Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Spații de cazare la mare înălțime. Pensiunile din Fundata

Zoom Spații de cazare la mare înălțime. Pensiunile din Fundata

Acum vreo trei săptămîni, într-o luni care, de la plecarea din București, aproape că s-a transformat în marți (cu mulțumiri speciale traficului sugrumat de reparațiile podului peste Prahova de la ieșirea din Azuga și intrarea în Predeal), am ajuns din nou la Fundata, comuna brașoveană desemnată Destinația Anului 2023 de Clubul Presei de Turism – FIJET (Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism) România. Ca să mă plimb trei zile, în grup, printre gospodăriile țărănești ale localității împrăștiate la cea mai mare altitudine din țară – cca 1.350 de metri deasupra litoralului –, pe culmile și prin văile culoarului montan Rucăr-Bran, unde, printre oile și vitele care pasc liniștite, au apărut de ceva timp și niște pensiuni. O parte dintre ele, deschise pentru scurt timp în regim open house, pentru vizita delegației FIJET, cei aproape 70 de jurnaliști străini din 16 țări, plus colegii români, invitați la Pro Fundata Fair 2023. (Un eveniment care, trebuie precizat, n-ar fi fost posibil fără implicarea totală a cel puțin două persoane: președintele Asociației „Pro Fundata“ Liviu Mirea, om de turism, fostul proprietar de agenție bucureșteană mutat de vreo zece ani aici, și jurnalistul radio Ștefan Baciu, președinte FIJET România, omul cu ideea proiectului.)

Ca unul dintre oaspeții cazați la EuroPark Resort, am avut ocazia să și testez resort-ul cu vile, foișoare, balansoare și căruțe decorative dispuse în pantă, pe un versant de colină bucolică, suficient de abruptă. Relativ puțin, pentru că n-a prea fost timp: de la clădirea C6, camera 37, adresa mea temporară de Fundata, situată un pic mai jos de panourile fotovoltaice de lîngă parcare, mă rostogoleam în vale doar dimineața, pînă spre terenurile de tenis și fotbal cu zgură și sintetic, ca să pun frînă la un moment dat, la intrarea pe terasa restaurantului în care se servea un mic dejun foarte variat, înainte de îmbarcarea în microbuze spre locurile în care ne așteptau gazdele. Și de unde ne mai întorceam doar pe întuneric.

Fără discuție, cea mai importantă investiție turistică a zonei este complexul Cheile Grădiștei, o ministațiune privată cu 22 de hoteluri și vile, cinci restaurante și pub-uri, 16 săli de evenimente, zece terenuri de sport, parc de aventură și loc de joacă pentru copii. Cu o capacitate de cazare totală de 900 de paturi, incluzînd și unitatea veche, cea de jos, din Moieciu, acest resort poate fi folosit oricînd ca sat olimpic și cantonament pentru sportivi, pentru că are cam toată infrastructura specifică: pe baza de biatlon, singura privată din țară, se organizează diverse competiții sportive europene, iar pe pîrtiile de schi și sanie sau în sala de sport (care poate fi folosită și pentru nunți) au acces și amatorii. Ce nu are, încă, se construiește: bazinul semiolimpic, patinoarul acoperit, centrul spa și wellness, care vor fi inaugurate în curînd – probabil, pînă la sfîrșitul anului. Cel mai mare succes, cel puțin la colegii străini, l-a avut alpine coaster-ul, un fel de bob pe șine metalice cu traseu montagne-russe de parc de distracții, deschis din 1 iunie (40 de lei de adult și 30 de lei de copil, tura). Nu atît pentru andrenalina cursei, cît pentru posibilitatea de a vedea de la înălțime, în toate direcțiile, spectaculoasa natură a Fundatei.

De la turism în cantități industriale ne-am întors spre esența ospitalității zonei la Casa Pelinica, unde un pasionat de tradiții cu respect față de strămoși a introdus în circuitul turistic o casă-muzeu construită la sfîrșitul secolului al XIX-lea pe o temelie din piatră, cu pereţii din bîrne de brad şi acoperiş în patru ape învelit cu șiță. Intrarea se face printr-o tindă centrală care comunică cu „odaia mică“ (camera de locuit) și „odaia mare“ sau „casa mare” (camera de oaspeţi). Mașina rămîne în drum, vreo două sute de metri mai în vale, de unde urci coasta de deal pînă la gospodăria păstrată la standarde rustice, îmbunătățite minor cu necesarele amenajări moderne. Adică, da, nu mai trebuie să te duci la budă în fundul curții sau să te speli la lighean, ca primii locuitori ai casei. 

(va urma)

42 de vizualizări

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

  1. #1

    Salutare entuziaștilor care faceți promovare aici.
    E extrem de frumos vara, când nu este sezon de concedii și toamna pana la ninsoare.
    E, mai bine spus era liniște de îți tiuiau urechile noaptea.
    Chiar și asfaltul turnat aproape artizanal de dinainte de 96 când am venit noi aici era chiar fără gropi ca acuma ca se rupe mașina… 👍🤗
    Și ca în România ele sunt plantate în afara de șanțurile transversale în pante și curbe, exact unde o iei pe contrasens și te poți lovi cu alt autovehicul… 🥶🥵
    Singurul sa zic deziderat de ceea ce am răbdat din 96, când caram apa cu bidonul pana acuma 10 ani, a fost extinderea rețelei de apa, dar… Cu cheltuiala proprietarilor de pensiuni și case de vacanta
    Luseste canalizarea, gazele, și implicarea primăriei în problemele reale ale sătenilor sau a Bucureștenilor care au ridicat primele case, după care au dat navala Pensiunile cu muzica care urla toată noaptea…
    Nu poți scapa de urletul drujbei, pentru ca nu sunt gaze, deși conducta este în deal lângă drumul național
    Iarna sa nu ai neșansa sa fie viscol ca de după școală se blochează drumul comunal, adică pardon regional, asta plin de gropi…
    În rest totul e superb, inutil ca și marcheting, ca să atragă noi oameni doritori de aer curat, care vor plăti impozit dând prin gropi, ascultând muzica laaximum a pensiunilor total anapoda construite, și își dau cu pumnii în cap ca… Ce frumos era când am venit noi aici…
    Și impozitele sunt enorme, se majorează anual, iar gunoiul se aduna selectiv în saci de plastic de care trag câinii prin curți…
    Un colt de rai,, odată… 👍🥶🥵🥶🥵

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
Iubitori de arta