Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Şoapte: Al cui e “Guvernul meu”?

Zoom Şoapte: Al cui e “Guvernul meu”?

Guvernul Cioloș nu s-a zămislit, așa cum circulă vorba, din sentimentele pure ale Pieței, din idealismul filozofiei tehnocrate și din responsabilitatea lucrului bine făcut. Guvernul Cioloș e rezultatul unei încîlceli de interese cît se poate de lumești, în care președintele, serviciile și cele două specii de licurici (mari și mici) se regăsesc, precum babușca și șalăul, în aceeași plasă.

Iohannis a amînat schimbarea pașnică a premierului Ponta cu premierul Dâncu vreme de două luni, ignorînd oferta PSD. Iohannis a lungit-o, a dat-o la întors, s-a făcut că plouă, ca și cînd ar fi așteptat ceva. E de presupus că acel ceva trebuia să fie o presiune a străzii, dar e imposibil de spus acum dacă focul de la Colectiv a fost o exagerare a planului sau o coincidență tragică.

Cert e că presiunea străzii i-a deschis președintelui rampa, iar Cioloș a răsărit din capul lui Iohannis ca o replică învățată pe de rost. Chiar dacă era favoritul Bruxelles-ului – lucru arătat în scurta escală a lui Juncker și Tusk pe Otopeni –, Cioloș nu și-a premeditat mandatul așa cum se cuvine. După ce a fost nominalizat, și-a sunat amicii de la UE care-i juraseră că-l vor urma, dar s-a trezit tratat cu refuzuri. Cioloș s-a văzut nevoit să-și procure guvernul pe alte căi, apelînd atît la serviciile PSD, cît și la servicii în general. Mulți dintre diplomații, funcționarii și activiștii societății civile despre care vă întrebați în trecut ce grad poartă au răspuns prompt la ordinul de convocare. Lor li s-a adăugat un manager din mediul privat, Costin Borc, pentru credibilizare, și protecția politică a PSD, pentru a scuti de emoții acest guvern de îngeri de strînsură.

Ca expresie a derutei liberale și prezidențiale, “Guvernul meu” are o sarcină grea, dar o misiune simplă. Sarcina se referă la economie și la organizarea alegerilor, și depinde de data trecerii PSD în opoziție. Misiunea se referă la numirea șefilor de Parchete în aprilie 2016. Această misiune, executabilă prin Cristina Guseth, va decide dacă, în următorii ani, președintele va împărți puterea cu Parchetele sau o va exercita de unul singur.
Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale