Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Smart City între gunoaie. Minunatul caz din Alba Iulia

Zoom Smart City între gunoaie. Minunatul caz din Alba Iulia

Alba Iulia e smart city! Așa zic toate articolele cumpărate discret de administrația locală. Orașul și județul chiar sînt veritabili bureți care absorb necontenit fonduri europene. Avem Cetate, avem de toate. Avem atît de multe că ne-am permis să exportăm și politicieni de renume. Atanasiu AVAS, de exemplu, sau mai recent Piticul Promo, zis și Florin Roman, liderul deputaților PNL, cel care făcuse greva foamei cîteva ore, ca să dea Guvernul bani pentru Monumentul Facebook. Am dat și Europei, că aveam de unde, pe alde Dan Motreanu, Mircea Hava și chiar Rareș Bogdan, care tot de pe aici, din zonă, se trage. Ba chiar și Codrin “Cap de Epnis” Ștefănescu zice că are rădăcini pe aici, că doar a fost deputat PRM de Alba. Smart City, smart județ.

Cel mai mult, însă, avem gunoaie la Alba Iulia. Și nu, nu mă mai refer aici la politicieni, ci la gunoaie menajere. Nu e nici pe departe un caz singular, căci mare parte din țară e în situația de a nu avea puse la punct sistemele integrate de management al deșeurilor. Aici, în Alba Iulia, însă, situația e ceva mai interesantă. Căci administrația locală și cea județeană au numai idei bune, dar inutile.

Mircea Hava, băiat deștept, s-a transferat la Bruxelles, unde s-a făcut europarlamentar, și i-a lăsat orașul moștenire unuia pe nume Paul Voicu. Ăsta, mîna dreaptă a lui Hava timp de 20+ ani, a rămas acum să tragă ponoasele. Mă rog, e și el parte integrantă a sistemului, dar acum el e băiatul care, pe model Mircea Hava, încearcă să bage totul sub preș. Cel puțin pînă după alegeri, că doar vrea omul să candideze.

Vă ziceam în urmă cu ceva vreme cum, în intravilanul orașului, exista de niște ani buni o super-groapă de gunoi, care funcționa absolut pe lîngă lege. Cum treaba era o combinație între Polaris M Holding, firma care încă adună gunoaie prin Alba, și un fost prefect – fost ofițer de Securitate –, Gheorghe Feneșer, care le închiriase spațiul în curtea unei foste uzine. Și cum toată treaba asta, rampa de gunoi, afecta tot ce era în jur – firmă de reparat vagoane, depozit de gaze, ba chiar și niște silozuri cu grîne deținute de nepotul lui Omar Hayssam.

Evident, ani de zile, Primăria a privit pasiv la toată situația asta. Sanchi, era un contract între două firme private și, mna, ce să facă? Sigur, faptul că directorul Polaris în Alba e sora șefei de cabinet a lui Paul Voicu – primarul interimar – n-are legătură. E doar o coincidență, așa cum se întîmplă în lumea politichiei. Bașca, rampa aia de gunoi – ilegală – deservea încă vreo zece localități, care toate aveau contracte cu, ați ghicit, Polaris.

Numai că, ce să vezi, în urmă cu ceva vreme, Garda de Mediu, unde s-a întors fostul prefect – care era de la PSD – s-a dus și a făcut un control pe bune. Și, țaca-paca, nu mai poate funcționa rampa. Restul instituțiilor, unde PNL a reușit să-și monteze oameni, au făcut un fel de comitet de urgență, au frecat batista și au dat voie să mai funcționeze rampa aia ilegală încă o vreme. Maximum 60 de zile. Timp în care Primăria trebuia să găsească o soluție. Adică să facă o altă rampă, una temporară, care, super-cerință, să poată funcționa în parametri legali.

Și, mare caracter, primarul interimar Paul Voicu a găsit o soluție. Va face Primăria o altă rampă în alt cartier. Mai la margine de oraș, dar tot în intravilan, tot aproape de case. Bașca, o întreagă stradă cu case ale unor amărîți e considerată a nu exista, că n-au ăia autorizații de construcție. Și, ca să fenteze legea, au găsit și o șmecherie, adică n-au să-i zică “rampă temporară”, pentru care există legislație care cere să fie la minimum 200 de metri distanță de proprietățile oamenilor, ci fucking “platformă stocare”. Mdap, uite așa, din pix, s-a rezolvat și problema cu legea.

Iar contractul cu Polaris va merge înainte, cel puțin o bună bucată de timp. Asta pentru că cei de la RER Vest, care au cîștigat licitația pentru colectare încă de anul trecut, nu vin pînă nu există un sistem integrat funcțional. Iar ăla nu există, pentru că cei din CJ au făcut rahatul praf și toate procedurile le-au fost anulate prin instanțe, iar asta înseamnă licitații noi.

Cu toate că au să găsească ei o variantă să dea direct, fără licitație, și depozitele astea ecologice în folosință, fix cum ar vrea Cîțu să facă cu informatizarea ANAF. Pentru că, hei, e vorba de bani. Și s-or fi împrietenit cei din administrație cu Polaris, dar partidul e partid. Iar RER Vest sînt cunoscuți ca venind din siajul Bolojan.

Altfel, una peste alta, situația e destul de clară – și similară probabil cu aceea din alte localități. Sperăm să ningă, să ascundă zăpada gunoaiele de prin oraș. Și să mai țină treaba așa, măcar o vreme, pînă trec alegerile, că apoi vedem noi ce variantă smart găsim pentru a ne face că am făcut.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  Alba Iulia Smart City = Talcioc infect + Carute cu gunoaie aruncate pe camp + Polite locala ce alege problemele pe care vrea sa le rezolve + infrastructura compromisa + spital doar pe hartie ( in realitate epava ) …..
  ??????????????
  Atunci eu zic nu la Smart City, multumesc .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • O beție cu Marx

  26 mai 2020

  Un fermier german a încercat să se joace de-a Tarkovski cu naivii culegători de sparanghel din Ferentari, refăcînd pe plantația sa scena tulburătoare din filmul Solaris în care cosmonautul pierdut […]

 • Bătrînii noștri mor de tineri

  26 mai 2020

  Nu mai e mult și vom auzi cum a învins Klaus Iohannis epidemia de coronavirus. „Eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de […]

 • Conspirația incompetenților

  26 mai 2020

  România funcționează în virtutea inerției. Nu de azi, de ieri, ci aproape dintotdeauna. Mulți dintre concetățenii noștri, cam 2,5 milioane, cred că România e Bucureștiul. Alții cred că România e […]

 • Mozart pe colivă

  19 mai 2020

  Ca oaia bearcă ce-și ține coada iluzorie pe sus, Guvernul României le-a dat austriecilor o lecție de demnitate națională săptămîna trecută, obligîndu-i să trimită un tren special pentru româncelecare-i șterg […]

 • O nouă stafie bîntuie România: propaganda rusă

  19 mai 2020

  Propaganda rusă, poreclită uneori “propaganda pro-rusă”, e o specie eliberată recent pe piață, într-un moment în care anticorupția s-a demonetizat, Ciuma Roșie a trecut în Opoziție, iar pericolul maghiar, folosit […]