Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Simfonia a noua, de Ion Gheorghe Mahler

Sâmbătă seară, în penultima zi a Festivalului „George Enescu“, o mulţime compactă de melomani aştepta în faţa Sălii Palatului să intre la Simfonia a noua a lui Mahler. Orchestra Naţională a Franţei, numită probabil de cronicari şi orchestra cocoşului galic, cânta în deplasare, condusă de la centru de un dirijor italian, altul decât Pierluigi Colina.

M-am băgat şi eu printre pensionarii îmbrăcaţi cu sacouri colorate şi tinerii cu frizuri interbelice şi am înaintat lent în spatele unui cuplu de corporatiste acneice. Într-o Sală a Palatului mai plină ca stadionul Giuleşti la un meci cu Steaua, am stat în spatele singurei persoane care nu voia să se aşeze: o bătrână care i se plângea soţului că i s-au umflat picioarele şi din cauza căreia nu puteam să văd cum îşi încordează muzicienii instrumentele pe scenă. 

În dreapta mea, un cuplu de studenţi care bâţăiau continuu din picioare, probabil ca să se asigure că lor nu li s-au umflat încă. Interpretarea a durat fix 90 de minute, iar dijirorul n-a dictat prelungiri. La final, s-a întors de câteva ori ca să asculte aplauzele publicului, dar până la urmă s-a decis că spectatorii nu merită un bis. E adevărat, nici aplauzele nu erau foarte con­vin­gătoare. Toată lumea con­tinua să stea jos şi, dacă n-ar fi fost bătrâna cu picioarele umflate din faţa mea, ai fi zis că spectacolul n-a atins pe nimeni la coarda sensibilă. 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale