Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

S-a stins un fizician de aur

Zoom S-a stins un fizician de aur

România a suferit o pierdere grea. Adrian Dafinei, unul dintre cei mai prețioși oameni de știință ai țării, a încetat din viață. Fizician, doctor în fizică și profesor universitar, a fost în ultimii 25 de ani arhitectul succeselor românești la olimpiadele și concursurile internaționale de fizică. Elevii antrenați și selecționați de el au adus în țară an de an, fără întrerupere, medalii de aur, de argint și de bronz, trofee, premii și prestigiu. Alături de alți profesori dedicați, Adrian Dafinei a făcut din România o forță mondială a olimpiadelor de fizică și a adus-o pe primul loc în clasamentul european.

Trei generații de elevi excepționali au crescut și s-au dezvoltat sub îndrumarea lui. Ei afirmă azi inteligența românească în marile universități ale lumii și reprezintă o bună parte a speranței noastre naționale.

Adrian Dafinei nu a fost doar un strălucit profesor și antrenor, ci și un mentor, un cultivator subtil de talente, un constructor de caractere și un maestru al selecției finale, înainte de competiții. Munca lui a fost recunoscută în forurile internaționale, el fiind membru permanent în consiliile de conducere ale Olimpiadei Internaționale de Fizică, Olimpiadei Internaționale de Fizică a Țărilor din Asia și Olimpiadei Europene de Fizică.

Prestigiul lui personal s-a răsfrînt mereu și asupra României, care a fost invitată să participe la noi și noi concursuri internaționale, unde elevii și-au putut demonstra valoarea.

Adrian Dafinei a știut să șlefuiască elevii supradotați, să pătrundă în mintea lor complexă și fragilă și să le hrănească inteligența cu infinită grijă. Pentru acești copii a fost mult mai mult decît un profesor, a fost un model spiritual și un tovarăș de luptă. A luptat alături de ei, în comisiile internaționale de corectare, pentru fiecare punct, pentru fiecare frîntură de idee, pentru fiecare sclipire și ezitare din lucrările elevilor săi.

Profesorul Adrian Dafinei a fost soț, tată, bunic și un om copleșit de propria sa umanitate.

Opera și meritele lui sînt azi ignorate de autorități. Dar sute de adolescenți și de tineri sclipitori le poartă în minte și în inimă, ca pe o flacără călăuzitoare.

Citeşte mai multe despre:

4 comentarii

 1. #1

  Ati fost inspirat d-le Buscu cu acest articol despre d-l prof. Dafinei!
  Dupa ce trec la cele vesnice multi oameni care au facut multe lucruri exceptionale in patratica lor …ii amintim!
  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

 2. #2

  Frumos panegiric d-le Buscu. Mulțumesc. Sub bombardamentul mediatic despre nimic (ce scandal a făcut tiitoarea unei non-entitati care are singura calitate că e biped) oamenii merituosi trec neobservați prin această vale a plângerii. Sunt nimeni, dar din cer, dacă as ajunge acolo (big if) as ști ca nu am fost nimeni dacă as citi ceva similar

 3. #3

  Chapeau bas ! RIP !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint