În ciuda unei cariere îndelungate, în care a făcut o mulțime de lucruri bune, fiind printre primii avocați care, după 1989, reprezenta la CEDO cazurile ziariștilor fugăriți de regimul Iliescu, Monica Macovei va rămâne în istorie doar pentru scurta perioadă în care a fost ministru al Justiției și pentru acțiunile furibunde din timpul campaniei pentru referendumul de demitere a lui Traian Băsescu din 2012. Atunci, cu mai bine de zece ani în urmă, Monica Macovei a fost europarlamentarul român care a sprijinit cel mai vocal la Bruxelles și Strasbourg teza loviturii de stat, iar după referendum a cuvântat de mai multe ori în plenul Parlamentului European, vorbind despre două milioane de voturi fraudate. Tot Monica Macovei este cea care a povestit, cu gurița proprie, în timpul campaniei electorale din 2014, că, în perioada în care a fost consilier special pe Justiție în Kosovo, umbla din ușă în ușă pentru a găsi cetățeni pe care să-i transforme, ad-hoc, în membri ai unor tribunale speciale, care călătoreau prin țară cu elicopterul pentru a pedepsi crimele de război comise de sîrbi. Normal ar fi fost ca respectivele acuzații să fie mai întâi temeinic documentate, iar apoi supuse judecății, dar nu era timp pentru asta, așa că oamenii recrutați de către doamna Macovei, oameni fără pregătire în drept de nici un fel, aveau o misiune mult mai simplă, fiind scutiți de greutatea judecării faptelor și dându-li-se posibilitatea să treacă direct la stabilirea pedepsei.
Asta e trist în societatea umană, că oamenii uită. Uită, în general, lucrurile bune pe care le-ai făcut, amintindu-și-le doar pe cele rele, deși există cazuri când uită complet.
Ce nu uită masele sunt acuzațiile nefondate care au fost aduse în timp unor oameni de treabă. De exemplu, atunci când s-a aflat despre accidentul în care a fost implicată Monica Macovei pe drumul dintre 2 Mai și Mangalia, lumea și-a amintit brusc de existența efemeră a unui articol de presă în care se vorbea despre presupuse isprăvi bahice ale împricinatei și, asemeni tribunalelor zburătoare din Kosovo, a dat rapid sentința: M.M. era beată. Aparatele alcooltest ale Poliției Române au dovedit, însă, că Monica Macovei nu consumase deloc băuturi alcoolice în ziua accidentului.
Ce au uitat polițiștii să facă în ziua respectivă a fost să-i ceară doamnei Macovei adeverința medicală care i-ar fi permis să mai posede un permis de conducere. E drept, și doamna Macovei a uitat să le spună că ar avea nevoie de una, căci, spun sursele, ăsta ar fi și cel mai frecvent simptom al fazei de început: dificultatea de a-și aminti evenimente recente. După aia, pe măsură ce starea pacientului degenerează, apar problemele cu vorbirea, dezorientarea (inclusiv rătăcirea cu ușurință), schimbările de dispoziție, pierderea motivației, negestionarea îngrijirii de sine și problemele de comportament.
Oricum, până la urmă important este ca ancheta polițiștilor să fie nepărtinitoare, iar procesul, dacă va exista unul, să aibă loc repede, până ce doamna Macovei nu-și pierde complet memoria.