Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Sminteala lui Gâdea, măsurată de Pleşu

Zoom Sminteala lui Gâdea, măsurată de Pleşu

De cînd a devenit moderator şi director la o Antenă, Mihai Gâdea a pierdut legătura cu sine însuşi, adică – în limbaj teologic – pare că s-a smintit, remarcă Andrei Pleşu în Dilema veche. Eseistul îi face un portret nimicitor lui Gîdea, din prestaţiile tv din ultima vreme ale acestuia, pe care le compară cu începuturile aceluiaşi cînd era cuviincios, timid şi l-a întrebat dacă n-ar merita să încerce o carieră în diplomaţie. 

Ameţit sufleteşte de aburii şefiei, de cîştigul convenabil şi de o conştiinţă de sine abuzivă, ipochimenul, teolog adventist, a căzut în „slava deşartă“. În timp ce-i dedică patronului filmuleţe omagiale de tip proletcultist, Gâdea a ajuns să se creadă satrap hipercompetent, şef de stat major, drept care strigă nărăvaş la partenerii de dialog televizat, îi face „mahalagioaice“ şi-i întreabă dacă nu sînt beţi. De fapt, personajul are mai curînd o fire flască, remarcă Pleşu, încît atunci cînd dă semne de furie televizată pică în ridicol: „îi scapă vocea, gesticulează spasmodic, vorbeşte stîlcit“.

Dotat cu un surîs făinos, Gâdea aduce a mască japoneză şi, deşi are temperament de răţuşcă, îşi ia aere de cocoş. Cu o competenţă în derivă, l-a intervievat pe Pascal Bruck­ner luîndu-i, festiv, o carte drept alta. Gîdea n-avea nimic de întrebat, stătea prost şi cu româna, şi cu engleza, dar i-a dat o lecţie şi lui Bruckner, explicîndu-i că dragostea fără materie nu se poate. Încît Pleşu îl sfătuieşte „amicalmente“ pe moderator ca, între două şedinţe de front, să mai cadă cîte puţin pe gînduri.

3 comentarii

 1. #1

  Poate ca n-are . Ergo nu are pe ce cadea. O zi buna !

 2. #2

  dle teodorescu sau dle Ipochimen teodorescu … Despre domnia ta nu am auzit despre gadea am auzit. Sesizez ca ai apucaturi de papagal. Repeti ce a vomitat plesu. De plesu am auzit, despre el am si citit, chiar l-am stimat dar atacul acesta asupra lui gadea, chestie care vad ca are rezonante si la alti ipochimeni, mi-a revelat o latura a caracterului care confirma ipocrizia unui anumit tip de personaje care s-a format si a rezistat pe timpul comunismului. De ce dati dovada si mata, ipochimenul teodorescu papagal si plesu dupa care repeti subliniind cu zel, este IPOCRIZIE! Si veniti cu tot felul de marlanii de oameni mici si fara caracter. I-am scris lui plesu la dilema dar nu a postat. Probabil ca nici dta ca ipochimen care lingi tot ce a varsat plesu nu vei face dar asta e, important e ca vei vedea punctul meu de vedere!

 3. #3

  Gade asta este un real pericol deoarece este un deformator de opinie. El se adreseaza oamenilor creduli. Stiti voi, aceia care inca mai cred ca pamantul este plat pentru ca asa zice doctrina de post. Andrei Plesu are in starsit revelatia de a incerca sa isi suflece manecile si sa incerce sa faca curat. Astia arunca mizerie iar cei ce au competenta sa-i puna la zid, n-o fac pentru ca ei nu se coboara la acest nivel si-asa se duce totul de rapa. Cand ministrul invatamantului a dat de pamant cu incultii, a fost blamat tot de astia. Inteleg ca asta e capitalismul si ca in fond Voiculescu e un tip descurcaret sub orice auspiciu dar cat le mai toleram mizeriile?
  Ps: pentru cei ce n-au inteles articolul, Plesu a zis ca cu asa propaganda vadita, antena ii da voturi lui Base, transformandu-l in victima. Dac-as fi conspirationist nu m-ar mira ca asta sa fie scopul. Altfel nu imi explic cum de nu e anchetat varanul

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale