Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Recursul la metodă

Zoom Recursul la metodă

Pentru a scrie acest roman, cubanezul Alejo Carpentier a pus laolaltă, în proporţii diferite, vreo cinci dictatori sud-americani. Dictatorul lui n-are nume, ca şi ţara pe care o conduce. I se spune Primul Magistrat şi e în vacanţă, în marea lui vilă de la Paris, cu puţin timp înainte de începutul primului război mondial. S-a întors de la un bordel pentru rafinaţi unde o prostituată i-a oferit serviciile travestită în călugăriţă. Ambasadorul ţării sale îi strică şi ziua şi vacanţa cu ştirea că un general – pe care el l-a ridicat în grad şi l-a pus ministrul armatei – a profitat de absenţa lui deacolo şi umblă să-l dea jos.

Primul Magistrat se întoarce în ţară şi recurge prima oară la metodă. Conduce personal reprimarea revoltei şi îl trimite pe general în faţa plutonului de execuţie, cu ordinul scurt: „Trăsniţi-l!” Cei care au sprijinit revolta sînt omorîţi pe unde se nimereşte. Iar un fotograf francez, fost deportat, pozează aceste scene atroce ale victoriei. După înfrîngerea revoltei, Primul Magistrat se întoarce la Paris. Are însă surpriza neplăcută că toţi sau aproape toţi cei care-l cunoşteau din înalta societate şi din lumea artelor îi întorc spatele, fiindcă ziarele franţuzeşti sînt pline de pozele de la represiunea de acolo. Mituieşte cîteva ziare şi nenumăraţi reporteri şi redactori de „ecouri” şi cînd i se pare că nu va mai scăpa de coada celor aşteptau bani de la el ca să tacă, începe războiul şi-l scoate din încurcătură.

Nu mai are nimeni timp de ceea ce se întîmplă acolo. Şi cînd să-şi vadă liniştit de vacanţă – fiindcă războiul nu-l deranjează, o cablogramă. Generalul Hoffman, căruia tot el i-a dat gradele – şi l-a făcut prim-ministru, a început o revoltă, sprijinit de o parte a armatei. Primul Magistrat revine în ţară. În privinţa generalului n-are nevoie să aplice metoda pînă la capăt. Abandonat de susţinători, Hoffman se scufundă într-o mlaştină care-l înghite cu cal cu tot. Iar învingătorul e primit în capitală ca Salvator al Patriei.

Războiul din Europa e o mină de aur aici. În ţară intră bani cu nemiluita. Aşa că începe o perioadă de construcţii şi de belşug – nu pentru toţi – iar din ordinul Primului Magistrat în capitală se ridică o replică a Capitoliului, care adăposteşte sculptura gigantică a femeii întruchipînd Republica.

Nici nu se încheie bine inaugurarea majestuoasei clădiri şi la palat explodează o bombă în baia prezidenţială.

În consecinţă, El recurge din nou la metodă şi dezlănţuie  Teroarea. Ca să pună opoziţia invizibilă cu botul pe labe, primul magistrat ridică şi o puşcărie de beton mai semeaţă decît clădirea Republicii. Atentatele cu bombă continuă, şi odată cu cu explozia inflaţiei se pornesc zvonurile şi încep şi grevele. Iar cînd vin în turneu în capitală Caruso, Tita Ruffo şi alte celebrităţi încep manifestaţii de protest şi la anumite spectacole, cele cu „potenţial”, încît din exces de zel Caruso e arestat de un poliţist care-l ia drept homosexual travestit.

E confiscată literatura roşie de prin case şi de prin librării şi cînd un librar le spune poliţiştilor că au uitat Scufiţa Roşie e arestat şi el, pentru batjocorirea oamenilor legii. Metoda pare să funcţioneze şi împotriva grevei generale, dar a doua zi după ce a sărbătorit victoria, Primul Magistrat se trezeşte singur. L-au părăsit miniştrii, l-a abandonat armata, încît nu-i rămîne decît să plece în exil în Franţa, unde va deveni şi va rămîneFostul pentru tot restul zilelor sale.

În prefaţa ediţiei române a Recursului la metodă, Carpentier, susţinător fără rezerve al lui Fidel Castro, face apologia comunismului victorios, se răţoieşte la „imperialişti” şi explică de ce şi-a permis să scrie cu umor despre dictatură. Citită azi prefaţa sa la acest roman splendid are ceva suprarealist. Romancierul a murit în 1980. N-a apucat să regrete, poate, căderea Zidului Berlinului.

3 comentarii

  1. #1

    Stanculescu il indemna pe comandantul trupelor militare din Tirgoviste sa-i asasineze pe sotii Ceausescu prin mesajul codificat:”Recurge la metoda”.Pesemne aveau aceleasi gusturi literare.Ca de obicei,a fost mai buna cartea decit “filmul”.

  2. #2

    Nu stiam. Sa fi fost Recursul la metoda lectura obligatorie in Armata romana? Sau vreunui codificator i-a placut romanul atit de mult incit s-a inspirat din Carpentier pentru a deghiza ordinul executiei?

  3. #3

    Vedeti A.M.Stoienescu-“Istoria loviturilor de stat din Romania vol.4(II) si Grigore Cartianu-Sfirsitul Ceausestilor.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale