Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

ROMATSA nu găsește avioane, ci doar asiguratori sub supraveghere

Zoom ROMATSA nu găsește avioane, ci doar asiguratori sub supraveghere

La începutul anului, ROMATSA și-a dat dovada incapacității instituționale, după ce a lăsat, alături de alte instituții ale statului, doi oameni să moară în munți, incapabilă fiind să găsească un avion prăbușit. Pe de-o parte e normal, pentru că, la ROMATSA, pe posturi de referenți de specialitate erau angajați oameni pricepuți, precum șoferul lui Boc. Pe de altă parte, șefii ROMATSA și-au dat seama că au avut o mare scăpare: activitatea lor nu beneficia de asigurare de răspundere civilă față de terți. Așa că, dacă s-ar fi dovedit că au avut loc ceva accidente din vina lor, oamenii de la ROMATSA ar fi trebuit să plătească din propriul buzunar, or așa ceva nu se face.

Așa că pe 21 ianuarie 2014, la doar o zi de la accidentul aviatic din Apuseni, ROMATSA a publicat un anunț de licitație pentru exact aceste servicii de asigurare civilă a activității regiei față de terți. O fi fost SEAP-ul picat, o fi fost lumea prinsă cu acuzarea șefului STS, cert este că la anunțul 148926/21.01.2014 nu a răspuns decât o companie de asigurări. Una singură, într-o piață extrem de concurențială, care se bate și pentru ultima firimitură căzută din gura vreunui potențial asigurat. Întâmplător sau nu, firma cu pricina nu era alta decât Societatea de Asigurare-Reasigurare ASTRA SA, a milionarului de Dan Grigore Adamescu. La data publicării anunțului, problemele ASTRA SA erau doar un zvon din ce în ce mai insistent. Dar pe data de 31 martie 2014, atunci când a fost atribuit contractul, problemele deveniseră certitudine, obiect al unei riguroase supravegheri dispuse de organizațiile abilitate și al unor dosare penale aflate în lucru. Asta, însă, nu i-a împiedicat pe cei de la ROMATSA să dea contractul celor de la ASTRA. Și nu un contract chiar slăbuț, ci unul care valorează nu mai puțin de 2.228.280 de euro cu tot cu TVA.

Când știi că asiguratorul care s-a prezentat la licitație are mari probleme financiare, când știi că banii asiguraților au fost îndreptați întru spălare spre trustul media al patronului și când mai știi că problemele ASTRA sunt mai mari chiar decât bătaia de joc la care tu, ROMATSA, supui fondurile pe care le ai la dispoziție, a-i încredința acestui asigurator asigurarea civilă față de terți a activității tale echivalează cu o recunoaștere a faptului că sistemul funcționează indiferent de cine este la putere și că el, sistemul, n-o să-și lase să moară o rotiță importantă doar pentru că aceasta a trezit atenția anchetatorilor. Și mai echivalează cu ceva: cu anunțarea fățișă și arogantă a faptului că oricine ar aștepta, vreodată, despăgubiri de la ROMATSA are șanse infime de a le primi.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint