Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ruși obișnuiți, orășeni, despre războiul din Ucraina

Zoom Ruși obișnuiți, orășeni, despre războiul din Ucraina

Sîmbătă am văzut un film documentar, Legături rupte, pe care mi l-a trimis un prieten pe e-mail.  Jurnalistul rus Andrei Loșak a stat de vorbă cu mai mulți ruși de rînd despre războiul din Ucraina și despre rupturile iremediabile din familiile lor din cauza războiului (https://www.youtube.com/watch?v=5qmQs2LbnaE).

Părinți care-și repudiază copiii acuzîndu-i că au trădat Rusia și pe „prezidentul nostru, Vladimir Vladimirovici, de care sîntem mîndri“. De ce trădare? îi întreabă jurnalistul. Fiindcă Occidentul le-a luat mințile tinerilor cu propaganda mincinoasă.

Adulți cărora le e rușine cu părinții lor care se declară susținători trup și suflet ai „operațiunii speciale“ din Ucraina. De ce? vine întrebarea. „Televiziunile le-au spălat creierul!“

Cupluri care au copii mari și care au ajuns la divorț din cauza războiului din Ucraina. Fiindcă nu se mai putea!

Descoperi însă în documentarul ăsta și părinții îngroziți-oripilați de ceea ce cred copiii lor că face Putin în Ucraina: „Cum să creadă în denazificarea printr-o operațiune specială și că acolo nu e război?! Sau că Putin și-a dat seama că nu exista altă cale ca să-i scape pe rușii noștri din Donbas de teroarea naziștilor de la Kiev?“

O moscovită grasă, filmată la ea în bucătărie, de trecea mirosul de hrișcă fiartă și de borș prin sticlă, părea să aibă călduri de mîndrie patriotică vorbind despre Vladimir Vladimirovici, care știe ce face!

Alta, cu aer de funcționară omniscientă, e convinsă că ucrainenii se bombardează singuri. De ce? Ca să stîrnească populația împotriva Rusiei. Iar la întrebarea „Dar nu mor și copiii voștri acolo?“ răspunde calm-satisfăcută: „Sînt militari cu contract. Își fac datoria“. Un malac cu fruntea îngustă: „Bombardează numai obiective militare la Odessa și la Kiev, ca să nu-și mute ucrainenii trupele de-acolo la Lugansk“. Îi arată jurnalistul imagini cu blocuri bombardate, cu mașini distruse și cu un ucrainean năucit de bombardament. „Se mai fac și greșeli!“, admite malacul înțelegător.

O tipă încă tînără și-a făcut bagajele să plece de acasă. Divorțează fiindcă nu-l mai suportă pe soțul ei, fost procuror, care a început să-l laude pînă și pe Stalin. Războiul din Ucraina a umplut paharul. Soțul, mai trecut, păr cenușiu tuns recent, spune că pe el nu-l păcălesc minciunile Occidentului, ca pe alții. A învățat să le recunoască.

O tipă tînără, care a scris „Nu război!“ pe o pancartă pe care a înfipt-o în zăpadă în mijlocul orașului, cînd de-abia începuse operațiunea specială și s-a lăsat filmată: „Primesc mesaje insultătoare și amenințări că o să mi se facă aia și ailaltă…“.

Oameni care, dacă i-ai vedea pe stradă, nu ți-ar atrage cu nimic atenția. Nici unii, nici ceilalți. Ruși obișnuiți.
Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale