Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

România educată sau România înarmată?

Zoom România educată sau România înarmată?

Extras din agenda președintelui României, Excelența Sa domnul Klaus Werner Iohannis:

“2015, ianuarie, 12: Consultări, la Palatul Cotroceni, cu partidele și formațiunile parlamentare, pe tema încheierii unui acord politic cu scopul asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru MApN. Președintele a anunțat că a obținut consensul necesar privind bugetul Apărării.”

 

În ziua 23 de la depunerea jurământului în Parlament,

președintele României și-a definit prioritățile: alocarea unui buget de 2% din PIB pentru armată.

Nu imediat, nu din mers, ci de-abia din 2017, ca să avem timp să strângem bani.

Armata este un factor important al stabilității acestei țări. Mai mult, armata se află mereu pe primele locuri în topurile încrederii românilor. Armata României a fost modernizată ca urmare a integrării în NATO. Armata României a devenit una formată din profesioniști, numai și numai militari de carieră, angajați pe bază de contract, iară nu luați cu arcanul din bătătură și instruiți să lupte cu recoltele de proumb, cartofi și sfeclă ale ogoarelor patriei. În momentul integrării, armata României a scăpat de rămășițele cazon-îndoctrinate ale Războiului Rece, trecând în rezervă mii de cadre care nu mai răspundeau standardelor NATO și pentru care nu mai existau nici piese de schimb.

 

Armata României trebuie

să răspundă cerințelor de dotare și pregătire ale alianței militare din care face parte. România joacă un rol important în NATO, fiind o țară plasată la granița fostei URSS, pavăza Alianței, garantul securității într-o zonă tulbure, alături de instabila Ucraina, cu Moldova rusofilă în coastă, la doi pași de dictatura lui Erdogan, din ce în ce mai instabil în relațiile cu americanii.

Dar ca să fii garant al securității trebuie să investești. Nu poți să asiguri liniștea Europei cu niște avioane cu resursa de zbor epuizată, cu tancuri ruginite, cu ARO-uri pentru al căror blindaj și o piatră aruncată din praştie este o amenințare serioasă. Pentru a face față exigențelor de la masa la care am fost primiți, trebuie să băgăm mâna în buzunar.

 

Nu ne-a întrebat nimeni,

nu a existat nici un fel de dezbatere publică, nici o consultare populară, dar investim în avioane F-16  americane cumpărate second-hand de la portughezi, armament antitanc cumpărat de la nemți, corvete olandeze dotate tot cu armament nemțesc și transportoare blindate, desigur nemțești.

Arme nemțeșt, fiabile, de calitate, a mai avut armata noastră destul de recent, în al patrulea și al cincilea deceniu al secolului trecut. Totul e să ni se facă un semn discret când trebuie să le întoarcem.

 

Dar pentru a ne permite acest armament

avem nevoie de bani. Bani, 2% din PIB pentru asta ne trebuie.

Toate partidele prezente la consultările de pe 12 ianuarie 2015 de la Cotroceni au fost de acord cu acest lucru, au semnat un pact, s-au angajat că, dacă ajung la guvernare, vor acorda toată stima și bugetul acestei priorități prezidențiale.

Luni, 23 ianuarie, Guvernul Grindeanu, al coaliției PSD-ALDE, a făcut public proiectul de buget pentru anul 2017.

HotNews, publicația online care păstrează linia roșie directoare a Președinției, a semnalat imediat că bugetul Ministerului Apărării este de doar 11,02 miliarde de lei, reprezentând numai 1,35% din PIB. MApN a reacționat imediat, specificând: “La acestea se adaugă, conform articolului 27 din proiectul de lege mai sus menționat [proiectul legii bugetului, n.n.], creditele de angajament, în sumă de 7,632 miliarde de lei, reprezentând 0,93% din PIB. Această valoare permite demararea achizițiilor din programele majore de înzestrare ale Armatei României. Însumând, rezultă un buget total de 18.654.232.000 de lei, reprezentând 2,18% din PIB”.

Așteptăm medierea prezidențială între cele două instituții majore, dar, aparent, pentru că și înzestrarea intră la cheltuieli pentru Apărare, s-ar părea că se respectă pactul din 2015.

 

Extras din agenda președintelui României, Excelența Sa domnul Klaus Werner Iohannis:

“2015, decembrie, 16: Discurs în fața Parlamentului la împlinirea unui an de mandat ca șef al statului. Preşedintele Klaus Iohannis anunță că noul proiect de ţară pe care factorii politici şi societatea civilă trebuie să şi-l asume trebuie să fie «România educată».

2016, ianuarie, 22: Administraţia Prezidenţială, prin Departamentul Educaţie şi Cercetare, lansează în dezbatere publică criteriile pentru includerea evenimentelor organizate, sub egida «Dezbaterii Naţionale pentru Educaţie şi Cercetare – România educată», de către orice entitate care doreşte să se implice în reforma educaţiei.”

 

Luni, 23 ianuarie, la doi ani și 32 de zile

de la depunerea jurământului ca președinte al Românei de către domnul Klaus Werner Iohannis, Guvernul Grindeanu face public proiectul de buget pentru 2017.

Ministerul Educației Naționale are alocat un buget de 8,24 miliarde de lei, reprezentând 1,01% din PIB.

Conform Legii educației naționale, adoptată în 2011 prin asumarea răspunderii guvernamentale de către Guvernul Boc, articolul 8: “Pentru finanţarea educaţiei naţionale se alocă anual din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv”.

Revenim: bugetul propus pentru Ministerul Educației Naționale este de 1,01% din PIB.

Astea ne sunt, totuși, prioritățile.

La picior, educație! Cu cântec, din ce în ce mai înapoi, marș!

1 comentariu

 1. #1

  Excelent articol despre situatia deplorabila a educatiei intr-o tara ce pretinde a fi parte din zona dezvoltata.

  Este rusinos, e clar ca “tara te vrea prost” cum anticipau Sarmalele Reci cu 20 de ani in urma…
  ” O, ce frumos, viitorul luminos,
  Li se-arata celor idioti”

  O dovada in plus, definitiva, ca suntem condusi de niste dobitoci incompetenti si indiferenti la soarta neamului. Si nu ma refer numai la guvernul actual ci la toate guvernele post ’89.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Cel mai primejdios drum

  11 mai 2021

  Marele explorator care a călcat pe spinarea aligatorilor din mlaștini, dansînd pe buza prăpăstiilor cu rucsacul în spinare, înfășurat în voalul de zăpadă al miresei din Kilimanjaro, după ce a […]

 • Baroni, aruncați armele!

  11 mai 2021

  La parastasul ursului Arthur nu s-a auzit nici un bocet pesedist. Nici liberalii și nici ungurii nu s-au grăbit să-și tragă mucii la căpătîiul splendidei fiare. Toți iubitorii de natură […]

 • Vaccinații über alles

  11 mai 2021

  Bâjbâim neputincioși încă de la începutul lui 2020, în încercarea de a găsi un dușman cât de cât decent. Să fie măcar vizibil, să-l putem fotografia, filma și expune public, […]

 • De ce e mai coruptă stînga decît dreapta

  4 mai 2021

  Cine a furat mai mult: PDSR-ul lui Ion Iliescu în lungul și înverșunatul lui jaf din anii ’90 sau CDR-ul lui Constantinescu în haotica guvernare din anii 1996-1999? Cine s-a […]

 • Emasculata concepție

  4 mai 2021

  De ce se ratează complet partidele și politicienii așa-zis noi atunci când ajung la putere sau în apropierea ei? E o întrebare pe care uneori nici măcar nu vrem să […]