Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Schismă și pedeapsă

Zoom Schismă și pedeapsă

Jurnalul Papei Francisc I

12 februarie 2016

Nu-mi vine să cred în ce capcană am picat. Fidel Castro și Kiril și-au schimbat hainele între ei și nu mi-am dat seama de șmecherie. Am vorbit ore întregi cu un Kiril îmbrăcat în uniformă de comando și cu beretă pe cap despre cât de jegoși sunt ortodocșii. Iar seara a fost și mai rău. I-am spus lui Fidel Castro, care purta straie preoțești, că modelul cubanez de socialism a fost un experiment eșuat. Mă rog, până la urmă ne-am împăcat. Mi-am dat seama că și ei credeau despre mine că sunt cardinalul Ratzinger.

13 februarie 2016

Întâlnirea cu patriarhul Kiril a fost foarte utilă. Pot spune că am trecut peste toate disputele dogmatice care despart Biserica Catolică de cea ortodoxă. Momentan, singura chestie care ne împiedică să ne unim la loc e căciula aia ridicolă pe care Kiril o poartă pe cap.

14 februarie 2016

Am preferat să nu abordez cu Kiril teme politice. Atunci când mă întâlnesc cu alți ierarhi, prefer temele religioase, îmi place să discutăm despre dogmă. Kiril, de exemplu, a venit cu o viziune foarte interesantă despre pedeapsa pentru păcate. Cică, potrivit Bisericii Ortodoxe Ruse, păcătoșii nu ajung în Iad, ci-i trimite Putin în Siberia sau, dacă-i ceva nasol, îi execută în plină stradă.

Jurnalul lui Kiril (Patriarhul Moscovei)

12 februarie

Dragă jurnalule, m-am întîlnit azi cu Papa și am discutat ore în șir despre sărăcia îngrozitoare care a cuprins planeta. Eu, de exemplu, m-am plîns că am un BMW seria 7 vechi de aproape un an. Nu e normal. Sînt copii în Africa care au ultimul model.

Mă uit la Francisc ăsta și mi se pare foarte curajos cum merge el cu capul gol. Aproape iresponsabil. N-ar rezista nici zece minute într-o țară ca Rusia. De ce credeți că port casca asta blindată?

14 februarie

Occidentali proști, încă îl mai caută pe Iisus. Noi, Biserica Ortodoxă Rusă, știm exact unde e. L-a trimis domnul Putin în Siberia, că devenise prea incomod.

Am discutat cu Papa despre cîteva sanctificări pe care Biserica Catolică ar putea să le facă fără probleme: Sfînta Muceniță Laika, Sfîntul Arhanghel Mihail Kalașnikov, Sfîntul Vladimir Îmblînzitorul de Tigri.

15 februarie

Singurul lucru cu care am fost de acord este că trebuie să răspîndim creștinismul în lume cu orice preț. Chiar și dacă trebuie s-o facem pe tancuri. Partea cu tancurile e cea mai ușoară, că oricum voiam să facem asta.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Toader s-a făcut băiat mare

  17 septembrie 2019

  Aidoma unui copil fugit de acasă și aciuit în Gara de Nord, Toader Paleologu a fost luat sub pulpană de un drojdier bătrîn și hîrșit în rele, dispus să-l învețe […]

 • Călăreții fără cap

  17 septembrie 2019

  Între pusta maghiară și stepa rusească, pe terenul cu obstacole moștenit de la strămoși, România aleargă, ca un cal deșelat de istorie, să prindă din urmă Occidentul. Singura ei certitudine, […]

 • Votul la fără taxe

  17 septembrie 2019

  79.997 de cetățeni români stabiliți în străinătate s-au înscris fie pentru a vota prin corespondență, fie pentru a solicita să voteze la o secție de votare mai aproape de casă. […]

 • Întoarcerea clasei muncitoare în paradisul capitalist

  10 septembrie 2019

  Dacă-n popor se zice că sula nu știe carte fiindcă la școală a stat tot timpul sub bancă și n-a văzut ce se scrie pe tablă, e clar că noua […]

 • Frăția lichelelor

  10 septembrie 2019

  Scaunul de la Cotroceni, scos la licitație în noiembrie, vine cu un pachet promoțional de putere neagră. Serviciile secrete sînt incluse, pot fi cumpărate practic pe nimic doar păstrîndu-li-se șefii […]