Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Scene istorice

Zoom Scene istorice

Badea Cârțan

Într-o dimineață de octombrie, Badea Cârțan merse la Sibiu, ca să-și cumpere haine noi și provizii pentru următoarea lui călătorie. Plănuia o vacanță de vis la Roma, însă nu o vacanță scurtă, cum facem noi în zilele noastre, ci una de douăzeci și cinci de zile: douăsprezece zile pe jos până acolo, o zi la Roma și douăsprezece zile pe drumul de întoarcere. Mulți ar crede că e bine și așa. În douăsprezece zile ai timp destul să vizitezi nordul Italiei, Slovenia și Ungaria, doar că Badea Cârțan călătoarea mai mult noaptea, ca să nu-l ia Poliția la întrebări, el fiind un țăran simplu, fără acte.

Nici nu intră bine însă în magazinul de opinci din Auchan Sibiu, că vânzătoarea îl luă în primire.

– Bade, îți spun sincer, mi-e milă de opincile astea.

– Păi, de ce?

– Pentru că o să le strici de la atâta mers pe jos. Pe bune acum, de ce nu te duci tu cu low cost-ul la Roma, așa cum fac toți românii? Ești român, nu-i așa?

– Da’ ce să fiu?

– Atunci ia-ți un bilet la Blue Air sau la Wizz și du-te cu avionul până la Roma. Te duci la poarta de îmbarcare și nici nu știi când ai ajuns. În trei ore îți faci selfie la Fontana di Trevi.

– Trei ore? Așa de puțin?

– Păi, da, că avionul nu merge pe jos, ca tine.

Sfatul vânzătoarei avea sens, așa că Badea Cârțan își luă bilet la o companie low cost, își pregăti troller-ul pe care-l lua ca bagaj de cabină și merse la cochetul aeroport din Sibiu. Avea loc la geam, ceea ce-i plăcu nespus. Era înnebunit după priveliștile de orice fel. Frumoase, urâte, nu conta. Priveliști să fie.

După ce-și montă centura de siguranță, auzi în difuzoare mesajul căpitanului:

– Bine ați venit la bordul cursei Sibiu-Roma. Vă vorbește căpitanul Aurel Vlaicu, aflat deja la al doilea zbor în care n-a murit. Vă amintesc că aeronava în care ne aflăm este un model Vlaicu 2, construit la mine-n bătătură din lemne și surcele. Acum o să fug puțin ca să-mi iau avânt pe pistă. Călătorii în timp sunt rugați să-și închidă telefoanele mobile.

Din fericire, zborul a fost fără probleme și Aurel Vlaicu l-a dus în siguranță pe Badea Cârțan până la Roma. Doar că la Roma n-au găsit un teren bun pentru aterizare, pentru că Italia n-avea la acea vreme pionieri ai aviației, ca noi. Vlaicu s-a învârtit o vreme în jurul orașului, în căutarea unei piste decente, dar, negăsind nimic, s-a lăsat pe mâna lui Badea Cârțan, care l-a condus până-n singurul loc pe care-l știa bine-bine din Roma: Columna lui Traian.

Așa se face că au aterizat la poalele monumentului, iar localnicii care i-au văzut au crezut inițial că-s de fapt doi daci care s-au dat jos de pe columnă, însă nu oricum, ci la bordul unui avion Vlaicu 2.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Secretul lui Bachus, cu Gabriel Liiceanu în rolul principal

  8 octombrie 2019

  După o lamentabilă carieră de criminal în serie, Gabriel Liiceanu se desparte de membrii Grupului pentru Dialog Social cu aerul preotului indignat că păcătoșii cărora le-a servit ultima împărtășanie se simt din […]

 • Președintele morții

  8 octombrie 2019

  Dacă ar avea aripi, Klaus Iohannis s-ar roti în văzduh deasupra tragediilor, ca un corb care adulmecă moartea. Dar n-are, așa că e nevoit să țopăie de la un accident […]

 • Uniunea Salvați USR

  8 octombrie 2019

  În plină campanie electorală pentru prezidențiale, Uniunea Salvați România s-a apucat, deja, de pregătirea alegerilor locale. Rar s-a mai văzut un partid care să le spună membrilor, simpatizanților și eventualilor […]

 • O profeție cu bucluc

  1 octombrie 2019

  Diversitatea în unitate se vede cu ochiul liber pe canalele noastre de televiziune, unde cîteva culte religioase se întrec seară de seară să ne intermedieze prin cablu o întîlnire cu […]

 • Bula calului

  1 octombrie 2019

  Prezidențialele n-au fost întotdeauna așa. În 1990 aveam de unde alege. Îl aveam pe Ion Rațiu, nepot de memorandist cu rădăcini istorice în Ardeal, milionar în lumea liberă, democrat cu […]