Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Scene istorice

Zoom Scene istorice

Burebista

Într-o zi, Burebista, regele dacilor, se urcă pe cântar și descoperi că are vreo cinci kilograme în plus, ceea ce era mult chiar și la vremea aceea. Lui nu-i plăcu deloc acest amănunt și-l chemă de urgență pe nutriționist. Voia să afle de la el cum se face că a luat în greutate, din moment ce mâncase doar brânză și varză, care erau încă din Antichitate alimente super-OK.

– Poate că e de la strugurii ăia pe care-i mănânci ca desert în fiecare seară, îi spuse nutriționistul Gerula.

– Cum așa? Strugurii îngrașă?

– O-ho! Și încă cum.

– Păi, am mâncat în fiecare seară de o lună, de când s-au copt.

– Nasol. Nu mai mânca. Sunt plini de zahăr și de alte substanțe pe care nu le-am descoperit încă pentru că, hei, suntem încă în Antichitate, să zicem mersi că am construit tunelurile alea de sub Munții Bucegi.

– Omule, tu te-auzi ce spui? Cum să nu mai mănânc struguri? Sunt delicioși.

– Nu poți să te abții?

– Imposibil. Când le văd boaba aia neagră în farfurie, îmi vine să-i mănânc cu zece guri.

– Of! Atunci trebuie să găsești altă soluție. Tu vrei să fii primul rege al dacilor, nu primul rege obez al dacilor. Alții vor rămâne în istorie cu inscripția “Decebalus per Scorilo”, numai tu o să fii amintit pe amfore ca “Burebista grasu contrabasu”.

Burebista știa că nutriționistul avea dreptate. Kilogramele în plus sunt inamicul numărul unu al unei domnii liniștite. Obezitatea e un dușman tăcut mai redutabil decât celții, sciții și romanii la un loc.

Dar ce să facă?

Strugurii erau f.f.f. dulci și gustoși și nu putea să nu se atingă de ei. Singura soluție era să nu mai vadă deloc struguri, așa că porunci să fie arse toate viile din ținut și să nu se mai coacă nici măcar o boabă cât era Dacia de mare. Zis și făcut. Dacii dădură foc la vii și părea că problema e rezolvată, dar într-o zi, Burebista se trezi pe capul lui cu o delegație din partea cramelor Sarmizegetusa.

– Ce e cu voi aici?

– Mărite rege, avem și noi o problemă. Ai ars toate viile și ne-am pierdut obiectul de activitate.

– Așa vă trebuie. Voi sunteți ăia care puneți în vânzare struguri proaspeți super-delicioși și răspândiți prin toată Dacia flagelul obezității.

– A, nu! Noi ne ocupăm cu celălalt fel de a folosi strugurii.

– Ah, înțeleg. Voi faceți compot.

– Nu, nu. Nu compot, altceva. O băutură.

– Fanta Madness cu aromă de struguri?

– Mărite rege, nu vrem să te jignim, dar, pe bune, chiar așa de varză ești? Nu știi ce se mai face din struguri?

– Băi, sincer, nu-s agronom de meserie.

– OK, ai auzit de vin? Vinul se face din struguri. Se terciuiesc strugurii și din zeama lor se face o băutură care fermentează și după ce fermentează ăla e vinul.

– Stai puțin, că ceva nu se leagă.

– Ce nu se leagă?

– Păi, cum adică se terciuiesc strugurii? Strugurii sunt super-delicioși. De ce i-ar terciui cineva? Adică voi vreți să spuneți că sunt oameni care, când văd struguri, îi zdrobesc în loc să-i mănânce?

– Cam așa ceva.

– Uau!

– …

– Vreau să-i cunosc personal pe acei bravi. Pesemne că sunt niște oameni cu voință de fier dacă ei refuză ispita boabelor zaharisite, strivindu-le ca pe niște gândaci. Știți ce? Vreau să fac un corp de armată doar din acești viteji. Vreau să-l zdrobească pe inamicul celt sau roman așa cum fac cu delicioasa boabă de strugure, vai, deja îmi plouă în gură când mă gândesc.

Și așa se alese armata lui Burebista cu o divizie întreagă de vinificatori, mulți dintre ei tinere fete care-n tradiția populară zdrobesc strugurii cu picioarele goale.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. #1

    Misto. Urmarea (daca exista) sper sa fie extrapolata in vile: parjolirea vilelor.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale