Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Să moară dujmanii! Ministerul Educației dă note bune la tot cartierul

Zoom Să moară dujmanii! Ministerul Educației dă note bune la tot cartierul

Dacă privim prin prisma subiectelor de la capacitate, diferența dintre Ministerul Educației și un cocalar este că doar unul are talent și evaluare.

Dacă ar fi să cufundăm ochiul critic în aburii trecutului, sesiunea asta de evaluări naționale ar semăna izbitor cu TIR-urile post-decembriste unde, sub numele de “ajutoare din străinătate”, mucezeau niște boarfe la mîna a doua pe care nici măcar boschetarii din Germania nu le-ar fi purtat.

Dacă ar fi să compar mutrele festive cu care au fost anunțate rezultatele, n-aș putea să merg mai departe de figura unei femei de serviciu, mîndră foarte de evoluția ei pe scara socială. “Dar bine, doamnă, ești femeie de serviciu. Speli pereții pe care se cacă studenții care stau într-un cămin insalubru.” “Da, dar acum sînt doamnă la oraș!”

Dacă ar fi să rezum toată povestea de anul ăsta într-un singur cuvînt, Ministerul Educației ar trebui arestat pentru că a expus minori la pornografie cu un puternic caracter autoerotic.

Dacă…

Din fericire, rezultatele au fost primite doar de niște părinți fericiți că loazele au luat note bune, deci banii aruncați pe meditații n-au fost irosiți. Nu complet.

Pentru că tocmai asta e problema. Deși deghizată în examen, evaluarea națională e practic un concurs. Rezultatele nu contează numai într-o statistică de birocrat, deși trebuie să fie plăcut să ieși în fața prostimii și să declami să fie bine și tot românul să prospere. Rezultatele separă excelența de mediocritate.

Adică n-o separă. Pusă în fața unor subiecte de tip “Numărați-vă degetele de la mîna dreaptă și scrieți 5 pe foaie”, toată lumea a mimat excelența așa cum mimează miniștrii Educației inteligența. Bine, pun pariu că și un asemenea subiect ar fi dus la un scandal național, pentru că sigur existau unii care numărau degetele mîinii stîngi și scriau “romanul este text dramatic”.

Să revenim însă la elevii normali. Au fost furați. Au muncit cinstit, au lăsat deoparte chestii mult mai interesante decît niște manuale insipide, făcute parcă de niște oameni motivați de ura pentru copii, au ajuns la examen blindați de știință? Foarte bine, statul se pișă cu boltă pe toată munca lor. Fiți la fel de buni ca și ăia care au muncit, dar nu prea, și un pic mai răsăriți decît cei care au frecat-o masiv.

Nu pot uita, în acest punct, nici menținerea tîmpă a mediilor din gimnaziu drept parte a departajării, medii care, în lipsa unei trieri serioase, devin și mai importante. Despre cît de relevante sînt ele în contexul unui învățămînt care nu evaluează unitar vreme de patru ani, ci după grila subiectivă a profesorului, n-are sens să mai vorbesc. Poveștile despre elevii geniali din satele României sînt celebre.

Revenind însă la elevi, nu doar cei mai buni au fost furați. Toți au fost furați. De la primul și pînă la ultimul. Loazele se vor bate reciproc pe spate, fericite că au avut noroc și au fentat sistemul. Iar mediocrii vor rămîne cu impresia că excelența se obține ușor, deci nu e nevoie de muncă. Deci de aia pică Bac-ul patru ani mai tîrziu.

Aș fi vrut să scriu că evaluarea națională n-ar trebui să dea în gardul subiectului tîmp. Ar trebui să fie un moment de sinceritate a sistemului educațional românesc. Dar ar fi imposibil. Dacă vreme de patru ani statul mimează actul educațional, de ce n-ar continua să geamă mincinos și la finalizare? De fapt, altceva nu înțeleg eu: de ce, în loc să numească în funcție tot soiul de inutili siniștri, statul român nu o trimite la Educație pe Nuți Cur de Fier.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  dar ce e tare e ca desi subiectele sunt penibile si iei 5 si daca esti bou tot se gasesc destui care sa-l pice

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
Editoriale
 • Limbă dulce, cur viclean, caracter de est-german

  18 iunie 2019

  De la „Ține, țațo, curu’ zvelt”, subversivul șlagăr pe care Maria Tănase l-a cîntat în timpul războiului la o petrecere dată de Manfred von Killinger, ambasadorului Germaniei la București, pînă […]

 • Riscul mersului pe Barna

  18 iunie 2019

  Sub coordonarea unuia dintre foștii căprari ai poliției politice a fost pus pe piață un sondaj în care Dacian Cioloș îl zdrobește pe Dan Barna în competiția internă pentru candidatura […]

 • O broască râioasă pentru fiecare

  18 iunie 2019

  Nicolae Titulescu a declarat, la un moment dat: „Când am acceptat urcușul în politică, am acceptat ca în fiecare dimineață să înghit pe stomacul gol o broască râioasă“. Nu discutăm acum gusturile gastronomice ale […]

 • Cîți meleșcani încap într-un Iohannis

  11 iunie 2019

  Estonia s-a transformat în Vestonia după scorul de maidan cu care a învins România la cel mai important sport politic practicat pe terenul organizațiilor mondiale: “Tragerea sforilor prin spatele adversarului […]

 • Arta iubirii politice

  11 iunie 2019

  La început, fiindcă moștenea direct averea politică a PCR, partidul lui Ion Iliescu a trebuit să împartă democrația cu cei care moșteniseră vechea Securitate. A fost ceea ce s-ar putea […]

bt
Ultimele articole
romania100