Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Revelioane care au rămas în istorie

Zoom Revelioane care au rămas în istorie

Revelionul 101-102 – Prima petrecere de Revelion organizată de romani în Dacia. Lui Traian i-a plăcut atât de mult încât a mai petrecut la daci și noaptea dintre anii 105-106. La petrecere a fost invitat și arhitectul Apollodor din Damasc, care a imortalizat dezmățul pe o columnă.

1475-1476 – Revelionul organizat de Ștefan cel Mare la Cetatea Neamțului, unde mama lui cu greu i-a dat voie să se refugieze după ce a fost învins de turci. Marele noroc al voievodului moldovean e că, de Revelion, a câștigat la loz în plic o nouă armată, cu care a putut să-i alunge din țară pe turci.

1599 -1600 – Primul Revelion făcut de Mihai Viteazul la Alba Iulia. Atunci când a gustat din salata de boeuf a rostit celebrele vorbe: „Asta-i pohta ce-am pohtit!“. Petrecerea a fost însă umbrită de gluma proastă a generalului Basta, care a crezut că e hazliu dacă îi pune voievodului o petardă aprinsă în cușmă.

1872-1873 – În toiul petrecerii de Revelion, Eminescu le-a spus prietenilor lui studioși că are un colind nou pe care vrea să-l citească. Prietenii, entuziasmați, au zis că vor să-l asculte. Habar n-aveau ce greșeală fac. De fapt, acel colind era nuvela „Sărmanul Dinonis“. Eminescu a terminat de citit pe 1 ianuarie, la ora 3 dimineața. Toată lumea adormise deja înainte de miezul nopții.
Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale