Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Scene istorice: Constantin Brâncoveanu

Zoom Scene istorice: Constantin Brâncoveanu

Într-o zi, la poarta domnitorului Constantin Brâncoveanu apăru un cioban cu o oaie de funie. Inițial, voievodul a crezut că ciobanul vrea bani, pentru că multă lume venea la el să cerșească, cam la fel cum e azi la poarta lui Gigi Becali. Se știa că Brâncoveanu e bogat și milos și că-l impresionează cazurile sociale, motiv pentru care avea mereu la el teancuri de galbeni pe care le-arunca în stânga și-n dreapta ca pe șervețele.

–Ia zi, mă, ce-i cu tine? Ești orb, ești olog sau ți-a luat foc stâna? Ce-ai pățit? îl luă Brâncoveanu tare pe cioban.

–N-am pățit nimic.

–Și-atunci de ce vrei bani?

–Nu vreau bani.

–Și ce cauți aici? Ești de la vreo televiziune? Ești de la Voiculescu?
–Nici.

–Atunci de ce ai venit?

–Domnule Brâncoveanu… oaia mea are un mesaj pentru Măria Ta.

–Ce? Cum adică oaia? Ce fel de glumă e asta?

–Dar nu e o glumă.

Ciobănașul, care era chiar baciul moldovean din celebra baladă Miorița, se întoarse atunci spre oaie și-i dădu un ordin scurt:

–Spune-i!

Oaia se uită blazată la ciobănaș, cu aerul că e doar o coincidență că-i respectă acum porunca și că în rest face fix ce-o taie capul. Începu apoi să vorbească:

–OK, deci s-a întâmplat să fiu zilele trecute într-un anumit context social și, cum pășteam eu și-mi vedeam de treaba mea, aud niște turci că vorbesc între ei să omoare pe Măria Ta.

–Pe mine? se miră Constantin Brâncoveanu, care tocmai trăsese niște cox și avea super-multă încredere în el.

–Da, pe Măria Ta.

–Eu nu cred așa ceva. Plus că tu ești doar o oaie. Nu cred că înțelegi tu ce zic oamenii.

–Atunci cum de purtăm discuția asta?

–A, corect.

–Măria Ta, lasă prafurile, că te-ai prăjit de tot.

–Cum îndrăznești?

–Nu contează cum de îndrăznesc. Acum avem altă problemă. Vor turcii să te omoare și cred că sunt chiar acum pe drum, dar ajung mai greu pentru că ies corporatiștii de la muncă și-i blocată toată Pipera. Am venit să-ți zic pentru că-mi ești simpatic și știu că ai fost și tu ciobănaș în tinerețe.

–Hmm. Și dacă mă minți?

–Ce interes aș avea?

–Aici ai dreptate. OK, deci o să-mi strâng toți slujitorii, le dau flinte și pistoale și-i pun să tragă în orice otoman care se apropie de mine.

Ciobănașul, care până atunci preferase doar să asculte, pufni cu dispreț.

–Tu ce mai vrei? îl întrebă domnitorul.

–Nu așa se face.

–Cum adică?

–Trebuie să-i zici unde să te-ngroape și ce să spună familiei că ai pățit, dar nu adevărul, ci o minciună gen că te-ai însurat cu o fată de crai, explică baciul moldovean, ca un om care mai trecuse prin așa ceva și știa toată procedura.

–Să aleg unde să mă-ngroape? se miră domnitorul.

–N-are rost, nu ține de tine, îl lămuri oaia. O să-ți taie capul și-o să te-arunce în Bosfor. Și nici nu te gândi la vreo minciună pentru neamuri. Sultanul o să-ți omoare toată familia.

–Of, păcatele mele.

Cu tot coxul pe care-l trăsese, Brâncoveanu începu să tremure și să plângă ca un copil speriat. Se uita în stânga și-n dreapta la palatele și la grajdurile lui pline și la curtea care colcăia de servitori, și nu-i venea să creadă că urmează acum să lase în urmă atâtea bogății și să apară în fața lui Dumnezeu, ca toți săracii, sau mai rău, să ajungă o țeastă putrezită, ca animalele pe care le tăia zilnic pentru ospețe.

–Nu cred că mai e nimic de făcut, concluzionă calm ciobănașul.

–Și atunci de ce-ai mai venit la mine?

–Uite așa, ca să vadă și Măria Ta prin ce trec eu cu oaia asta în fiecare zi.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Cum să nu murim

  19 ianuarie 2021

  Mihai Eminescu a învățat să moară cu mult înainte de-a muri la un azil de nebuni și-a mai murit o dată cînd a ajuns nume de cofetărie în orășelele de […]

 • Școală să fie, dar și pușcărie!

  19 ianuarie 2021

  România se împarte iar în două: vaccinații și ceilalți. Elixirul Pfizer vine în doze mici și selective, așa că viața normală are de stat la coadă încă multe luni. Așa […]

 • Ce frumoasă vaccinare!

  19 ianuarie 2021

  „Trebuie să fim pregătiți și tocmai de aceea am convocat astăzi o întâlnire cu ministrul Sănătății și cu experții din domeniul vaccinologiei. Am evaluat stadiul pregătirilor României și am discutat […]

 • Metamorfoza țăranului român

  12 ianuarie 2021

  Dacă pînă acum cinci-șase ani mă dădeam de ceasul morții că boarea societății de consum a ocolit satele românești, astăzi cantitatea de supermarket-uri și de superbet-uri pe cap de băștinaș […]

 • Vaccinați, băieți, orice, numai vaccinați!

  12 ianuarie 2021

  Campania de vaccinare a devenit o tristă eroare de vorbire. Iohannis și-a retras capul din prompter și l-a lăsat pe bietul colonel Gheorghiță să încaseze singur cartușele urii populare, pe […]