Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Șireturile lui Ceușescu și foarfecele cenzurii

Zoom Șireturile lui Ceușescu și foarfecele cenzurii

Cînd Constantin Țoiu a publicat Galeria cu viță sălbatică, romanul care i-a adus celebritatea, i-a surprins pe mulți dintre cei care vedeau în el un proletcultist incurabil și satisfăcut cu această etichetă. În primul lui roman, Moartea în pădure,Țoiu scrisese o adevărată mizerie literară despre luptătorii anticomuniști din munți și despre „eroii” Securității care-i vînau ca pe niște dușmani ai poporului.

Cu Galeria…,romancierul se urcase și el în trenul prozatorilor care făceau dezvăluiri despre anii ’50. Și asta într-un stil „artistic”, ușor revolut, care trimitea la romancierii interbelici. În 1976, cînd i-a apărut romanul, Ceaușescu strîngea de cîțiva ani șurubul și le cerea scriitorilor să scrie despre izbînzile socialismului, încît se zice că bătrînul Zaharia Stancu i-ar fi spus că, dacă tovarășul secretar general al partidului reintroduce realismul socialist,el se sinucide.

Nu știu cît e de adevărată povestea asta, care a fost pusă și pe seama lui Marin Preda. Una peste alta, însă, Țoiu a devenit brusc unul dintre marii romancieri ai vremii. Critica literară care-l ridica în slăvi pentru dezvăluirile sale curajoase – care de fapt nu erau cîtuși de puțin curajoase, atîta timp cît se legaude perioada lui Dej, răposatul secretar general al partidului –nu uita să menționeze și cum, în Galeria… lui, Țoiu povestea că noul numărul 1 al partidului, la înmormîntarea unui clasic scriitor ilustru, în timp ce era în cortegiul care-l urma pe răposat la cimitir, se aplecase la un moment dat, ca să-și lege șiretul unui pantof.

În simbolistica vremii, asta voia să însemne că și tînărul Ceaușescu era un om ca toți oamenii, căruia, ce să vezi, i se deznodau șireturile, iar el se apleca să lelege la loc. Asta mi s-a părut, atunci, o tentativă reușită a lui Țoiu de a-l pupa în cur pe Ceaușescu. Mai ales că romancierul apucase să afle încă din 1971 ce avea Ceaușescu în cap despre rolul literaturii în societate. După Revoluție, l-am întrebat pe Țoiu de ce-a scris scena cu șireturile lui Ceaușescu. În felul lui învăluit de a vorbi, încît uneori nu înțelegeai ce voia să spună, Țoiu mi-a spus că îi dăduse noului Cezar ce era al cezarului, de teamă că altfel nu i-ar fi fost publicat romanul. Apoi, după aproape un minut de tăcere, în care simțeam că vrea să-mi mai spună ceva, ca unui confrate mai tînăr care n-apucase acele vremuri, Țoiu a adăugat că cenzura de atunci a vrut să-i taie bucățica din roman cu șireturile lui Ceaușescu, ca să nu-i provoace vreo supărare „personajului” despre care era vorba. Cel puțin așa i-a spus cenzorul autorului. Țoiu însă a ținut morțiș, ca scriitor de încredere al partiduluice fusese pînă atunci, ca momentul șireturilor să rămînă în carte. Cînd mi-a povestit ce și cum, Constantin Țoiu a admis că făcuse o prostie că nu-l lăsase pe cenzor să-și facă treaba, deși recunoștea că lui Ceaușescu îi plăcuse cînd auzise de episodul șireturilor lui din Galeria cu viță sălbatică.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
romania100