Acum nouă ani, întreaga lume care-a zburat sau nu cu avionul și-a scărpinat capetele, stupefiată, cînd cursa malaeziană MH370 dispărea de pe ecranele controlorilor de trafic în neant, cu toți cei 239 de pasageri de la bord, și nimeni n-a putut explica ce s-a întîmplat exact, unde s-ar afla aeronava (sau ce-a mai rămas din ea) și cine/ce a provocat această tragedie. Deturnare? Act terorist? Pilot sinucigaș? Defecțiune tehnică majoră? Sabotaj? Ciocnire cu un asteroid? O mulțime de întrebări și nici un răspuns, mister total.
Ce se știe sigur e că pe 8 martie 2014, ora 00,41, Boeing-ul 777 a decolat spre Beijing de pe aeroportul din Kuala Lumpur. După 39 de minute de zbor pe traiectoria programată, undeva deasupra Mării Chinei de Sud, între Malaezia și Vietnam, transponderul încetează să-și mai semnaleze poziția către turnurile de control. O săptămînă mai tîrziu, autoritățile malaeziene confirmă înregistrările radarelor militare care arată că, din punctul în care s-a pierdut contactul radio, MH370 a virat brusc în unghi ascuțit, întorcîndu-se spre peninsula Malaezia, și a traversat Strîmtoarea Malacca, ajungînd deasupra Mării Andaman. Conform datelor de monitorizare a comunicațiilor furnizate de sateliții Inmarsat, avionul a continuat apoi să zboare spre sud pînă cînd a epuizat tot combustibilul, dispărînd definitiv, cel mai probabil, în apa Oceanului Indian. Căutările aeriene și navale se opresc, fără rezultat, pe 17 ianuarie 2017, iar versiunea oficială din raportul final făcut public patru ani și patru luni după decolare consemnează că nu s-au putut determina cauzele devierii de la traseu și dispariției aeronavei.
Plecînd de la aceste puține informații verificate, s-a creat de atunci pe Net o ghicitoare cu soluție deschisă: în funcție de IQ-ul și imaginația fiecăruia, oricine a avut o părere despre ce s-a întîmplat – fie ea ilogică sau complet absurdă, gen răpirea de către o navă extraterestră – a putut să creadă că are dreptate fără a putea fi contrazis. Dintr-o gamă largă de astfel de ipoteze mai mult sau mai puțin fanteziste despre avionul dispărut în Triunghiul Bermudelor conspiraționiste, realizatorii miniseriei MH370: The Plane That Disappeared le-au selectat pe cele mai mediatizate și le-au grupat întrei scenarii contradictorii, unul mai senzaționalist decît altul (de exemplu, conectate cu evenimente disparate, ca bombardarea, deasupra Ucrainei, patru luni și jumătate mai tîrziu, pe 17 iulie, a unui alt 777 al companiei aeriene malaeziene, cursa MH17 Amsterdam-Kuala Lumpur, sau invazia trupelor rusești în Crimeea). Teorii prezentate, în majoritate, de Jeff, un blogger aparent sănătos la cap, dar care descoperă tot felul de chestii prea puțin credibile și le asociază între ele fără argumente valabile – exemplarul clasic al speciei de hoitari media care se hrănesc cu interesul oamenilor pentru catastrofe și situații macabre, propunînd în intervenții TV, în social media și, eventual, prin cărțile scrise pentru cititorii avizi de senzațional niște versiuni fascinante ale realității. Fascinante, dar false.
Dacă te-apuci să cauți jurnalism în MH370: The Plane That Disappeared n-o să găsești nici măcar cît pentru un articolaș de ultima pagină în Click!. Investigații serioase, informații, indicii, probe noi sau măcar vreo simulare computerizată a impactului unui avion căzut în ocean, ca să vedem dacă ar rămîne ceva flotabil de dimensiuni vizibile de la distanță? Nope, doar interviuri patetice cu cîteva rude ale victimelor și speculații complet implauzibile, dezvoltate pe larg și fără discernămînt. Ăsta e produsul TV al unor vremuri în care vlogger-ii, influencer-ii și toți cei care vorbesc pe Internet despre ce-au visat azi-noapte, cît mai tare și mai convingător, cît mai multor subscriber-i, au automat și dreptate. Atracția individului spre inexplicabil face rating, notorietate și bani. Misterul MH370 continuă, adepții zeului Clickbait profită.
MH370: The Plane That Disappeared, 2023, pseudo-documentar cu elemente SF (științifico-ficționale) și PF (politico-fantastice), regizat de Louise Malkinson, trei episoade de 42-59 de minute, difuzat de Netflix.
Ai matale ceva cu campiile care dispar….