Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Să aruncăm cu bani de centenar

Zoom Să aruncăm cu bani de centenar

Înduioșat de prezența camerelor de filmat, a presei și a altor oameni de treabă, primarul sectorului 1 din București, Daniel Tudorache, a anunțat că, în vederea centenarului Unirii din 1918, Consiliul Local al Sectorului 1 a alocat deja suma de un milion de euro care va fi donată/dată Municipiului Chișinău. Că așa e frumos, când ai parte de sărbători din astea majore: să dai și rudelor mai sărmane un cadou, o atenție, un milion de euroi.

Problema, însă, e că nu există, până în acest moment, nici măcar o singură Hotărâre de Consiliu Local al CL Sector 1 București prin care suma cu pricina chiar să fi fost alocată, d-apăi să mai fie și explicată.

În 2017, CL Sector 1 București a adoptat doar două hotărâri în care se vorbea despre înfrățirea cu Chișinăul și parteneriatul dintre cele două orașe. Prin prima HCL, 49/28.02.2017, Consiliul Local al Sectorului 1 cere mandat de la Consiliul General al Primăriei Municipiului București să încheie o înțelegere de cooperare între sectorul 1 al Municipiului București și sectorul Centru al Municipiului Chișinău. Atât și nimic mai mult.

În cea de a doua hotărâre, 119/28.04.2017, este aprobată însăși înțelegerea dintre sectorul 1 din București și sectorul Centru din Chișinău. Este un document general, în care se spune, în linii mari, că „părțile vor coopera în vederea creșterii capacității instituționale a autorităților publice locale…“. Adică blabla și iarăși bla. Se vorbește, desigur, și de condițiile financiare ale cooperării, dar nu se vorbește despre nici o sumă. Formularea este – cum altfel? – vagă: „Părțile vor suporta cheltuielile apărute în cursul prezentei Înțelegeri de Cooperare, în limitele stipulate de legislațiile naționale ale statelor celor două părți“.

În fine, se vorbește despre cooperarea în domeniul culturii, în cel al protecției mediului și așa mai departe, în termeni generali și, poate, acoperitori din punctul de vedere al domnului Tudorache. Doar că nu, nu se spune nimic despre milionul de euro anunțat cu atâta fast pe 20 august, la conferința „Centenarul Unirii și Basarabia“.

Pentru a face o donație, o danie atât de importantă, ba chiar și pentru una mai mică, Daniel Tudorache are nevoie de aprobarea Consiliului Local. Chiar și dacă banii ăia ar urma să fie dați pentru diverse proiecte comune sau ar merge în susținerea unor ONG-uri din Chișinău, și tot ar fi nevoie de hotărâri de Consiliu Local.

Dar ce mai contează? Tudorache e pe cai mari, dă bani pentru catedrale, dă bani pentru diverse proiecte care-i sunt lui pe plac, așa că de ce n-ar da, cu de la sine putere, bani pentru Chișinău? În definitiv, Primăria sectorului 1 din București este una dintre cele mai îndatorate din țară, deci bani sunt. Acum, de ce, dacă tot vrea să facă acte de caritate către orașe și sate prietene, nu înțelegem de ce sectorul 1 din București n-a ales să ajute cu un milion de euro o localitate cu adevărat sărmană, pe care banii ăștia ar scoate-o din foame ori i-ar asigura alimentarea cu apă sau canalizarea. Dar ce mai contează? Trăim în lumea milioanelor cu valoare de simbol, care pot fi cheltuite aiurea, realitatea fiind prea dură ca s-o mai luăm în seamă.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • De ce începe să-mi fie mie rușine de sfînta nerușinare a altora

  19 iunie 2018

  Într-o vreme în care personajele lui Caragiale au evadat din proiect sfidînd legile metamorfozei, nu părem prea zguduiți că Mița Baston i-a luat locul lui Tipătescu, nici că Efimița nu […]

 • Klaus și uz de klaus

  19 iunie 2018

  Săptămîna trecută, un judecător al Curții Constituționale, Lăzăroiu, a fost amenințat. Sună îngrozitor, dar e exact așa cum sună. Consilierul prezidențial Tănăsescu și-a luat concediu și l-a atras în biroul […]

 • Isărescu și sclavii

  19 iunie 2018

  Când au apărut informații despre colaboratorul Manole, în presă a fost embargou ca pe vremea lui Gabriel Oprea. Există suspiciuni mai mult decât rezonabile că Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a […]

 • Războiul de independență se amînă

  12 iunie 2018

  Mitingul PSD, înrămat de Antena 3 și RTV, atîrnă acum pe perete, alături de mitingul #rezist, pictat, de-a lungul unui an întreg, de Digi24, Realitatea TV și HotNews. Sînt două […]

 • Dulăul cu colții pe-arginți

  12 iunie 2018

  “Bătrânii și moldovenii ne vor distruge viitorul!”, spuneau, fără fereală, antipatizanți de toate vârstele ai PSD-ului, înainte de parlamentarele din 2016. Prin urmare, pe locul 1 al listei pentru Senat […]