Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Să aruncăm cu bani de centenar

Zoom Să aruncăm cu bani de centenar

Înduioșat de prezența camerelor de filmat, a presei și a altor oameni de treabă, primarul sectorului 1 din București, Daniel Tudorache, a anunțat că, în vederea centenarului Unirii din 1918, Consiliul Local al Sectorului 1 a alocat deja suma de un milion de euro care va fi donată/dată Municipiului Chișinău. Că așa e frumos, când ai parte de sărbători din astea majore: să dai și rudelor mai sărmane un cadou, o atenție, un milion de euroi.

Problema, însă, e că nu există, până în acest moment, nici măcar o singură Hotărâre de Consiliu Local al CL Sector 1 București prin care suma cu pricina chiar să fi fost alocată, d-apăi să mai fie și explicată.

În 2017, CL Sector 1 București a adoptat doar două hotărâri în care se vorbea despre înfrățirea cu Chișinăul și parteneriatul dintre cele două orașe. Prin prima HCL, 49/28.02.2017, Consiliul Local al Sectorului 1 cere mandat de la Consiliul General al Primăriei Municipiului București să încheie o înțelegere de cooperare între sectorul 1 al Municipiului București și sectorul Centru al Municipiului Chișinău. Atât și nimic mai mult.

În cea de a doua hotărâre, 119/28.04.2017, este aprobată însăși înțelegerea dintre sectorul 1 din București și sectorul Centru din Chișinău. Este un document general, în care se spune, în linii mari, că „părțile vor coopera în vederea creșterii capacității instituționale a autorităților publice locale…“. Adică blabla și iarăși bla. Se vorbește, desigur, și de condițiile financiare ale cooperării, dar nu se vorbește despre nici o sumă. Formularea este – cum altfel? – vagă: „Părțile vor suporta cheltuielile apărute în cursul prezentei Înțelegeri de Cooperare, în limitele stipulate de legislațiile naționale ale statelor celor două părți“.

În fine, se vorbește despre cooperarea în domeniul culturii, în cel al protecției mediului și așa mai departe, în termeni generali și, poate, acoperitori din punctul de vedere al domnului Tudorache. Doar că nu, nu se spune nimic despre milionul de euro anunțat cu atâta fast pe 20 august, la conferința „Centenarul Unirii și Basarabia“.

Pentru a face o donație, o danie atât de importantă, ba chiar și pentru una mai mică, Daniel Tudorache are nevoie de aprobarea Consiliului Local. Chiar și dacă banii ăia ar urma să fie dați pentru diverse proiecte comune sau ar merge în susținerea unor ONG-uri din Chișinău, și tot ar fi nevoie de hotărâri de Consiliu Local.

Dar ce mai contează? Tudorache e pe cai mari, dă bani pentru catedrale, dă bani pentru diverse proiecte care-i sunt lui pe plac, așa că de ce n-ar da, cu de la sine putere, bani pentru Chișinău? În definitiv, Primăria sectorului 1 din București este una dintre cele mai îndatorate din țară, deci bani sunt. Acum, de ce, dacă tot vrea să facă acte de caritate către orașe și sate prietene, nu înțelegem de ce sectorul 1 din București n-a ales să ajute cu un milion de euro o localitate cu adevărat sărmană, pe care banii ăștia ar scoate-o din foame ori i-ar asigura alimentarea cu apă sau canalizarea. Dar ce mai contează? Trăim în lumea milioanelor cu valoare de simbol, care pot fi cheltuite aiurea, realitatea fiind prea dură ca s-o mai luăm în seamă.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Poliția nu știe să cînte la Pian

  11 august 2020

  Pe cît de fioroși s-au repezit asupra unui biet om al străzii, împodobindu-l cu cătușe și la mîini, și la picioare, pînă și-a dat duhul în ghearele lor, pe atît […]

 • Și școala mai ucide, nu-i așa?

  11 august 2020

  Profesorul Iohannis a ținut lecția de aritmetică singur, fără să împartă oxigenul cu cineva, fără ca umbra vreunui muritor să-i strice suficiența.Voia să dea doar el veștile bune, și așa […]

 • Orban descrescătorul

  11 august 2020

  Luni, Ludovic Orban ne-a anunțat că domnia-i propie și guvernul înțelept condus de către acest geniu al șprițurilor târzii au reușit să oprească creșterea numărului de infectări. „Am reușit să […]

 • Cioclii

  4 august 2020

  Viziunea convalescentului privind în oglindă Fiți gata la harpoane că îngeru-i la copcă în țara cea vestită și rece de sub votcă cu turlele înfipte în nori pînă-n prăsea, momiți-l […]

 • N-a mai mers la pușcărie, hai, măcar, la Primărie!

  4 august 2020

  Așa cum bețivii adevărați își revin spre dimineață dacă simt pe gîtlej un nou pîrîiaș de vodcă, Traian Băsescu dă semne de dezmeticire. Lunga mahmureală politică nu i-a priit. Abstinența, […]

Ultimele articole