Kinderii sînt enervanți. Foarte enervanți. Se spune că un copil bun te face să scoți fum pe urechi în cel mult cinci minute. Din păcate, nu toți avem copii buni. Unii au copii mediocri sau chiar proști de-a dreptul, genul ăla de incapabili care nu-s în stare să scoată din părinte nici măcar de-un SMS nativ american. Ăsta trebuie să fie motivul pentru care mulți părinți au apelat la luleaua electronică. Nu poți să stai așa, pe uscat. Riști să mori naibii de lipsă de nervi.
În mall-urile patriei, întîmplarea a făcut că mesele food-court-ului și locul de joacă să fie vecini. Foarte practic, de altfel: mami aruncă odrasla la joacă și apoi se pune la masă unde… citește o carte? Nu chiar, dar pe aproape. Madam la care mă uit eu s-a proțăpit în scaun și a devenit personaj de poveste: așa învăluită de fumul de neam prost pe care-l scoate pe gură seamănă perfect cu omida albastră din Alice în Țara Minunilor. Cu diferența că omida își fuma luleaua în aer liber, nu într-un spațiu închis, fix lîngă locul de joacă al copiilor.
Și ar mai fi o diferență: omidă era singură, madam nu. Dacă prinzi o aniversare, atunci garantat ai cel puțin un conclav de cumetre care alternează paiul IQOS-ului cu paiul din Cola fără zahăr, pentru că doamnele au grijă de sănătatea lor. Dacă nu, atunci îi vezi împrăștiați cum o fi pe la mesele din jur, pufăind fie una, fie alta, mereu învăluiți misterios de abur și mereu aproape de copii, pentru că sînt părinți responsabili și nu vor să-i scape din ochi.
Ajunși în acest punct, unii dintre dumneavoastră se vor întreba, din ignoranță, desigur: „Bine, dar cum poți să fii atît de nesimțit? Pînă și ultimul prost știe în ziua de azi că e de porc să fumezi în spații închise, mai ales lîngă copii!“. Asta s-o credeți voi. Acei oameni nu sînt, așa cum greșit ați putea crede, niște neamuri proaste scăpate din grotă direct la oraș. Nici vorbă. Ei fumează acolo pentru că – și dați-mi voie să-i citez:
„E legal, da? Pot să fumez în interior, nu e nici o problemă!“
Cum fmm să fie… mda, e legal. Poți să fumezi cât vrei în spații închise, atîta vreme cît folosești țigara electronică sau un dispozitiv de tutun încălzit. În definitive, toată lumea știe că cancerul electronic sau încălzit e mult mai sănătos și mai eco. Și arăți și puțin gay cu așa ceva în mînă, lucru care ajută la diversitate.
Probabil că astea au și fost motivele pentru care proiectul de lege care urma să alunge mizeriile astea din spațiile publice închise a fost retras în martie de inițiatori. Știu, companiile de tutun au o istorie care abundă în studii măsluite, șpăgi nesimțite, măgării incalificabile și, în general, practici care l-ar face pe Machiavelli să molfăie un lămîi întreg ca să scape de senzația de scîrbă, dar să nu fim paranoici în cazul de față. E la fel de posibil ca inițiatorii să vrea să facă un proiect și mai mișto. Poate la anul. Sau peste doi ani. Nu va grăbiți, în definitiv, n-a murit nimeni din cauza asta.
De fapt, legal sau nu, nesimțirea rămîne enormă
Bun, e o scăpare legislativă, dar nu crezi că toate mizeriile din aburul pe care îl expiri s-ar putea să-i afecteze pe ăia mici? De regulă, întrebarea asta împarte respondenții în două categorii. Majoritatea sînt nesimțiți de rit vechi și acceptat: știu că fac o porcărie, da’ legea le permite, și ceilalți și-așa fumează, acum n-o să fie ei mai proști să se lase de fumat dacă se poate. Și ceilalți? Aia sînt născuți din dreptul ancestral al românului de-a fi ceea ce este greșit și mai mult decît atît: e dreptul lor, da? E abur, nu face rău la nimeni, da? E alegerea lor, da? Au avocați, da? Nu are nici un efect, există studii, da?
Sigur există un studiu care spune că fumatul de IQOS e mult mai sănătos. Frate bun cu studiul care spune că, dacă îți pui perna pe tibie, îți rupi piciorul mai puțin cînd sari din avion
Istoria dezinformarilor legate de consumul de tutun e lungă și revoltătoare. Nimeni nu spune că un set de concluzii științifice care avantajează industria e neapărat fals. Există și posibilitatea să fie 100% real și corect. Da’ cel mai probabil, posibilitatea aia există doar în multiversul Marvel. Altfel, problema se pune puțin altfel: nu știm cu certitudine cît rău fac asemenea apucături în asemenea context. „Dar poate că nu fac rău…“ Să fim înțeleși: aburul ăla nu e format doar din bășinile de superioritate ale electroniștilor. E plin de chimicalele care compuneau lichidul ăla de frînă vîndut drept alternativă sănătoasă. „Dar oricum e preluat de sistemul de ventilație…“ În jur pute a transpirație, mîncare, fîn răscopt de IQOS, vanilie, kiwi și ce altceva și-a mai pus madam drept topping în luleaua electronică, trebuie să fii nebun să nu crezi în sistemul de ventilație. Ai garanția sigură că e cel mai bun posibil, nu chestia cea mai ieftină care putea fi instalată.
Aproape la fel de nesimtiti ca subspecia care insista sa fumeze in statiile de STB. Ca doar na, nu poate omu’ sa-si dea opinie politica cu paiu-n flacari doi pasi mai incolo, daca pierde 300-le din cauza propriului viciu?
child / children (engleza)
kinder / kinder (germana)
„Kinderi” e total pe langa, doar folclor…