Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Să moară dujmanii! Ministerul Educației dă note bune la tot cartierul

Zoom Să moară dujmanii! Ministerul Educației dă note bune la tot cartierul

Dacă privim prin prisma subiectelor de la capacitate, diferența dintre Ministerul Educației și un cocalar este că doar unul are talent și evaluare.

Dacă ar fi să cufundăm ochiul critic în aburii trecutului, sesiunea asta de evaluări naționale ar semăna izbitor cu TIR-urile post-decembriste unde, sub numele de “ajutoare din străinătate”, mucezeau niște boarfe la mîna a doua pe care nici măcar boschetarii din Germania nu le-ar fi purtat.

Dacă ar fi să compar mutrele festive cu care au fost anunțate rezultatele, n-aș putea să merg mai departe de figura unei femei de serviciu, mîndră foarte de evoluția ei pe scara socială. “Dar bine, doamnă, ești femeie de serviciu. Speli pereții pe care se cacă studenții care stau într-un cămin insalubru.” “Da, dar acum sînt doamnă la oraș!”

Dacă ar fi să rezum toată povestea de anul ăsta într-un singur cuvînt, Ministerul Educației ar trebui arestat pentru că a expus minori la pornografie cu un puternic caracter autoerotic.

Dacă…

Din fericire, rezultatele au fost primite doar de niște părinți fericiți că loazele au luat note bune, deci banii aruncați pe meditații n-au fost irosiți. Nu complet.

Pentru că tocmai asta e problema. Deși deghizată în examen, evaluarea națională e practic un concurs. Rezultatele nu contează numai într-o statistică de birocrat, deși trebuie să fie plăcut să ieși în fața prostimii și să declami să fie bine și tot românul să prospere. Rezultatele separă excelența de mediocritate.

Adică n-o separă. Pusă în fața unor subiecte de tip “Numărați-vă degetele de la mîna dreaptă și scrieți 5 pe foaie”, toată lumea a mimat excelența așa cum mimează miniștrii Educației inteligența. Bine, pun pariu că și un asemenea subiect ar fi dus la un scandal național, pentru că sigur existau unii care numărau degetele mîinii stîngi și scriau “romanul este text dramatic”.

Să revenim însă la elevii normali. Au fost furați. Au muncit cinstit, au lăsat deoparte chestii mult mai interesante decît niște manuale insipide, făcute parcă de niște oameni motivați de ura pentru copii, au ajuns la examen blindați de știință? Foarte bine, statul se pișă cu boltă pe toată munca lor. Fiți la fel de buni ca și ăia care au muncit, dar nu prea, și un pic mai răsăriți decît cei care au frecat-o masiv.

Nu pot uita, în acest punct, nici menținerea tîmpă a mediilor din gimnaziu drept parte a departajării, medii care, în lipsa unei trieri serioase, devin și mai importante. Despre cît de relevante sînt ele în contexul unui învățămînt care nu evaluează unitar vreme de patru ani, ci după grila subiectivă a profesorului, n-are sens să mai vorbesc. Poveștile despre elevii geniali din satele României sînt celebre.

Revenind însă la elevi, nu doar cei mai buni au fost furați. Toți au fost furați. De la primul și pînă la ultimul. Loazele se vor bate reciproc pe spate, fericite că au avut noroc și au fentat sistemul. Iar mediocrii vor rămîne cu impresia că excelența se obține ușor, deci nu e nevoie de muncă. Deci de aia pică Bac-ul patru ani mai tîrziu.

Aș fi vrut să scriu că evaluarea națională n-ar trebui să dea în gardul subiectului tîmp. Ar trebui să fie un moment de sinceritate a sistemului educațional românesc. Dar ar fi imposibil. Dacă vreme de patru ani statul mimează actul educațional, de ce n-ar continua să geamă mincinos și la finalizare? De fapt, altceva nu înțeleg eu: de ce, în loc să numească în funcție tot soiul de inutili siniștri, statul român nu o trimite la Educație pe Nuți Cur de Fier.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  dar ce e tare e ca desi subiectele sunt penibile si iei 5 si daca esti bou tot se gasesc destui care sa-l pice

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • În căutarea țăranului pierdut

  18 februarie 2020

  Prin anii ’90, șoseaua dintre Craiova si Calafat purta la gît în plină iarnă salbe de potîrnichi și de prepelițe, care spre a nu fi detectate pe cîmpul înzăpezit de […]

 • Instinct primar

  18 februarie 2020

  Partidele bătrîne se închină la chipul cioplit al primarului. Și PSD, și PNL se prosternează la picioarele acestei divinități păgîne. Au primari mulți pe care vor să-i păstreze fiindcă fără […]

 • Cine suntem, ce mai vrem

  18 februarie 2020

  „Să se știe cine suntem și ce vrem“, spunea Ion Iliescu în decembrie 1989 despre necesitatea unei comunicări cu ambasada Uniunii Sovietice. Desigur, sovieticii știau destul de bine și cine […]

 • Ludovic autorăstignit a doua oară

  11 februarie 2020

  După ce a fost bătut la școală de niște derbedei, elevul conștiincios Ludovic Orban, sfătuit de domnul diriginte, a decis să-și dea singur palme în fața clasei dacă împricinații refuză […]

 • Războaiele care ne-au prostit

  11 februarie 2020

  Cînd vine vorba despre înapoierea României, două tabere duc greul bătăliei. Una susține că sîntem ținuți pe loc de corupție. Cealaltă e de părere că sîntem victima conspirației internaționale. În […]