Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Să nu îți faci chip ciordit

Zoom Să nu îți faci chip ciordit

Chiar, ce naiba s-a întâmplat cu porunca asta? Probabil nimeni nu a documentat vreodată trecerea de la vremurile în care oamenii erau pedepsiți de divinitate în mijlocul deșertului pentru un vițel de aur la vremurile în care sunt pline orașele de peste tot de statui. Cum s-a ajuns la acest compromis între om și divinitate? Ce interese au fost la mijloc? Ce am cedat noi către divinitate așa încât să ne permită să ne rupem capetele și bugetele în statui de tot felul? Da, cel mai probabil i-am promis că la fiecare statuie vom face și câte o biserică.

Nu este clar pentru că, evident, nu există surse care să confirme sau să infirme această teorie, dar cert este faptul că, în București, înțelegerea este respectată cu sfințenie. Pentru statui, anul acesta Primăria Capitalei vrea să aloce circa șapte milioane lei, din care circa două milioane de lei pentru statuia Regelui Ferdinand și circa patru milioane de lei pentru refacerea monumentului lui I.C. Brătianu.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, pare că vrea să se afle în relații bune cu toată lumea, de sus și de jos. Pe de-o parte, dă non-stop bani pentru biserici, dar în același timp încearcă așa, în felul ei stricat, să găsească o reconciliere și cu adversarii de pe pământ. De exemplu, cu Brătienii, realizând o statuie a lui I.C. Brătianu. OK, nu poate face pace cu PNL-ul, dar aruncă o roabă de bani într-o statuie a fondatorului acestui partid. Sigur, asta poate și pentru că e cam devreme să îi facă o statuie cuiva marcant din PSD: Iliescu e în continuare în viață, iar o statuie care să o înfățișeze chiar pe ea ar veni prea repede. Poate își mai schimbă frizura… Poate peste ani va încerca o împăcare și cu USR și îi va face o statuie lui Nicușor Dan.

În fine, Gabi Firea nu uită nici de biserici. Primăria Capitalei vrea să dea din bugetul pe anul 2019 circa 53 de milioane de lei pentru biserici, potrivit proiectului de buget pus în dezbatere publică. Din această sumă, 10 milioane de lei vor merge la Catedrala Mântuirii Neamului, iar restul la alte 101 biserici. Fiecare lăcaș de cult va primi sume cuprinse între 8.800 și un milion lei. Greu de spus care e faza cu acele biserici care primesc 8.800 de lei. Probabil sunt biserici online și încă nu au mulți fani.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale