În Europa au început alegerile în vreme de război. Amicul nostru Karl Nehammer a pierdut un rînd la regionalele din Austria, încît a rămas fără majoritate în Parlament. Lui Nehammer, despre care comisarul european pentru migrație Ylva Johansson a zis că i-a făcut un cadou lui Putin refuzînd intrarea României în Schengen, i-au rămas în gît, ca osul de pește, laudele lui Vova adresate prietenilor lui din Austria. În Cehia, fostul premier Andrej Babis, care i-a tot făcut din măsele lui Putin, a fost învins la scor în meciul pentru președinția republicii de un fost general NATO. Petr Pavel, pe care adversarii l-au dat de mort în campanie – Cehia a rămas țara lui Svejk! –, a cîștigat alegerile cu anunțul pe care l-a tot repetat că va sprijini necondiționat Ucraina.
Germania s-a hotărît să le trimită ucrainenilor tancuri Leopard, dar într-o cantitate mai mult simbolică decît utilă. E oricum un pas făcut de Olaf Scholz, dincolo de multele declarații de susținere a Ucrainei. Știrea asta i-a adus în stare de șoc pe gorniștii de televiziune ai lui Putin. Margarita Simonian, armeanca pe care armenii din Armenia n-au ochi s-o vadă, a pus mai întîi placa cu nazismul, după care a înțepenit în direct întrebîndu-se „Și acum ce ne facem?“. Istericul televizionist Vladimir Soloviov, după ce a făcut de rahat armata lui Putin fiindcă nu e în stare să-i învingă pe ucraineni, le-a cerut generalilor să bombardeze Germania, în cea mai delirantă diatribă a sa împotriva „naziștilor“. În schimb, Nikolai Patrușev, eminența cenușie a lui Putin la Kremlin care-i tot acuză pe americani că folosesc Kievul ca pe un berbece, pentru planurile lor de vlăguire a Rusiei, a recunoscut acum cîteva zile că Moscova nu e pregătită să le răspundă militar nici lor, nici germanilor, dacă trimit tancuri Abrams, americanii, și Leopard, nemții în Ucraina. Lui Patrușev, fost spion, i-ar fi frică să nu se repete istoria prăbușirii URSS, care a intrat în faliment din cauza Războiului Rece cu Statele Unite.
După ce au tot zis nu, ca să nu-i întărîte pe ruși, americanii s-au hotărît săptămîna trecută să-i înzestreze pe ucraineni cu tancurile lor ultraspeciale. Cu Abrams-urile astea Biden i-a răspuns, de fapt, lui Trump care se laudă că, dacă ar fi fost el la Casa Albă, pînă acum ar fi fost pace în Ucraina. Atît că Biden, care folosește tancurile și ca birlic politic, nu se grăbește să le expedieze în Ucraina. Pricepînd cum stau lucrurile, Zelenski a bătut șaua: dacă ajutoarele astea pe șenile nu ajung la timp, s-ar putea să vină degeaba, încît chiar dacă pe ruși i-a speriat pînă și anunțul cu tancurile, frica lui Putin că ar putea ajunge pe drumuri s-ar putea să fie mai tare decît sperietura asta.
„Lui Nehammer, despre care comisarul european pentru migrație Ylva Johansson a zis că i-a făcut un cadou lui Putin refuzînd intrarea României în NATO,”
Cind Austria a refuzat intrarea RO in NATO?
Daca citim cifrele disponibile , asa seci cum sunt: initial, UA detinea cca. 2.600 tancuri, iar RU cca.12.400. Sa mai adaugam la ale UA :de la cele cateva zeci noi-de care s-a vorbit- pana la cateva sute la care se spera, plus alte cateva sute deja livrate din vechile stocuri ramase de la Tratatul de la Varsovia. Iar daca ar fi sa scadem pierderile ( chiar numai ale RU- de cca 3.000 buc.) si facem totalu’, dam peste realitate. Alta decat cea din propaganda..
De când a început războiul, în toate rubricile dvs. pretins culturale nu e vorba decât despre Putin. Cred ca în curând voi înceta cumpărarea revistei după mai mult de 25 de ani, una din principalele cauze fiind chiar cea de mai sus. Ah, și apropo: poate citiți editorialul dl. Buscu. Spune în juma’ de pagina mai mult decât dvs. în ultimul an.