Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Scene istorice

Zoom Scene istorice

Badea Cârțan

Într-o dimineață de octombrie, Badea Cârțan merse la Sibiu, ca să-și cumpere haine noi și provizii pentru următoarea lui călătorie. Plănuia o vacanță de vis la Roma, însă nu o vacanță scurtă, cum facem noi în zilele noastre, ci una de douăzeci și cinci de zile: douăsprezece zile pe jos până acolo, o zi la Roma și douăsprezece zile pe drumul de întoarcere. Mulți ar crede că e bine și așa. În douăsprezece zile ai timp destul să vizitezi nordul Italiei, Slovenia și Ungaria, doar că Badea Cârțan călătoarea mai mult noaptea, ca să nu-l ia Poliția la întrebări, el fiind un țăran simplu, fără acte.

Nici nu intră bine însă în magazinul de opinci din Auchan Sibiu, că vânzătoarea îl luă în primire.

– Bade, îți spun sincer, mi-e milă de opincile astea.

– Păi, de ce?

– Pentru că o să le strici de la atâta mers pe jos. Pe bune acum, de ce nu te duci tu cu low cost-ul la Roma, așa cum fac toți românii? Ești român, nu-i așa?

– Da’ ce să fiu?

– Atunci ia-ți un bilet la Blue Air sau la Wizz și du-te cu avionul până la Roma. Te duci la poarta de îmbarcare și nici nu știi când ai ajuns. În trei ore îți faci selfie la Fontana di Trevi.

– Trei ore? Așa de puțin?

– Păi, da, că avionul nu merge pe jos, ca tine.

Sfatul vânzătoarei avea sens, așa că Badea Cârțan își luă bilet la o companie low cost, își pregăti troller-ul pe care-l lua ca bagaj de cabină și merse la cochetul aeroport din Sibiu. Avea loc la geam, ceea ce-i plăcu nespus. Era înnebunit după priveliștile de orice fel. Frumoase, urâte, nu conta. Priveliști să fie.

După ce-și montă centura de siguranță, auzi în difuzoare mesajul căpitanului:

– Bine ați venit la bordul cursei Sibiu-Roma. Vă vorbește căpitanul Aurel Vlaicu, aflat deja la al doilea zbor în care n-a murit. Vă amintesc că aeronava în care ne aflăm este un model Vlaicu 2, construit la mine-n bătătură din lemne și surcele. Acum o să fug puțin ca să-mi iau avânt pe pistă. Călătorii în timp sunt rugați să-și închidă telefoanele mobile.

Din fericire, zborul a fost fără probleme și Aurel Vlaicu l-a dus în siguranță pe Badea Cârțan până la Roma. Doar că la Roma n-au găsit un teren bun pentru aterizare, pentru că Italia n-avea la acea vreme pionieri ai aviației, ca noi. Vlaicu s-a învârtit o vreme în jurul orașului, în căutarea unei piste decente, dar, negăsind nimic, s-a lăsat pe mâna lui Badea Cârțan, care l-a condus până-n singurul loc pe care-l știa bine-bine din Roma: Columna lui Traian.

Așa se face că au aterizat la poalele monumentului, iar localnicii care i-au văzut au crezut inițial că-s de fapt doi daci care s-au dat jos de pe columnă, însă nu oricum, ci la bordul unui avion Vlaicu 2.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • În căutarea țăranului pierdut

  18 februarie 2020

  Prin anii ’90, șoseaua dintre Craiova si Calafat purta la gît în plină iarnă salbe de potîrnichi și de prepelițe, care spre a nu fi detectate pe cîmpul înzăpezit de […]

 • Instinct primar

  18 februarie 2020

  Partidele bătrîne se închină la chipul cioplit al primarului. Și PSD, și PNL se prosternează la picioarele acestei divinități păgîne. Au primari mulți pe care vor să-i păstreze fiindcă fără […]

 • Cine suntem, ce mai vrem

  18 februarie 2020

  „Să se știe cine suntem și ce vrem“, spunea Ion Iliescu în decembrie 1989 despre necesitatea unei comunicări cu ambasada Uniunii Sovietice. Desigur, sovieticii știau destul de bine și cine […]

 • Ludovic autorăstignit a doua oară

  11 februarie 2020

  După ce a fost bătut la școală de niște derbedei, elevul conștiincios Ludovic Orban, sfătuit de domnul diriginte, a decis să-și dea singur palme în fața clasei dacă împricinații refuză […]

 • Războaiele care ne-au prostit

  11 februarie 2020

  Cînd vine vorba despre înapoierea României, două tabere duc greul bătăliei. Una susține că sîntem ținuți pe loc de corupție. Cealaltă e de părere că sîntem victima conspirației internaționale. În […]