Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Și-au luat reforma înapoi

Zoom Și-au luat reforma înapoi

Guvernul Cioloș se pregătește de instalare. Avem guvern nou, ministru nou la Educație și, prin urmare, trebuie să avem și o reformă nouă.

Momentan, lucrurile arată foarte promițător: avem un plan de guvernare făcut public și multe măsuri pentru Educație. Deci nu vă faceți griji: chiar dacă nu se întîmplă nimic pînă cînd pică Guvernul, ministrul poate declara liniștit presei că n-are nici o vină, el e acoperit cu hîrtii.

Asta spre deosebire de alți colegi, care sînt doar acoperiți.

Dar e bine, avem niște direcții generale de reformare a Educației. Atît de generale încît pînă și “Trebuie să schimbăm tot, mai ales să ne concentrăm eforturile oriunde” pare declarația unui expert dintr-un domeniu extrem de specializat.

Prin comparație cu platitudinile adunate-n documentul dat publicității, un tip care-ți povestește despre apa care e udă și despre aerul invizibil pare deja un radical nebun care vrea să dinamiteze normalitatea socială.

Noul guvern vrea “Mutarea accentului în actul educațional de pe transmiterea de informație pe crearea de competențe pentru viață pe baza nevoilor de dezvoltare personală și umană”. Probabil va începe cu “Memorați definiția termenului «competențe»” și se va termina cu “Plagiați de pe net un referat despre dezvoltarea personală și umană”.

“Promovarea educației inclusive prin cultivarea toleranței, nediscriminării și acceptării diferenței în școli și în societate.” Avem deja manuale în care rockerii sînt niște sataniști atei pe care îi droghează muzica de ultimă modă din Vest, de exemplu Beatles.

“Redefinirea statutului cadrului didactic în societate prin salarizare, carieră, criterii de evaluare a performanței, autonomie educațională și integritate.” Au uitat contextul multicultural, paradigma socio-educațională, societatea informatizată, acquis-ul comunitar și viziunile europene. Asta, așa, dacă dăm doar ce ne stătea pe vîrful limbii de lemn.

“Reducerea birocrației și eliminarea sarcinilor administrative inutile pentru personalul didactic în domeniul educațional.” Fiecare cadru didactic să facă un referat zilnic despre cît de nasol e să faci referate, memorii și alte chestii birocratice.

“Creșterea performanței programelor de formare, cercetare și inovare universitară în clustere integrate (învățămînt-cercetare-producție).” Nicolae Ceaușescu își șterge o lacrimă nostalgică și murmură, din ceaunul cu smoală: “Vezi, n-am fost uitat!”.

“Să fie bine, să nu fie rău.” Am glumit, asta nu e în programul Guvernului. Dar nu vă prindeați dacă nu vă spuneam.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Cel mai primejdios drum

  11 mai 2021

  Marele explorator care a călcat pe spinarea aligatorilor din mlaștini, dansînd pe buza prăpăstiilor cu rucsacul în spinare, înfășurat în voalul de zăpadă al miresei din Kilimanjaro, după ce a […]

 • Baroni, aruncați armele!

  11 mai 2021

  La parastasul ursului Arthur nu s-a auzit nici un bocet pesedist. Nici liberalii și nici ungurii nu s-au grăbit să-și tragă mucii la căpătîiul splendidei fiare. Toți iubitorii de natură […]

 • Vaccinații über alles

  11 mai 2021

  Bâjbâim neputincioși încă de la începutul lui 2020, în încercarea de a găsi un dușman cât de cât decent. Să fie măcar vizibil, să-l putem fotografia, filma și expune public, […]

 • De ce e mai coruptă stînga decît dreapta

  4 mai 2021

  Cine a furat mai mult: PDSR-ul lui Ion Iliescu în lungul și înverșunatul lui jaf din anii ’90 sau CDR-ul lui Constantinescu în haotica guvernare din anii 1996-1999? Cine s-a […]

 • Emasculata concepție

  4 mai 2021

  De ce se ratează complet partidele și politicienii așa-zis noi atunci când ajung la putere sau în apropierea ei? E o întrebare pe care uneori nici măcar nu vrem să […]