Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Se autodetonează „învățații“

Zoom Se autodetonează „învățații“

Într-o lume tehnologizată din ce în ce mai mult, o lume în care viziunea pe termen lung a aparținut unor oameni care au ales să nu-și definitiveze studiile universitare (Steve Jobs, fondatorul Apple, Bill Gates, fondatorul Microsoft, Larry Elisson, omul din spatele Oracle, Michael Dell, cel care a fondat și încă mai conduce Dell, Paul Allen, de asemeni Microsoft, și mulți, mulți alții, de la Henri Ford încoace), România se mai închină și azi în fața unor hârtii lipsite uneori de orice valoare reală, căci nu sunt dublate și de creiere cu adevărat performante.

Universitatea Yale, din SUA, l-a dat lumii pe George W. Bush, considerat nu doar unul dintre cei mai slabi președinți americani, ci și un prostănac per se. Dar, hei, a făcut Yale!

Yale a absolvit și ilustrul chimist de talie mondială Raul Pătrașcu, fost consilier al premierului Dacian Cioloș pe probleme de sănătate.

CV-ul lui Raul Pătrașcu, însă, este extrem de încurcat. Dacă tânărul nu este chiar un geniu (și se pare că nu e cazul), e greu de explicat cum a obținut o licență în chimie la Yale după doar doi ani de studiu, deși parcursul normal presupune studii de patru ani. Poate, ca un precoce, a absolvit câte doi ani într-un an. Se poate, se practică, nimic ieșit din comun. Dacă, însă, n-a făcut-o, diploma de la Yale ar putea pune probleme.

Nu-i nimic, însă, pentru că omul are masterat în fizică la Universitatea de Vest din Timișoara și doctorat în medicină la Universitatea de Medicină “Victor Babeș”, tot din Timișoara. Sau, poate, doar a terminat studiile de medicină acolo, anul acesta, iar nu e clar, căci domnul Pătrașcu urma să participe la examenul de rezidențiat din acest an. Dar n-a mai făcut-o, pentru că, între timp, a fost numit (numit, da, n-a dat concurs) manager interimar al Spitalului Județean Timiș. E ceva, la vârsta domniei-sale, destul de fragede.

Într-o discuție aprinsă pe un grup online al medicilor din Timișoara, tânărul Pătrașcu, managerul, chimistul, fizicianul și doctorul, recomanda celor care-l cam sâcâiau cu întrebări și insinuări incomode să-i caute realizările mărețe pe Google. Proastă recomandare, căci nici Google și nici măcar LinkedIn nu-l avantajează pe Raul Pătrașcu.

LinkedIn, singurul loc unde se poate găsi un CV cât de cât al geniului, descrie o carieră lipsită de mari performanțe: asistent de laborator, cercetător, dar cu grad științific mic, ceva mare șmecherie într-un ONG și, desigur, consilier guvernamental. Aa, și asistent universitar plus, foarte important, de fapt, analist de risc la McKinsey. Da, da, chimistul și fizicianul și doctorul în medicină a lucrat în domeniul financiar, fără a avea, însă, vreo pregătire specială în acest domeniu. Fără a avea, de fapt, nici o pregătire în domeniu. Dar McKinsey este o companie americană pe unde, de-a lungul timpului, au mai trecut iluștri care vor să se afirme azi în România: Sebastian Burduja și Andrei Caramitru ar fi doar doi dintre ei. Ce primește McKinsey de la serviciile secrete românești pentru a oferi pretext de CV unor wanna-be politici nu știm încă. Ce scoate de acolo se vede, însă. Oameni precum acest tânăr manager interimar de spital, a cărui măreață realizare constă, de fapt, în afirmația că gazele lacrimogene folosite pe 10 august 2018 în Piața Victoriei provoacă modificări ale ADN-ului. Cu această descoperire epocală, Raul Pătrașcu ar putea obține, la o adică, și un premiu Nobel. Pentru literatură SF, desigur.

1 comentariu

 1. #1

  Nu ar fi mai haios sa-si puna penisuri mai mari (prin operatie platita) acesti MULTI “invatzatzi” ai Ro ? Ca de mashini/bashini m-am sastisit !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Șato falit

  21 ianuarie 2020

  Anul trecut, cam pe vremea asta, am intrat ca un domn într-o bancă, fluturîndu-mi hlamida gloriei, și am ieșit într-o jumătate de oră, ponosit ca un homles fără pensie și […]

 • Pe cale de dispariție

  21 ianuarie 2020

  Gîndacul croitor al stejarului a apărat Valea Oltului mai îndîrjit decît au făcut-o dacii lui Scorillo și ai lui Decebal. A oprit buldozerele, planul de fezabilitate și fondurile europene doar […]

 • Răul cel mai cinic

  21 ianuarie 2020

  A devenit extrem de plictisitoare, ba pe alocuri chiar enervantă, mantra asta cu alesul între răul cel mai mic și răul cel mai mare. Sunt din ce în ce mai […]

 • Constituție, prostituție…

  14 ianuarie 2020

  A existat, după 1990, un moment încare Constituția României putea fi modificată, schimbată în bine. Era epoca în care o alianță politică obținuse peste 60% din locurile din Parlament. Se […]

 • Istoria în adormire

  14 ianuarie 2020

  Dacă turiștii sovietici înarmați cu drujbe, fitile de lampă și scrumbii afumate nu s-au sfiit în decembrie ‘89 să se cațăre pe acoperișurile caselor conspirative ale Securității și să tragă […]