Sictirit că omul pe care l-a votat și cu care a ieșit în piață la mitinguri a întors armele și a luat PSD-ul în brațe, Marius Manole s-a dus luni la Cotroceni să dea înapoi decorația pe care a primit-o din partea lui Klaus Iohannis. Actorul a zis că-i e rușine că a fost decorat de Iohannis. O chestie asemănătoare i s-a mai întîmplat unui singur președinte al României. Lui Ion Iliescu i-au făcut aceeași figură cîteva zeci de decorați fiindcă, la sfîrșitul celui de-al doilea mandat, l-a miluit pe C.V. Tudor cu „Steaua României“. Atunci, Elie Wiesel, laureat cu Premiul Nobel pentru Pace, i-a returnat prin poștă decorația lui Papașa, de a vuit presa de la noi și din lumea largă. Papașa a explicat atunci, zîmbind chinezește, că l-a decorat pe antisemitul tribun în semn de reconciliere, nu din simpatie.
Ce-i drept, C.V. Tudor îl făcuse troacă de porci pe Iliescu de enșpe ori în foaia lui, România Mare. Cum însă, la noi și în general, decorațiile nu se dau ca de la persoană fizică la persoană tot atît de fizică, cavalerii Stelei de Aur, nu toți, vezi bine, au socotit ei că liber-cugetătorul Iliescu se reconciliase cu CVT și pe spinarea lor, încît au renunțat la căvălăriile primite din mîna lui, ca din partea României. Așa se face că, în istoria Stelei de Aur, C.V. Tudor a rămas cu decorația, iar Elie Wiesel a dispărut de pe listă.
Dar dacă tot am ajuns la retrocedări de acest soi, după ce-a ieșit la iveală că pe Traian Băsescu îl mai cheamă și Petrov în opisul Securității și că, pe acest nume, de două ori președintele României s-a ținut de turnătorii jegoase pe vremuri, s-a dus la Cotroceni careva dintre decorații lui Băsescu-Petrov, intelectuali fini, cu principii, să se păgubească de onoarea de a fi ridicat la rang de cavaler de un fost turnător dovedit? Nu s-a dus! A zis vreunul dintre ei că-i e rușine că s-a lăsat decorat de un turnător dovedit? N-a zis.
Ori te pomenești că, dacă Băsescu a acționat în secret cînd și-a scris turnătoriile la Securitate, intelectualii lui s-au dus la Cotroceni – rușinați ca și Marius Manole, el că l-a decorat unul care l-a trădat, ei că i-a decorat unul care a turnat –, dar ei, mari caractere, ca și Băsescu cînd se ticăloșea la Securitate, or fi preferat să meargă la Cotroceni în secret, cu decorațiile în sacoșă, cu gîndul, poate, că dacă-l rușinează pe Băsescu, rușinează și țara, ceea ce nu se face, chiar dacă Petrov a ajuns președinte prin fals și uz de fals în formă continuată.
Ar fi interesant de aflat care or fi criteriile pe care se acorda decoratiile astea de nivel inalt.
Ca de ex Marius Manole e un actor talentat si simpatic insa nu stiu sa fi excelat prin ceva anume in afara de eventuale simpatii politice corecte.
Pana si in cominism decoratiile de stat se acordau in numar foarte mic, acum incepi sa te simti prost daca nu ai si tu decoratia ta la fel ca foarte multi altii.
Se trimit liste de la uniunile de creație și de la Ministerul Culturii în cazul oamenilor de cultură.
Dar pentru intocmirea listelor exista criterii concrete sau e pe ochi frumosi ca-n institutiile militare de forta unde in zece ani ajungi din locotenent sau plutonier, chestor sau general pe principiul ”exceptionalul” sa traiasca?
Inteleg, deci este un exercitiu democratic si poti sa speri la o decoratie daca nu esti vreun renegat al conducerii si ai ceva merite comparativ cu confratii.
In cazul asta nu vad de ce sa refuzi o decoratie de stat ce se bazeaza pe recomandarea colegilor; presedintele e doar interfata care-ti pune decoratia in piept si iti inmaneaza diploma de cetatean merituos.
Dar gestul dlui Manole e remarcabil in context, omul recunoaste astfel ca a gresit cand il ridica in slavi pe dl Johannis si dadea m..e corala peeseedeeului. A cere schimbarea unui rau cu alt rau cu aparenta de bine nu duce la insanatosire. Cam asta e problema celor ce se implica emotional in politica in loc sa o trateze rational, pragmatic asa cum trebuie sa fie tratata, experimenteaza mereu si mereu pe propria piele dezamagiri garantate 100%.