Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Și-au luat reforma înapoi

Zoom Și-au luat reforma înapoi

Guvernul Cioloș se pregătește de instalare. Avem guvern nou, ministru nou la Educație și, prin urmare, trebuie să avem și o reformă nouă.

Momentan, lucrurile arată foarte promițător: avem un plan de guvernare făcut public și multe măsuri pentru Educație. Deci nu vă faceți griji: chiar dacă nu se întîmplă nimic pînă cînd pică Guvernul, ministrul poate declara liniștit presei că n-are nici o vină, el e acoperit cu hîrtii.

Asta spre deosebire de alți colegi, care sînt doar acoperiți.

Dar e bine, avem niște direcții generale de reformare a Educației. Atît de generale încît pînă și “Trebuie să schimbăm tot, mai ales să ne concentrăm eforturile oriunde” pare declarația unui expert dintr-un domeniu extrem de specializat.

Prin comparație cu platitudinile adunate-n documentul dat publicității, un tip care-ți povestește despre apa care e udă și despre aerul invizibil pare deja un radical nebun care vrea să dinamiteze normalitatea socială.

Noul guvern vrea “Mutarea accentului în actul educațional de pe transmiterea de informație pe crearea de competențe pentru viață pe baza nevoilor de dezvoltare personală și umană”. Probabil va începe cu “Memorați definiția termenului «competențe»” și se va termina cu “Plagiați de pe net un referat despre dezvoltarea personală și umană”.

“Promovarea educației inclusive prin cultivarea toleranței, nediscriminării și acceptării diferenței în școli și în societate.” Avem deja manuale în care rockerii sînt niște sataniști atei pe care îi droghează muzica de ultimă modă din Vest, de exemplu Beatles.

“Redefinirea statutului cadrului didactic în societate prin salarizare, carieră, criterii de evaluare a performanței, autonomie educațională și integritate.” Au uitat contextul multicultural, paradigma socio-educațională, societatea informatizată, acquis-ul comunitar și viziunile europene. Asta, așa, dacă dăm doar ce ne stătea pe vîrful limbii de lemn.

“Reducerea birocrației și eliminarea sarcinilor administrative inutile pentru personalul didactic în domeniul educațional.” Fiecare cadru didactic să facă un referat zilnic despre cît de nasol e să faci referate, memorii și alte chestii birocratice.

“Creșterea performanței programelor de formare, cercetare și inovare universitară în clustere integrate (învățămînt-cercetare-producție).” Nicolae Ceaușescu își șterge o lacrimă nostalgică și murmură, din ceaunul cu smoală: “Vezi, n-am fost uitat!”.

“Să fie bine, să nu fie rău.” Am glumit, asta nu e în programul Guvernului. Dar nu vă prindeați dacă nu vă spuneam.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • O beție cu Marx

  26 mai 2020

  Un fermier german a încercat să se joace de-a Tarkovski cu naivii culegători de sparanghel din Ferentari, refăcînd pe plantația sa scena tulburătoare din filmul Solaris în care cosmonautul pierdut […]

 • Bătrînii noștri mor de tineri

  26 mai 2020

  Nu mai e mult și vom auzi cum a învins Klaus Iohannis epidemia de coronavirus. „Eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de […]

 • Conspirația incompetenților

  26 mai 2020

  România funcționează în virtutea inerției. Nu de azi, de ieri, ci aproape dintotdeauna. Mulți dintre concetățenii noștri, cam 2,5 milioane, cred că România e Bucureștiul. Alții cred că România e […]

 • Mozart pe colivă

  19 mai 2020

  Ca oaia bearcă ce-și ține coada iluzorie pe sus, Guvernul României le-a dat austriecilor o lecție de demnitate națională săptămîna trecută, obligîndu-i să trimită un tren special pentru româncelecare-i șterg […]

 • O nouă stafie bîntuie România: propaganda rusă

  19 mai 2020

  Propaganda rusă, poreclită uneori “propaganda pro-rusă”, e o specie eliberată recent pe piață, într-un moment în care anticorupția s-a demonetizat, Ciuma Roșie a trecut în Opoziție, iar pericolul maghiar, folosit […]