Ca orice partid de dreapta, care militează pentru un stat minimalist, PNL are o lungă istorie de membri și conducători care au lucrat toată viața doar la stat. Minimalist au lucrat, subminând statul din însuși interiorul lui, făcându-l să fie complet nefuncțional, greoi, birocratic și plătitor de salarii nemeritate unor trântori plini de aere de antreprenori.
Să ni-l amintim pe marele liberal Crin Antonescu, cel care n-a lucrat decât la stat. Asta atunci când a lucrat sau a dat pe la serviciu, căci el era mai degrabă vestit pentru modul extrem de liberal în care trăgea chiulul.
Ei bine, acum un an, când a ieșit din șomajul mascat, din angajarea aia fictivă în care-și ducea traiul, Ludovic Orban a anunțat un audit la sânge al tuturor instituțiilor statului, ca să vadă câți angajați sunt de pomană, cum poate deveni mai suplu aparatul bugetar etc. ș.a.m.d.
Audit Orban n-a făcut, sau n-a făcut publice rezultatele. Este foarte posibil să fi existat un audit-viteză, ale cărui concluzii au fost că sunt necesare angajări suplimentare la stat. Astfel s-ar explica și de ce, din noiembrie 2019 până în martie 2020, la începutul pandemiei, numărul bugetarilor crescuse cu aproape 6.000. Din martie până în noiembrie 2020, numărul noilor angajați în plus la stat a devenit și mai mare. Iar cu excepția personalului medical, angajat în această perioadă pe contracte cu durată determinată, doar pentru starea de urgență sau starea de alertă, mulți dintre atârnache, provenind din cadrele de nădejde ale PNL, au fost angajați pe durată nedeterminată.
Și pentru că așa face însuși șeful său, președintele partidului, un primar mic dintr-o comună mică, ajuns mai nou mare primar într-un municipiu micuț, a preluat cu brio modelul.
Ștefan Ilie, fost primar al comunei Luncavița, timp de 16 ani, a devenit, din septembrie, primar al municipiului Tulcea. În campania electorală a anunțat că primul lucru pe care îl va face când va ajunge primar va fi un audit al Primăriei și angajaților. Ceea ce nici n-a făcut încă.
Sau poate a făcut și i-a dat și lui că trebuie să mai angajeze oameni, căci altfel nu se explică.
Așadar, într-o ședință extraordinară a Consiliului Local Tulcea, primarul Ilie a cerut și i s-a aprobat modificarea organigramei instituției. Pentru că sunt foarte mulți liberali care au tras în campanie și merită să fie răsplătiți. Or, în general, pentru a angaja oameni în instituții publice, trebuie să organizezi concursuri. Iar oamenii lui Ilie trebuie răsplătiți acum, că lor acum le este foame, nu au timp să aștepte un concurs. Prin urmare, s-au creat noi locuri de consilieri personali sau consilieri ai primarului. Care pot fi angajați fără concurs. Un șofer de barcă (post vacant) și încă un șofer (de automobil) au fost mutați la IT, ca să se facă loc noilor consilieri. S-a mai înființat și departamentul „cabinetul viceprimarilor“, ca să fie și mai mult loc pentru consilierii personali. Așa, de la doar patru consilieri, câți avea dreptul prin organigramă primarul anterior, Ștefan Ilie și-a mărit locurile pentru yesmeni și sicofanți la șase, numai în cabinetul său, având de gând să-i angajeze pe toți șase, că fraierul de dinainte nu folosea decât două posturi din patru. Și pentru că foamea e mare la peneleu, au mai apărut două posturi de consilieri și în cabinetul viceprimarilor.
În mare, e bine, nu e rău. Mai multe locuri de frecători de mentă la stat,mai multe șanse de câștig. Statul liberal suplu, minimalist și debirocratizat trebuie mai întâi să se umfle ca un porc, pentru a avea de unde să slăbească după aia.
Ca sa fie nevoie de audit ar insemna ca ceea ce-i de cautat pot gasi numai niste specialisti. Da’ ce te faci ca ce-i prin ,,institutiile statului” este vizibil cu ochiul liber si de cel mai ,,nescolit” analfabet functional. Niciodata, de la inventarea statului, n-au existat atatea rude si cumetrii sa lucreze impreuna la stat. Ai un post liber de ,,director”, faci un ,,audit” printre ,,neamuri si prieteni” (oameni de incredere, se intelege) si apoi organizezi ,,concursul” pentru respectivul ,,castigator”. Vrei sa imparti ceva bani de la stat, faci un ,,audit”, faci lista aia de ,,beneficiari” (care ,,se califica” evident) si dai banii lasand cu buza umflata pe cei carora le-ar prinde bine banii respectivi. Astia-s,, virusii” care au macinat populatia pas cu pas, de la an la an tot mai tare. S-a dat cu ceva ,,dezinfectant” pentru a ,,tine sub control” fenomenul? Sigur ca s-a dat ca doar avem ,,institutii abilitate” care-s vigilente. Numai ca ,,dezinfectantul” a fost si este apa chioara (cam cu ce-a dat sexifarma prin spitalele patriei pt. a preveni ,,infectiile nosocomiale”).