după ce-a fost infectat. Mai ţii minte ce zicea Băsescu despre medici, cum greşesc ei şaizeci la sută din diagnostice şi dacă vor salarii mai mari să se care-n străinătate? Mare păcat că n-au roit-o toţi, să descopere lumea ce feerice ar fi acum spitalele goale, cît spaţiu, ce de mîncare, cîte femei de serviciu fără sutien.

C.T.: Dar prozator?

R.P.: E rău, fiindcă devine şi mai limpede că nu poţi vindeca pe nimeni cu un text, chiar dacă-i ataşezi poze cu lilieci. Se devoalează şi mai limpede caracterul ludic al literaturii, or, în situaţia de azi jocul pare complet inadecvat. E drept, au apărut sumedenie de bancuri pe Uaţap şi unele-s foarte bune şi rîsul e binevenit, totuşi sînt bancuri, nu chiar proze.

C.T.: Să recitim Ciuma lui Camus, dacă tot stăm acasă?

R.P.: E cam sumbră, aş opta pentru Orbirea lui Canetti.

C.T.: Ce-ți spune intuiția medicală despre această pandemie?

R.P.: Intuiţia fiind capacitatea conștiinței de a descoperi spontan pe cale rațională esența, sensul unei probleme, mărturisesc că raţiunea îmi este de obicei străină, esenţa gripei chinezeşti îmi scapă, dar nu şi sensul pentru că l-am aflat dintr-un mic eseu al unui înalt prelat, anume că omenirea trebuie să dispară pentru a renaşte căci nu mai aveam nimic sfînt în noi, aşadar boala e-o încercare la care ne supune Dumnezeu fără să ne dea vreo şansă din moment ce popa scrie că trebuie să dispărem, uite cu ce se ocupă El în loc să aibă grijă de planete, materie neagră, găuri negre, face viruşi.

C.T.: Iar ne-a prins nenorocirea în curul gol, sanitar și medical vorbind?

R.P.: Corona nu-i fulg de nea. A prins toată planeta nepregătită. Deşi existau informaţii despre virusul Made in China încă din decembrie, nimeni n-a făcut nimic, vezi Italia, Spania, Franţa, America etc. Şi cu toate că mi-ar plăcea să dau vina pe sex-simbolul de la Ministerul Muncii de la noi, nu pot.

C.T.: Văd că se bagă și procurorii pe fir, să-i ancheteze pe medici, apropo de ceea ce fac cu coronavirusul. Ca ce chestie?

R.P.: Procuratura-i o organizaţie periculoasă şi puternică, prin urmare are dreptul să se bage peste tot, mă gîndesc în special la acel loc anatomic de-o gingăşie fără pereche, mă abţin să-l denumesc. Foarte bine că-i urmăresc pe medici dacă ne gîndim că medicii au învăţat mai mulţi ani decît procurorii, e nedrept! În plus, primii vor să salveze indivizi, ceilalţi să-i bage la puşcărie, nu se poate şi una şi alta, să rămînă doar oamenii legii. Evident că dacă va fi nevoie de serviciile lor medicale le vor oferi chiuind dintr-o groază de dubiţe.

C.T.: Ce zici de ăștia care ies acum la plimbare sau la iarbă verde?

R.P.: Sînt oameni care nu cred în autoizolare pentru că este dureros de simplă, aşadar neserioasă, şi mai e şi singura măsură pe tot globul, neexistînd încă vreun tratament eficient sau vaccin, concluzia fiind că ăştia sînt, deşi nu par, oameni de ştiinţă. Au nevoie de iarbă verde.

C.T.: Cineva, om rațional, îmi spunea că acest coronavirus e de origine extraterestră.

R.P.: Aşa este. Ca dovadă că ne-o coc de multtimp s-a descoperit un schelet de coronavirus într-o piramidă egipteană.

C.T.: Democrație sau limitări ale drepturilor noastre cîștigate?

R.P.: Democraţia nu-i decît un cuvînt umflat de papagali siniştri, a existat doar în Grecia atunci cînd a fost inventat, unde dracu’ îşi exercită poporul puterea? Să nu-mi spui de alegeri, Parlament, în zilele noastre intervin alţi factori, digitali.Trăim o anumită formă de organizare a societăţii care nu se cheamă democraţie şi nu-s eu chemat să-i găsesc numele, dar i-aş zice Ramona.

Sigur că există oameni care se tem că se vor închide televiziuni, şi da, se vor închide cu lucrătorii de-acolo înăuntru şi presimt că li se va da foc, se va închide şi Internetul, adio Feisbuc, va fi jale. Am prieteni mai tineri decît mine cu zece, douăzeci de ani, care prevăd numai dezastre, sinucideri, foamete, războaie, un scenariu preluat din filme apocaliptice muzicale, unul şi-a scris testamentul. Un altul trăieşte clipe de extaz cînd vede scene de omenie, de solidaritate.Dar şi extazul şi solidaritatea sînt sporadice şi cu totul zadarnice şi-mi dau seama că-i dau dreptate prelatului, omenirea se va purifica. Şi aşa, purificată şi moartă, va merge-n paradis. Nu cred că există, dar cred că omenirea va merge. Astfel încît măîntristează dispariţia spicherilor motivaţionali. Cum să rămînem pozitivi într-o asemenea situaţie, cum să mai ajungem milionari în trei paşi şi două luni ori măcar să fim fericiţi toată viaţa, care viaţă?

C.T.: Un epidemiolog italian spunea că acum ar trebui să ne vindece sportivii care cîștigă bani grei, nu el, care are un salariu de căcat.

R.P.: Un scenarist argentinian spunea că o ţară care se uită la 22 de milionari care-aleargă după o minge nu-i o ţară normală. E valabil pentru toate continentele. Iar banii retardaţilor vin de la public, dacă n-ar exista el, n-ar mai fi nici sportul rege. Aşa că degeaba-i ironic şi revoltat italianul, nu ştie economie.

C.T.: Apropo, de ce să facă sportivii donații, care cît îl lasă inima, în loc ca bugetele Sănătății să n-aibă nevoie de banii sportivilor?

R.P.: Nu l-ai auzit pe Cîţu spunînd că învăţămîntul şi medicina nu-s prioritare? Nu-i acum vizibil cît de corect vedea în viitor?Este cît se poate de firesc să nu se mărească bugetul la Sănătate decît de ochii lumii, acum, fiind suficient să se mărească la SRI. Chiar, ei ce fac, sînt sănătoşi?Mă frămîntîn fiecare zi, lucrează-n prima linie alături de procurori, sînt cei mai expuşi şi n-au ca echipament de protecţie decît măştile alea cu glugă.

C.T.: Scrii ceva pe această temă, a pandemiei,sau mai aștepți?

R.P.: Nu ştiu cum să scriu pe-un asemenea subiect,e-o tragedie prea mare pentru a-mi intraîn pagină.Sigur că-i posibil să mă înşel, dar să te-apuci de literaturăpe temapandemieieste şi cam frivol. Asta pe lîngă faptul că Soderbergh a făcut un film de succes în urmă cu nouă ani, de fapt nici nu-i film, ci o reconstituire a unor lucruri care încă nu se întîmplaseră, ce să mai scriu eu, c-a ieşit armata pe străzi.

Sînt momente cînd am convingerea că tot ce se-ntîmplă e ireal.

Aş scrie însă cîteva rînduri despre diaspora pe nedrept tot mai detestată de cei mai mulţi dintre noi, cei care-am rămas pe loc ca să mîncăm salam cu soia boabe. Oamenii de peste graniţe se-ntorc ca să moară acasă.Nimic nu poate fi mai impresionant. Şi-i omoară şi pe cei apropiaţi, deoarece apropiaţii, mai ales copiii, rămîn fără scop dacă rămîn fără părinţi.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • O, torna, torna, fratre

  9 iulie 2024

  O, torna, torna, fratre, întoarce-te din moarte, că maica o să-ți simtă-adierea de departe și-n frigul bănuielii o să-și sfîșie șalul, văzîndu-mă călare și-n locul tău doar calul. O, torna, […]

 • Pe culmile nerușinării

  8 iulie 2024

  Nici de data asta, la fel ca în multe alte dăți, nu vor fi dezbateri. N-au fost la prezidențialele trecute, n-au fost la europarlamentare, n-au fost la locale, la Primăria […]

 • În Bucovina nu mai cîntă cucu’

  2 iulie 2024

  Rusia-i moartă-n filmele rusești din care au zburat pe veci cocorii. În gara pentru doi nu mai găsești șine de zahăr candel, iluzorii. Că-n Marea de Azov două hamsii au […]

 • Temutul trib al vînătorilor-culegători

  1 iulie 2024

  Echipa de hăitași organizată de Florian Coldea acționează în codru, în zona furtului de la stat. Vînează infractori bogați, mulți dintre ei îmbogățiți ca urmare a relațiilor cu SRI. Ani […]

 • Două roabe

  25 iunie 2024

  Dacă e roabă, e de vînzare, dacă e roabă, mînere are, dacă e babă, pune-o la vatră, prinde-o c-o scoabă să care piatră, de-i tinerică, cheam-o la tine, dacă se […]

Editoriale
 • O, torna, torna, fratre

  9 iulie 2024

  O, torna, torna, fratre, întoarce-te din moarte, că maica o să-ți simtă-adierea de departe și-n frigul bănuielii o să-și sfîșie șalul, văzîndu-mă călare și-n locul tău doar calul. O, torna, […]

 • Pe culmile nerușinării

  8 iulie 2024

  Nici de data asta, la fel ca în multe alte dăți, nu vor fi dezbateri. N-au fost la prezidențialele trecute, n-au fost la europarlamentare, n-au fost la locale, la Primăria […]

 • În Bucovina nu mai cîntă cucu’

  2 iulie 2024

  Rusia-i moartă-n filmele rusești din care au zburat pe veci cocorii. În gara pentru doi nu mai găsești șine de zahăr candel, iluzorii. Că-n Marea de Azov două hamsii au […]

 • Temutul trib al vînătorilor-culegători

  1 iulie 2024

  Echipa de hăitași organizată de Florian Coldea acționează în codru, în zona furtului de la stat. Vînează infractori bogați, mulți dintre ei îmbogățiți ca urmare a relațiilor cu SRI. Ani […]

 • Două roabe

  25 iunie 2024

  Dacă e roabă, e de vînzare, dacă e roabă, mînere are, dacă e babă, pune-o la vatră, prinde-o c-o scoabă să care piatră, de-i tinerică, cheam-o la tine, dacă se […]

 • Amurgul zeului nul

  24 iunie 2024

  Dispariția lui Klaus Iohannis din politică nu e încă o certitudine, așa că, pe moment, să ne bucurăm de perspectiva ei. Să ne închipuim un android cu toate circuitele de […]

bijuterii argint