Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Români, vi se dă borșul!

Zoom Români, vi se dă borșul!

Fierbe literatura:Mihai Tatulici publică fără întrerupere. Ieri, două cărți despre Băsescu, azi – una despre borșuri și ciorbe. E, pe undeva, normal: după beție, trebuie să te dregi.

“Borșuri și ciorbe” e o culegere de rețete vechi, recuperate din tezaurul gastronomic medieval, formule după care au gătit generații de vlahi, cumani, lipoveni, otomani și moldoveni, și care s-au transmis, din bunic în bunic, pe calea sărăciei, pînă la Tatulici.

Borșul e, dealtfel, o prescurtare alimentară a etosului românesc: o zeamă în care plutesc legume și care, din cînd în cînd, dă în clocot. Borșul are doi părinți cunoscuți:agricultura precară și fuga din calea năvălitorilor. Fiertura de buruieni a scos mereu timpi mai buni decît mușchiulețul maturat de zimbru. Oala, deseori folosită și drept coif, putea hrăni repede un clan flămînd și fugărit, pe cînd proțapul cerea răbdare și o ariergardă mai puternică.

Deosebirea dintre borșuri și ciorbe e borșul, adică acealicoare acră din tărîțe fermentate care se toarnă peste bulbi și rădăcini opărite începînd cu secolele VII-VIII și care azi se servește după mahmureală, alternativ cu zeama de varză. Borșul a vindecat de greață milioane de bărbați care purtau arc și suliță, hrănindu-le, totodată, familia și iluziile.

Ciorba vine din sud, din Mesopotamia, adusă de turci și mîncată, o vreme, doar de ei. Ciorba e mai dulce, mai dreasă și mai puțin îndrăgită de băutori. E materia de bază a supei, care se obține forțînd ciorba să treacă printr-un ciorap.

Rețetele adunate de Tatulici în cartea lui de gastronomieau o diversitate halucinantă. Uneori, strămoșii noștri arată atîta imaginație, încît ajungi să te miri că n-am ajuns imperiu.Născute din nimicuri și din grabă, borșurile arhaice sînt fotografii ale societății tradiționale făcute cu mult înainte să apară dagherotipul și placa de cupru argintat. Mai precise decît cronicile și mai gustoase decît snoavele, aceste zemuri seculare și fierbinți au extras din plante, din cultură și din religie doar partea necesară, adică aromele și culoarea.

Cartea lui Tatulici cotrobăie prin gospodăriile țărănești și boierești, și scoate la iveală rețete după buget, de la borșul de lobodă la borșul de morun și de la ciorba de știr la ciorba de cocoș. Sînt sute de feluri în care poți fierbe o găină, un iepure, o vacă sau un crap, sute de combinații între zarzavaturi și legume, sute de povești cu familia de strămoși așteptînd în jurul oalei. E o carte după care-ți lasă gura apă.

Mihai Tatulici, Borșuri și ciorbe, editura Paideia 2017

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
  • O, ce veste minunate!

    11 decembrie 2018

    Ultraliberalul Macron s-a comportat ca un peștișor de acvariu dispus să facă ordine în ocean. Adică să-i scutească pe marii rechini de taxa pe pradă și să le mărească guvizilor […]

  • Manu militari

    11 decembrie 2018

    Un grup organizat de generali SRI înfășurat, ca un fular de postav, în jurul președintelui Iohannis, la Alba Iulia. O imagine-stigmat, rămasă pe umărul Centenarului, în lipsă de altceva mai […]

  • Cel mai lent din curtea școlii

    11 decembrie 2018

    În decembrie 2015, Klaus Iohannis era pe val. Sărbătorea un an de la preluarea mandatului prezidențial și reușise să scape de guvernul PSD condus de Ponta, instalând un guvern tehnocrat. […]

  • În mahalalele istoriei

    4 decembrie 2018

    În vreme ce stafia miliardarului Soros stă cu ochii pe fostele țări socialiste ca nu cumva guvernanții să bage nechezol în rația noastră de libertate, Karl Marx și-a scos și […]

  • Cîinii de pază ai Securității

    4 decembrie 2018

    Samsarul agrar Adrian Rădulescu, valetul moșierului de la Nana și fost parlamentar PDL, a recunoscut controlul serviciilor asupra listelor de candidați. “Nu l-am adus noi, l-au adus Serviciile și ni […]

bt
romania100