Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

RĂZVAN PETRESCU: „Majoritatea românilor se distrează grozav cînd eludează legea, nu pentru c-ar fi rebeli, ci pentru că-s tîmpiţi“

Zoom RĂZVAN PETRESCU: „Majoritatea românilor se distrează grozav cînd eludează legea, nu pentru c-ar fi rebeli, ci pentru că-s tîmpiţi“

Ne știm de pe vremea cînd eram studenți, el la Medicină. Așa că medicului-scriitor Răzvan Petrescu i-am luat un interviu după ce a început valul 1 al pandemiei, acum am vorbit despre cel de-al patrulea val și despre ceea ce s-a mai întîmplat între timp. El, cu același umor formidabil.

Cristian Teodorescu: Credeai că scăpăm de valul 4 sau n-aveam nici o șansă?

Răzvan Petrescu: Era imposibil să scăpăm. Suficient să vină un singur om cu o variantă Delta, să se ducă la mare şi să facă pipi-n apă. Virusul se ia şi prin pipi.

C.T.: Ca medic ce ești, de ce nu se vaccinează confrații tăi care nu se vaccinează?

R.P.: Pentru că printre ei sînt şi exemplare nereuşite, mulţi au colon iritabil, calviţie, deci  sînt convinşi că boala chinezească este o chestie banală. Iar vaccinul, inutil, de ce ai vaccina un domn căruia-i curge nasul – am scris domn deoarece doamnelor nu le curge nasul. De remarcat că nici unul dintre ăştia nu-i infecţionist, virusolog sau imunolog, aşa c-am văzut un chirurg toracic de la „Nasta“ declarînd nervos că flagelul nu-i decît o răceală. Înţeleg, e un om urît, nimeni nu-l bagă-n seamă exceptîndu-i pe ăia pe care-i operează mai mult ca sigur cu rezultate interesante pentru anatomopatologi. Fiind şi bătrîn, se aprinde repede, simptom al demenţei senile, de-aici şi tonul ridicat. Un alt doctor era specializat în gastroenterologie, or, cum noul virus se aciuieşte-n pliurile intestinului subţire, s-a simţit dator să ne asigure că nu este deloc primejdios şi să nu ne lăsăm manipulaţi de grupul celor mai puternici oameni din lume condus de Adrian Streinu-Cercel, un medic extraordinar, plătit de Pfizer, Moderna şi Johnson & Johnson. Îl cunosc, am fost colegi de facultate, e mînă-n mînă cu Kissinger. Plus oculista supărată. Şi esteticiana. Astfel de făpturi medicale există peste tot, nu doar în România, de pildă am văzut un farmacist american cu papion galben explicînd că-n vaccin s-au băgat celule extrase din embrioni umani şi un cip de mare viteză, aşadar realizez pe deplin pericolul unui semiconductor în deltoid, căci migrează spre creier, nu creierul boului din povestire, care-i pătrat, ci al nostru, al tuturor, şi americanul resimţea nevoia imperioasă să ne înveţe, să ne educe, să ne ferească de moartea prin vaccin, unii susţin cu probe irefutabile că înainte să te ucidă provoacă malformaţii, orbire, paralizie, muţenie şi sterilitate, cea mai groaznică ar fi impotenţa, dar dacă eşti impotent, practic eşti steril, nu şi invers, cum scria Hippocrate. Ca s-o scurtez: astfel de medici au un IQ de dimensiunile unei molii, prin urmare vor să fie şi ei figuri publice, fiindcă dacă eşti prost, dar nu te cunoaşte nimeni, eşti prost degeaba. E păcat.

C.T.: Cum să dai bani pe o țidulă falsă că te-ai vaccinat, cînd te poți vaccina gratis?

R.P.: E firesc, tot ce este gratis n-are eficacitate căci e dubios, o credinţă populară de excepţie, şi doar ştii că veşnicia s-a născut la ţară odată cu barza. În acelaşi timp, adeverinţa falsă demonstrează că omului îi e frică de vaccin (am explicat mai sus motivele), dar vrea să călătorească cît mai repede ca orice intelectual bucolic, imediat ce scapă din WC-ul din fundul curţii face orice ca s-ajungă în Maldive. În fine, mai e şi implacabilul ADN: un veneţian care trecea prin Valahia în 1656 a scris cutremurat: „Oamenii de aici nu respectă nici o lege“, de unde se vede că istoria se transformă în genetică sau viceversa, rezultatul fiind că majoritatea românilor se distrează grozav cînd eludează legea, nu pentru c-ar fi rebeli, ci pentru că-s tîmpiţi.

C.T.: De unde ni se trage prostia asta?

R.P.: Refuzul vaccinării pleacă în cea mai mare măsură de la scrierea creativă de pe feisbuc şi alte reţele flamboaiante, unde tot cretinul emite gînduri albe, şi aşa, pas cu pas, opinie cu opinie, unii devin lideri de părere, cum ar fi femeia Steer, artistă muzicală, cum aflu de pe net. Stă scris în granitul Internetului că-i o antivaccinistă vehementă, în realitate fiind o imbecilă vehementă, iar ca regulă de viaţă asemenea făpturi trebuie băgate la puşcărie, mă rog, dacă n-ai loc, le împuşti. În caz că-şi fac rău doar lor, nu-i nici o pagubă, dimpotrivă. Însă nenorocirea cea mare este că influenţează oameni excesiv de naivi, iar ăştia îi cred pe liderii cu pricina pentru c-au descoperit plăcerea colosală de-a pune botu’ (expresie obscenă admisă de Academie), îi cred şi nu se vaccinează, se îmbolnăvesc, unii (din păcate, prea puţini) o mierlesc, iar alţii transmit virusul celor care n-au nici cea mai mică vină, de-aia aminteam de gloanţe. Feisbucul este în bună măsură malign, se vede la fel de bine ca freza antică a lui Ţukerberg. Aceloraşi oameni, sînt miliarde, li s-a relevat brusc bucuria imposibil de stăpînit a teoriilor conspiraţiei şi pe bună dreptate ei cred că vaccinul a fost făcut de evrei (chinezi) care s-au jucat cu liliecii (evrei) pentru a depopula planeta, ca să rămînă singuri pe lume şi să meargă la Sovata. O mică precizare: din cele peste şapte miliarde şi jumătate de făpturi de pe Terra, presupun că – e o părere bazată pe trei decenii de observaţii empirice, e-adevărat, dar solide – doar cinci sute de milioane nu-s complet tembele. Sigur, nu-s nici genii, dar per total se prezintă pe bulevard ca nişte creaturi suportabile mai ales dacă nu le-ntîlneşti. Aşa că, logic, ar trebui să ader din tot sufletul meu de medic la ideea că-i natural ca lumea să fie trecută printr-o sită deasă, mă împiedică doar faptul că iubesc animalele de companie (ce s-ar face dacă le-ar muri stăpînii, chiar aşa idioţi cum sînt?).

C.T.: Pandemia a scos la iveală și rezerve (nebănuite?) de ticăloșie. Sau era de așteptat?

R.P.: Cum se-ntîmplă ceva de proporţii nemaiauzite, cum se ivesc din cele mai străvechi cotloane tot felul de vietăţi care simt că a venit momentul să facă bani, n-are importanţă că-i vorba de măşti, mănuşi, vaccinuri sau diverse aparate, ca acum. Sînt oameni sensibili şi doar casa-poartă e mare, nu vila, cum spunea marmoreanul Videanu. Am zis sensibili pentru că ce poate fi mai înălţător decît să joci table pe-o plajă franţuzească în chiloţi? Nu înţeleg de ce-i numeşti ticăloşi. N-ai inimă.

C.T.: Ce zici de tot scandalul din jurul domnului Cîțu? Cum ți se pare tipul – o victimă sau o persoană care vrea să ne aburească?

R.P.: S-a născut într-un sat gotic, prin urmare mergea cu oile la păscut şi, într-o zi, a apărut pe neaşteptate un binefăcător biblic, cum a povestit un general cu cinci stele-n public, şi i-a dat o plasă de rafie cu peste două sute de mii de dolari pentru a merge să studieze în America ca să ajungă fotomodel, băieţelul s-a dus, a luat şi-o oaie, a făcut prăpăd la numai zece anişori în campus cînd a-nceput să cînte o doină acompaniat de mioara soprană. Nu mă interesează că a băut, vorba lighioanei blonde care-l scuza, tuturor ni s-a întîmplat, chiar dacă am uriaşe îndoieli în privinţa lui tuturor, în fond omul avea maşină, ai fi retardat dacă n-ai da pe gît măcar două sticle de whisky înainte de-a te urca la volan, băutura ascute vederea periferică şi te ajută decisiv la şedinţele foto de după accident. Ce vreau să ştiu este însă ce mama dracului a făcut cu munţii de bani pe care i-a împrumutat, unde sînt zecile de miliarde de euro, deşi nu-i atît de greu de imaginat că i-a dus cu planorul în Noua Zeelandă, unde a lucrat el la ghişeu, căci şi pe-acolo sînt oi cu botul negru. Nici că-i place heavy metal-ul n-ar fi curios, asta se cîntă la ţară cînd mergi cu mîndra la horă şi-o dai pe jos. Aşa că sigur este o victimă, are şi chip de martir, uită-te în ce hal a chelit de-atîtea griji pentru neamul românesc în vreme ce el se jertfeşte întruna aburindu-ne, nu contează că abureşte numai handicapaţi cărora li s-au adăugat tinerii ţinînd în mînă telefoane cu luminiţe de la corporaţii. Apreciez enorm aroganţa lui de aspirant către nanism (are 1,73 cînd îşi pune adidaşi cu toc înalt) pentru că-i perfect justificată din moment ce l-au dat afară de la ING. Însă ceva bun tot a făcut, l-a smuls din fotoliu pe prinţul mareelor Voiculescu şi, mai nou, pe Stelian, a rămas Justiţia fără ministru, noroc că trăieşte DNA-ul chiar dacă la conducere nu i se mai află cea mai frumoasă femeie din lume fiindcă acum primeşte bufniţe de la Comisia Europeană şi le împerechează, a ajuns Parlamentul plin de bufniţe, unele zboară înapoi în Olanda.

C.T.: Ce-ai mai scris în pandemie?

R.P.: Fiindcă fac aşa cum ai observat în recenzia la Mandarina, imediat după ce termin o carte mă uit în toate părţile pentru a găsi un drum nou, lam dibuit în februarie, mi-am luat ca repere mari scriitori satirici, Rabelais, Voltaire, Swift, Gogol, Twain, Orwell, Thackeray, Vonnegut, David Foster Wallace, Saunders, şi am scris vreme de cinci luni mai multe povestiri de satiră politică şi nu numai, volumul se numeşte Cuţitul japonez. Va apărea în octombrie la Polirom.

C.T.: Citești sau recitești?

R.P.: În urmă cu doi ani mi-am cumpărat 45 de cărţi de la o editură care-şi lichida stocul şi vindea la preţuri mici, 30 dintre ele sînt mari succese de critică şi public, prin urmare ilizibile, le voi vinde la frizerie. Notă: de evitat prin toate mijloacele, chiar fizice, bestseller-urile New York Times, mai bine lecturezi o carte de bucate, măcar asta are poze indecente. Aşadar recitesc mult, noroc că am ce.

C.T.: Dacă se mai pune de-un lockdown, ți-ai făcut o listă de cărți?

R.P.: Nu fac liste, mă ghidez după felu-n care mă simt într-o anumită perioadă, dacă mă simt bine, nu citesc nimic. În cei doi ani de cînd am devenit un om liber ascult muzică vreo patru ore pe zi, văd două-trei filme, mă uit la tenis. Dacă nu mă simt bine, înainte de-a deschide un roman aterizez cîteva minute pe oricare canal de comentarii politice şi imediat îmi creşte buna dispoziţie sau ce-mi creşte. Stupiditatea în plin dezastru e de un comic fascinant.

C.T.: Cum crezi că ne va fi normalitatea – dacă ne va mai fi?

R.P.: LGBT+.
Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Oda lui Iliescu la moartea lui Ion Caramitru

  14 septembrie 2021

  Țară cu domnitori fugiți de-acasă și regi ținuți în lesă de dudui. Ce multe neamuri stau cu noi la masă, bat clopote de aur în gutui. Degeaba-l așteptăm pe Caramitru, […]

 • Avem creștere big time

  14 septembrie 2021

  Așa cum piticii au obsesia creșterii, mediocrii sînt bîntuiți de triumfalism. Iar cînd toate astea se adună în aceeași făptură, apare efectul Cîțu: un succes paralel cu realitatea, în care […]

 • Elita noastră la Paris învață

  14 septembrie 2021

  Pe la începutul verii lui 2005, pe când ocupa, nu pentru multă vreme, funcția de ministru al Culturii, Mona Muscă deschidea o expoziție de pictură franceză, în fața unor înalte […]

 • Requiem la o haină

  7 septembrie 2021

  Sînt ca un sac cu cîrpe, uitat de-un prost în gară unde cînd vine trenul chiar nimeni nu coboară. Nici gaia care scurmă cochetă printre șine, atentă la primejdii, n-are […]

 • Tovarășul Cîțu

  7 septembrie 2021

  La fel ca Nicolae Ceaușescu, Florin Cîțu a avut o copilărie și o tinerețe cu performanțe de cizmar. Căzut la treaptă și la facultate așa cum a căzut nea Nicu […]

Ultimele articole
Editoriale
 • Oda lui Iliescu la moartea lui Ion Caramitru

  14 septembrie 2021

  Țară cu domnitori fugiți de-acasă și regi ținuți în lesă de dudui. Ce multe neamuri stau cu noi la masă, bat clopote de aur în gutui. Degeaba-l așteptăm pe Caramitru, […]

 • Avem creștere big time

  14 septembrie 2021

  Așa cum piticii au obsesia creșterii, mediocrii sînt bîntuiți de triumfalism. Iar cînd toate astea se adună în aceeași făptură, apare efectul Cîțu: un succes paralel cu realitatea, în care […]

 • Elita noastră la Paris învață

  14 septembrie 2021

  Pe la începutul verii lui 2005, pe când ocupa, nu pentru multă vreme, funcția de ministru al Culturii, Mona Muscă deschidea o expoziție de pictură franceză, în fața unor înalte […]

 • Requiem la o haină

  7 septembrie 2021

  Sînt ca un sac cu cîrpe, uitat de-un prost în gară unde cînd vine trenul chiar nimeni nu coboară. Nici gaia care scurmă cochetă printre șine, atentă la primejdii, n-are […]

 • Tovarășul Cîțu

  7 septembrie 2021

  La fel ca Nicolae Ceaușescu, Florin Cîțu a avut o copilărie și o tinerețe cu performanțe de cizmar. Căzut la treaptă și la facultate așa cum a căzut nea Nicu […]

 • Ivan cel groaznic de bun

  7 septembrie 2021

  „Ivan a plecat. Și nu se mai întoarce.“ Atât au scris, în dimineața zilei de 5 septembrie, Ivona și Georgiana Patzaichin, comprimând, laconic, tristețea unui întreg univers ce tocmai sărăcise […]