Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Scene istorice

Zoom Scene istorice

Meteo

– Domnule Busu, avem o problemă.

– Nu mă interesează. Am destule probleme de perspicacitate pentru toată săptămâna. Caută-mă lunea viitoare.

– Asta chiar e o problemă serioasă. E o citație de la tribunal.

– Ce?

– Suntem dați în judecată.

– Despre ce vorbești? Cine-ar da în judecată rubrica Meteo?

– Știu, așa m-am gândit și eu, dar oamenii au dreptate.

– Ce oameni? Ce vor de la noi?

– E vorba de moștenitorii drepturilor de autor ale lui George Coșbuc. Cică ați încălcat proprietatea intelectuală atunci când ați recitat pe post versuri de-ale lui fără un acord scris.

– Ce? N-am recitat nimic.

– Ba da, ba da. M-am uitat și eu pe înregistrare. Uitați aici, am transcriptul: “A-nceput de ieri să cadă câte-un fulg. Acum a stat”.

– Dar nu recitam nimic. Efectiv descriam starea vremii. Începuse să cadă câte un fulg, dar între timp ninsoarea se oprise. Ce voiai, să-i mint pe oameni?

– Și pe urmă ați continuat: “Norii s-au mai răzbunat spre apus, dar stau grămadă peste sat”.

– Chiar așa era.

– Dar n-are nici un sens. Care sat?

– Un sat, ce contează? Asta era problema? Dacă tot prezint cum e vremea la București și la Craiova și la Iași, de ce să nu spun și cum e la sat? Până la urmă, acolo s-a născut civilizația românească, de-acolo vine sufletul acestui popor.

– O veni, dar pe urmă devine și mai ciudat transcriptul emisiunii. Ați spus tot atunci că, citez, “Nu e soare, dar e bine și pe râu e numai fum. Vântu-i liniștit acum, dar năvalnic vuiet vine de pe drum”, am încheiat citatul.

– Așa, și? Ce nu pricepi?

– Care râu? Care drum?

– Aici e simplu! Drumul e drumul care trece prin sat și râul e, practic, gârla satului. Băi, pe bune, vii și tu cu niște întrebări… Aveam o părere mai bună despre tine.

– Dar nu așa se prezintă starea vremii!

– Ba da. E foarte important să precizezi dacă râurile au înghețat sau nu.

– OK, fie. Aici e discutabil. Dar ce rost are să spui la meteo că, iarăși citez, “sunt copii. Cu multe sănii de pe coastă vin țipând și se-mping și sar râzând, prin zăpadă fac mătănii vrând-nevrând”, am încheiat citatul. Vreau să vă spun că multă lume a-nceput atunci să-și pună întrebări. Nu știau dacă se uită la starea vremii sau la vreun cenaclu pentru elevi de școala primară.

– Mie nu mi se pare nimic ciudat. Dacă pun întrebări de perspicacitate, pot să vorbesc și despre cum se joacă copiii în zăpadă.

– Și de ce rimează toate chestiile pe care le-ați spus?

– Pură coincidență. Știi, româna e o limbă foarte muzicală. E greu să nu spui chestii care să nu rimeze.

– Acum văd că vă descurcați. Nu mai rimează nimic din ce spuneți.

– Azi prefer să vorbesc în vers alb.

– Nu vă cred. Eu cred că ați folosit intenționat poezia lui Coșbuc și că oamenii ăștia care vă dau în judecată au dreptate.

– Măi băiete, tu mă scoți din sărite.

– Nu înțeleg de ce mai negați. E evident, toată lumea și-a dat seama. Pe bune, e super-ridicol să spuneți că exact așa era vremea afară. Era pe 17 august, ce naiba!

– OK, văd că nu scap de tine. Vrei să știi adevărul?

– Vă rog.

– Am pierdut un pariu cu Romica Jurcă.

– Ce?

– Făcusem eu un pariu cu Romica Jurcă. Ea zicea că Arad e-n Crișana, eu ziceam că n-are cum. Și este. Cine s-ar fi gândit? Eu credeam ca e-n altă parte Crișana, pe lângă Tecuci. În fine, e nebună femeia. Cui îi pasă unde e Crișana? Parcă văd cum a învățat ea pe de rost și-a ținut minte toate denumirile alea. Pun pariu că știe și unde e Stâna de Vale, și Păltiniș.

– Dar și eu știu. E super-simplu.

– Probabil că știe și unde e Narnia.

– Asta nu există.

– Ești tu prost. Cum să nu existe? Am văzut și filmul.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Poliția nu știe să cînte la Pian

  11 august 2020

  Pe cît de fioroși s-au repezit asupra unui biet om al străzii, împodobindu-l cu cătușe și la mîini, și la picioare, pînă și-a dat duhul în ghearele lor, pe atît […]

 • Și școala mai ucide, nu-i așa?

  11 august 2020

  Profesorul Iohannis a ținut lecția de aritmetică singur, fără să împartă oxigenul cu cineva, fără ca umbra vreunui muritor să-i strice suficiența.Voia să dea doar el veștile bune, și așa […]

 • Orban descrescătorul

  11 august 2020

  Luni, Ludovic Orban ne-a anunțat că domnia-i propie și guvernul înțelept condus de către acest geniu al șprițurilor târzii au reușit să oprească creșterea numărului de infectări. „Am reușit să […]

 • Cioclii

  4 august 2020

  Viziunea convalescentului privind în oglindă Fiți gata la harpoane că îngeru-i la copcă în țara cea vestită și rece de sub votcă cu turlele înfipte în nori pînă-n prăsea, momiți-l […]

 • N-a mai mers la pușcărie, hai, măcar, la Primărie!

  4 august 2020

  Așa cum bețivii adevărați își revin spre dimineață dacă simt pe gîtlej un nou pîrîiaș de vodcă, Traian Băsescu dă semne de dezmeticire. Lunga mahmureală politică nu i-a priit. Abstinența, […]