Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Scriitor în comunism (LXX)

Zoom Scriitor în comunism (LXX)

(Citeşte episodul anterior)

Dacă stau și mă gîndesc bine, scrisesem destul de mult pînă să plec la armată. Începusem un ro­man, care se chema Iarnă înain­te de Cristos. L-am abandonat pe la pagina 120. Nu știam încă să scriu un roman.

Am recuperat din el, totuși, cîteva povestiri. După ce l-am citit pe Robbe-Grillet, Gumele și În labirint, l-am imi­tat destul de bine într-o nouă încercare de roman, repede abandonat și acesta. Zace într-un do­sar, dar n-am curaj să-l recitesc. Se chema În insulă. Mai scrisesem o piesă de teatru, o farsă în două acte, care se chema Mucius Scaevola. Era vor­ba în ea despre lipsa de curaj a compatrioților mei în fața autorităților comuniste. Trebuia să fii nebun, destul de nebun, ca să-ți închipui că așa ceva s-ar fi putut juca în România de atunci. Nu mi-am închipuit! Mai scrisesem și o mulțime de povestiri, nu toate reușite. Și, ca orice român care e născut poet, scrisesem poezie, fără a dovedi vreun talent deosebit. În fine, îmi făcusem ucenicia, așa credeam, dar mă înșelam al dracului de rău. Cu fiecare carte scrisă învățam cîte ceva, dar cînd mă apucam de una nouă îmi dădeam seama că sînt un începător. Cred că Arghezi a zis chestia asta. Am scris primul capitol din Tache de catifea și pe urmă am luat-o cîș rău de tot, că mi s-a făcut rușine de mine. Am făcut o pauză de vreo trei ani pînă să prind curaj să mă înham din nou la ea. La fel s-a întîmplat și cu Manualul întîmplărilor. Du­pă primele două po­ves­tiri m-am blocat și am abandonat. Eram sigur că n-o să a­jung niciodată un mare scriitor, așa cum visasem în adolescență.

(Va urma)

1 comentariu

  1. #1

    foarte faina ‘manualul intamplarilor’, e una d-aia de recitire…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
romania100