Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Rețeta lui Stephen King

Zoom Rețeta lui Stephen King

Regele romanelor horror, scriitorul cel mai ecranizat dintre autorii contemporani, omul care cîștigă anual peste 40 de milioane de dolari de pe urma cărților sale – în două cuvinte, Stephen King – a scris și o carte despre scris. Adică despre cum să scrii mai bine.

King e și el obsedat de persoana sa, ca majoritatea scriitorilor, dar ca orice tip cu umor adevărat, reușește să nu te dezguste cînd își contemplă prea mult buricul. În titlul original al cărții nu apare nici un rege și nici un mister, asta e contribuția Editurii Nemira, cîrligul pentru cititorii români pentru care numele autorului și un titlu sec precum Despre scris (On Writing) nu sînt un imbold îndestulător ca să cumpere volumul. King pare să fi avut și el profesorii lui de creative writing în tinerețe. Pomenește des o carte de 80 de pagini, The Elements of Style, de William Strunk Jr. și E.B. White, pe care o și recomandă, fiindcă n-ar conține deloc „porcării“ (aș fi tradus: „căcaturi“ sau chiar „căcățișuri“). Dar cu sau fără profesori, după King regula de aur pentru a scrie mai bine e citești mult și să scrii mult. Punct! Totuși, mai crede el, chiar dacă respectă cu sfințenie cele mai bune sfaturi din lumea creativității scripturale, un scriitor prost va fi doar mai puțin prost ca înainte, însă, oricît s-ar strădui, nu va ajunge în categoria scriitorilor buni. La fel cum un scriitor bun, chiar dacă se ia după cele mai bune reguli ale scrisului, nu va ajunge niciodată genial.

Ca să devii un Joyce sau un Hemingway, zice el, trebuie să te naști Joyce sau Hemingway. King nu se consideră membru al acestui club restrîns, ci al clubului mult mai numeros al scriitorilor care au succes la public.

În Despre scris, St. K. procedează cît se poate de metodic și de scrupulos. Își începe cartea cu propriul său CV, urmat de un foarte scurt capitol „Ce este scrisul“. De-abia după aceea trece la partea practică, care are trei părți: „Trusa cu scule“, „Despre scris“ și „Despre viață“. La sfîrșitul ultimului capitol se află o listă cu cărți. Cărțile pe care le-a citit în ultimii trei-patru ani de dinainte de a se apuca de cea pe care se pregătește s-o termine de scris și care i-au plăcut. Din cauză că i-au plăcut, King presupune că fiecare dintre ele l-a influențat într-un fel sau altul. Lista lui începe cu Peter Abrahams, A Perfect Crime, se încheie cu Donald Westlake, The Ax, și conține aproape 100 de titluri.

Nicăieri în carte King nu ordonă „Fă așa!“, ci zice cum funcționează treaba la el. Dă însă și exemple de scriitori care procedează cu totul altfel decît el. Lui îi place să scrie la el acasă, acolo se simte cel mai bine, altora în schimb le priesc camerele de hotel sau mesele din cafenele.Pentru el, masa de scris trebuie să fie cît mai simplă, la fel și camera în care lucrează, ca să nu-i distragă atenția. Alții însă se simt bine scriind la birouri înzorzonate și în încăperi încărcate cu diverse obiecte mai mult sau mai puțin inspiratoare. Să nu uităm însă un lucru: St. K. e un adept al stilului, care a învățat încă din tinerețe, de la un bătrîn jurnalist, cum se înlătură din text cuvintele de prisos.

Căutînd răspunsul la întrebarea ce cărți trebuie să citești ca să scrii mai bine, King nu uită să recomande și lectura cărților proaste, atît de proaste încît simți nevoia să-i corectezi pe autori și să-i înveți cum să le scrie. La ce folosește un asemenea exercițiu masochist? Te ajută să devii tu însuți, în timp ce cărțile bune te fac să pricepi cum au ajuns ei înșiși cei care le-au scris.

Stephen King, Misterul regelui. Despre scris, Editura Nemira, 2007.

2 comentarii

  1. #1

    Daca citesti si aplici The Elements of Style nu o sa fie acuzat de plagiat pe nedrept (in cazul in care evident nu ai plagiat)

  2. #2

    Filmul de care îşi aminteşte vag dl Buruiană se numeşte „Shining” şi este regizat de Stanley Kubrick. Iată alte filme ale aceluiaşi:
    – Spartacus
    – Lolita
    -2001 Odiseea Spaţială
    – Portocala mecanică
    – Cu ochii larg închişi
    Toate sunt, nu-i aşa, pline de şabloane şi trucaje banale, motive pentru care Stanley Kubrick „is frequently cited as one of the greatest filmmakers in cinematic history. „

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Poziții deschise la Construcții Erbașu


Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Iartă-mă, Doamne, că m-am născut în România!

    3 decembrie 2024

    Țara noastră a devenit scena unde se joacă o farsă de zile mari, cu actori care nu-și cunosc rolurile și bat cîmpii cu grație în aplauzele a douăzeci de milioane […]

  • You motherfuckers!

    2 decembrie 2024

    Telefonul trebuie să fi venit luni, 25 noiembrie, dimineața, cînd numărătoarea îl proiectase pe Călin Georgescu, iremediabil, în vîrful clasamentului. Peste ocean era miezul nopții, vocea era furioasă. Dincoace, la […]

  • Crăciun

    26 noiembrie 2024

    În spatele templului e-un coteț de găini, cîțiva saci cu mălai, marmura pentru zeii de-ocazie, o tigaie încinsă, vestalele sporovăiesc în pauză ca dizeozele, fac gargară cu ceai, temătoare de […]

  • TikTok-ul lui Dumnezeu

    26 noiembrie 2024

    Călin Georgescu s-a infiltrat în buletinele de vot la fel de brusc și neobservat ca omuleții verzi ai lui Putin în Crimeea. A pășit pe un covor social țesut din […]

  • La vie en rose

    19 noiembrie 2024

    De m-ar trimite maica-n vecini să cumpăr borș, desculț, prin praful lumii, în veacul catastrofic, m-aș costuma-n cămașa țăranului din Gorj ce s-a desprins cîinește-n Paris din lanțul trofic. Sfidînd […]

Iubitori de arta