Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Schismă și pedeapsă

Zoom Schismă și pedeapsă

Jurnalul Papei Francisc I

12 februarie 2016

Nu-mi vine să cred în ce capcană am picat. Fidel Castro și Kiril și-au schimbat hainele între ei și nu mi-am dat seama de șmecherie. Am vorbit ore întregi cu un Kiril îmbrăcat în uniformă de comando și cu beretă pe cap despre cât de jegoși sunt ortodocșii. Iar seara a fost și mai rău. I-am spus lui Fidel Castro, care purta straie preoțești, că modelul cubanez de socialism a fost un experiment eșuat. Mă rog, până la urmă ne-am împăcat. Mi-am dat seama că și ei credeau despre mine că sunt cardinalul Ratzinger.

13 februarie 2016

Întâlnirea cu patriarhul Kiril a fost foarte utilă. Pot spune că am trecut peste toate disputele dogmatice care despart Biserica Catolică de cea ortodoxă. Momentan, singura chestie care ne împiedică să ne unim la loc e căciula aia ridicolă pe care Kiril o poartă pe cap.

14 februarie 2016

Am preferat să nu abordez cu Kiril teme politice. Atunci când mă întâlnesc cu alți ierarhi, prefer temele religioase, îmi place să discutăm despre dogmă. Kiril, de exemplu, a venit cu o viziune foarte interesantă despre pedeapsa pentru păcate. Cică, potrivit Bisericii Ortodoxe Ruse, păcătoșii nu ajung în Iad, ci-i trimite Putin în Siberia sau, dacă-i ceva nasol, îi execută în plină stradă.

Jurnalul lui Kiril (Patriarhul Moscovei)

12 februarie

Dragă jurnalule, m-am întîlnit azi cu Papa și am discutat ore în șir despre sărăcia îngrozitoare care a cuprins planeta. Eu, de exemplu, m-am plîns că am un BMW seria 7 vechi de aproape un an. Nu e normal. Sînt copii în Africa care au ultimul model.

Mă uit la Francisc ăsta și mi se pare foarte curajos cum merge el cu capul gol. Aproape iresponsabil. N-ar rezista nici zece minute într-o țară ca Rusia. De ce credeți că port casca asta blindată?

14 februarie

Occidentali proști, încă îl mai caută pe Iisus. Noi, Biserica Ortodoxă Rusă, știm exact unde e. L-a trimis domnul Putin în Siberia, că devenise prea incomod.

Am discutat cu Papa despre cîteva sanctificări pe care Biserica Catolică ar putea să le facă fără probleme: Sfînta Muceniță Laika, Sfîntul Arhanghel Mihail Kalașnikov, Sfîntul Vladimir Îmblînzitorul de Tigri.

15 februarie

Singurul lucru cu care am fost de acord este că trebuie să răspîndim creștinismul în lume cu orice preț. Chiar și dacă trebuie s-o facem pe tancuri. Partea cu tancurile e cea mai ușoară, că oricum voiam să facem asta.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • În căutarea țăranului pierdut

  18 februarie 2020

  Prin anii ’90, șoseaua dintre Craiova si Calafat purta la gît în plină iarnă salbe de potîrnichi și de prepelițe, care spre a nu fi detectate pe cîmpul înzăpezit de […]

 • Instinct primar

  18 februarie 2020

  Partidele bătrîne se închină la chipul cioplit al primarului. Și PSD, și PNL se prosternează la picioarele acestei divinități păgîne. Au primari mulți pe care vor să-i păstreze fiindcă fără […]

 • Cine suntem, ce mai vrem

  18 februarie 2020

  „Să se știe cine suntem și ce vrem“, spunea Ion Iliescu în decembrie 1989 despre necesitatea unei comunicări cu ambasada Uniunii Sovietice. Desigur, sovieticii știau destul de bine și cine […]

 • Ludovic autorăstignit a doua oară

  11 februarie 2020

  După ce a fost bătut la școală de niște derbedei, elevul conștiincios Ludovic Orban, sfătuit de domnul diriginte, a decis să-și dea singur palme în fața clasei dacă împricinații refuză […]

 • Războaiele care ne-au prostit

  11 februarie 2020

  Cînd vine vorba despre înapoierea României, două tabere duc greul bătăliei. Una susține că sîntem ținuți pe loc de corupție. Cealaltă e de părere că sîntem victima conspirației internaționale. În […]

Cele mai citite