Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Se întorc păsările infractoare

Zoom Se întorc păsările infractoare

A fost adus Cristian Rizea, a fost adus Darius Vâlcov. E gata avionul de retur pentru Ionel Arsene. O coloană de repatriați prinde formă la orizont. Răufăcătorii fugiți din țară sînt mînați spre temnițele renovate din Rahova. Mîna lungă a Alinei Gorghiu, obișnuită să mîngîie corupții în moduri ce nu pot fi descrise aici, îi înșfacă acum direct de actul de extrădare.

Să fie justiție pură? Ei, aș! Salteluța face parte dintr-un proces pregătitor. Vin alegerile și aducerea în țară a unui anume infractor poate deveni o necesitate de campanie. De aceea, trebuie generat un flux, o tendință, un fenomen general de aducere, în aparență normal, ca să nu se mai mire populația, așa cum s-a mirat în 2009, cînd Justiția i l-a adus lui Băsescu pe Nicolae Popa taman cînd avea el zece procente în urma lui Geoană.

Și că veni vorba de Geoană, se pare că tot el va fi cîștigătorul concursului „Ghici ce-ți aduce avionul“. Căci dacă soțul Mihaelei ar vrea să țopăie iar în finală, trebuie luate măsuri. Cumnatul Ionuț Costea, fugit peste mări și țări, e lăsat să se odihnească la umbra palmierilor pînă cînd, la un semn, poate fi adus și descărcat în platoul de televiziune. De data asta, cum spuneam, lucrurile se fac mai organizat și mai credibil, cu aduceri pregătitoare, așa încît apariția lui Ionuț Costea să nu mai fie o stridentă scoatere din pălărie, ci să pară efectul unui proces metodic de îmbunătățire a Justiției. Sau, cum ar zice Marius Voineag, noul șef al DNA, „Încrederea cetățenilor în actul de justiție depinde de capacitatea instituțiilor de a demonstra, fără urmă de dubiu, faptul că nimeni nu este mai presus de lege“.

Legea e, însă, mai prejos de mulți. Căci evadații care conțin informații periculoase sînt lăsați să stea bine-mersi în exilul intangibil și aurit. Dragoș Săvulescu, de pildă, poate băga la pușcărie o mare parte din șefii ANAF și SRI dacă vorbește. De aceea duce o viață de conte italian la Milano. Daniel Dragomir, fostul ofițer SRI, poate destrăma averile și libertatea unor civili și generali ale căror boturi încă zac în sutienul Puterii. De aceea e de negăsit într-o lume în care nimeni nu se poate ascunde. Sebi Ghiță poate înfunda foști miniștri, foști prim-miniștri, foști președinți și o întreagă ceată de generali, securiști și oameni de afaceri cu statul. De aceea se bronzează în Serbia, apărat de organele noastre mai abitir decît de ale lor, iar firmele lui întorc banii cu lopata în România.

Aducerea cu tam-tam a infractorilor fără valoare electorală e, de fapt, un proces de selecție. Unii trebuie aduși ca să poată fi folosiți la nevoie în încăierarea pentru putere. Alții trebuie ținuți departe și lăsați să prospere, ca să nu tulbure cumva rezultatul dinainte stabilit al acestei încăierări.

3 comentarii

  Adaugă un comentariu

  Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
  Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

  Editoriale
  Editoriale
  bijuterii argint