Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Secta martorilor lui Gâdea

Zoom Secta martorilor lui Gâdea

Spre deosebire de mercenari ca Ursu, care pentru suma corectă l-ar proslăvi și pe Hitler, sau de căței de curte loiali, ca Mircea Badea, dresat de mic să lingă mîna stăpînului și să latre spre dușmanii lui fără să-și pună întrebări, Mihai Gâdea mi se pare un credincios adevărat. Care chiar are gînduri zeloase și curate despre Varan. Se și vede. Fruntea lui, încet-încet, ia forma unei perechi de buci. Se transformă în obiectul idolatrizat.

Fiecare dintre lacheii lui Voiculescu are nișa lui. Dacă discursul lui Ursu și compania este pentru urechea bugetarului supărat că măsurile de austeritate îi zgîndăre poziția lui inutilă, dar confortabilă, iar cel al lui Badea e pentru șomerul urban care simte că statul îi datorează niște oportunități, al lui Gâdea este clar pentru pensionarul cu puține clase și dinți și mai puțini. În discursul lui se vede cel mai bine formația sa de pastor adventist. Exact cum vorbește la biserică, pe un ton grav, despre existența Satanei și a iadului, vinovate pentru tot ce e rău pe lume, și despre casa Domnului, singurul loc care te poate mîntui, la fel îți vorbește și despre Băsescu, aducătorul de rele, și despre băsiștii care vor să-l ispitească pe săracul antenist dreptcredincios întru păcat.

Un discurs perfect pentru credincioșii nefericiți care l-au votat în ’89 pe Iliescu și pe Diaconescu în 2009, care au băgat bani la Caritas, Bancorex și FMI, de fiecare dată crezînd cu tărie că vor ieși din foame. Care cred în Plafar și în homeopatie. Care își cumpără magneți cu o jumătate din pensie fiindcă a zis Oreste că te scapă de reumatism. Oameni cărora, dacă le repeți des o idee simplă dintr-o poziție autoritară, o vor crede, fără să își pună întrebări.

Oameni care nu înțeleg că nimeni nu le va da nimic niciodată. În țara asta, nici un om prost și cinstit nu va avea mai mult decît strictul necesar subzistenței. Și mereu își vor lua țeapă și mereu se vor revolta. Vor urla că țara e plină de hoți și că ei nu merită așa ceva. Fără să își dea seama că țara e plină de hoți din cauza lor. Că ei sînt genul de idioți care nu recunosc hoțul cît se plimbă pe la ei prin sufragerie și se prind abia cînd fuge cu televizorul.

Duminică au ieșit la plimbare în jurul Palatului Cotroceni. Că le-a repetat Gâdea să facă asta de destule ori. Și îl vor mai asculta de cîteva ori pînă cînd își vor da seama că discursul lui e doar gargară și vor trece la următorul șarlatan care le va prezenta lumea în idei simple, în alb și negru, și în oameni buni și oameni răi. Și vor muri săraci și nedumeriți că mereu au fost de partea binelui și mereu a ieșit prost. Acum vor termina de citit acest text indignați și perfect convinși că este un text băsist. În lumea lor alb și negru, în care binele și răul n-au o valoare obiectivă, ci țin doar de credință, oricine le contestă valorile e unealta răului cu chelie.

Citeşte mai multe despre:

5 comentarii

 1. #1

  Bravo Domnule, ati sesizat exact ce s-a intamplat la acea “plimbare”; ca proba, momentul agresiunii ziaristei a fost precedat de o doleanta a unui individ care avea o petitie legata de o nemultumire personala.. Din pacate va amagiti daca credeti ca manifestantii au citit acest articol. Cu totii erau preocupati sa-si atinga idolii( ca pe moaste).
  Recunosc cinstit ca sunt un”basist”rational.
  Cu stima, I. C.

 2. #2

  Misto ultimul paragraf 🙂

 3. #3

  EXCELENT ARTICOL !!!!!! Sper sa/l citasca si maica/mea….O marita de oensionara care si/a distrus sanatatea…a fost mereu de partea binelui,cum zici, si a `iesit` nasol….
  Dar de noua `generatie` nu zici nimic….? Sint curios.

 4. #4

  bravos! ai nimerit -o ! se poate scrie si salubru si istetz dupa cum se vede, fara pornosaguri

 5. #5

  Nu am mai ras de multa vreme la un articol atat de bine scris. Amuzant-trist de adevarat de la primul la ultimul cuvant.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • O beție cu Marx

  26 mai 2020

  Un fermier german a încercat să se joace de-a Tarkovski cu naivii culegători de sparanghel din Ferentari, refăcînd pe plantația sa scena tulburătoare din filmul Solaris în care cosmonautul pierdut […]

 • Bătrînii noștri mor de tineri

  26 mai 2020

  Nu mai e mult și vom auzi cum a învins Klaus Iohannis epidemia de coronavirus. „Eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de […]

 • Conspirația incompetenților

  26 mai 2020

  România funcționează în virtutea inerției. Nu de azi, de ieri, ci aproape dintotdeauna. Mulți dintre concetățenii noștri, cam 2,5 milioane, cred că România e Bucureștiul. Alții cred că România e […]

 • Mozart pe colivă

  19 mai 2020

  Ca oaia bearcă ce-și ține coada iluzorie pe sus, Guvernul României le-a dat austriecilor o lecție de demnitate națională săptămîna trecută, obligîndu-i să trimită un tren special pentru româncelecare-i șterg […]

 • O nouă stafie bîntuie România: propaganda rusă

  19 mai 2020

  Propaganda rusă, poreclită uneori “propaganda pro-rusă”, e o specie eliberată recent pe piață, într-un moment în care anticorupția s-a demonetizat, Ciuma Roșie a trecut în Opoziție, iar pericolul maghiar, folosit […]