Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

SRI și bunul Dumnezeu. Tehnici de ascultare a credincioșilor

Zoom SRI și bunul Dumnezeu. Tehnici de ascultare a credincioșilor

Cu mult înainte ca anticorupția să aducă primul pește gras la arestul Capitalei, interceptările ilegale și-au făcut de cap după pofta inimii. Drepturile și libertățile individuale au dus un trai de nevastă brutalizată, dar asta s-a petrecut în secret, fără știrea vecinilor și a legii, fiindcă soțul bețiv și fioros se ocupa cu securitatea națională.

A fost nevoie de doi infractori din Orientul Apropiat

și de un avocat pus în temă pentru ca interceptarea convorbirilor telefonice să capete, prin vocea Curții Constituționale, un halou neconstituțional. Supravegherea tehnică practicată de SRI în spețele penale a fost declarată – cu jumătate de gură, dar suficient de clar – în afara Constituției. Asta înseamnă, în traducere, „în afara legii” – adică ilegale.

Există o istorie bine consemnată a acestei ilegalități, o poveste jurnalistică ce vorbește despre fondul ei legislativ. Am depănat aceste fapte în Cațavencii de-a lungul anilor și le reiau acum telegrafic, doar ca moment publicitar: Serviciul Român de Informații ascultă convorbirile telefonice ale cetățenilor prin puterea dată de hotărîri, nu de legi. El restrînge drepturi și libertăți fundamentale, garantate de lege în Constituția României, fără să aibă acoperirea unei legi de putere egală, votată în Parlament. Practic, abuzul se petrece pe seama unei hotărîri secrete a CSAT și a unei hotărîri ANCOM. Și CSAT, și ANCOM sînt instituții necalificate să emită legi, dar nimănui nu i-a păsat vreodată de așa ceva.

În februarie, umblînd pe o cărare diferită, Curtea Constituțională a dat peste această ilegalitate. Ea a fost calificată abia acum, dar există – în spețele penale – de peste zece ani. Asta înseamnă că, de cel puțin zece ani, SRI a operat pe sub lege fără ca instituțiile statului să-și arate îngrijorarea și să-și exercite responsabilitatea. Fără ca Parchetul General, de exemplu, să se autosesizeze în legătură cu comiterea unei infracțiuni. Fără ca DNA să se oprească din a opera supravegherea tehnică într-o conjunctură nelegală. Fără ca Curtea de Conturi să reclame finanțarea de la bugetul de stat a unor operațiuni de interceptare ilegale. Fără ca CSM, garantul independenței Justiției, să atragă atenția asupra influențării unor sentințe prin colectarea neconstituțională a unor probe. Fără ca fostul președinte Băsescu, îngrijorat azi de încălcarea unor drepturi și libertăți individuale, să-și fi întrerupt plăcerea de a asculta fragmente audio cu adversarii săi, culese neconstituțional. Aceste instituții, acești oameni și mulți alții chemați să vegheze asupra respectării legii sînt, la rigoare, complici în formă continuată. Dar să lăsăm rigoarea la o parte și să considerăm că ultimele rînduri au fost o glumă.

Să încercăm în cele ce urmează să limpezim cititorului

ceea ce ordonanța Ralucăi Prună a reușit să încîlcească: cum ascultau și cum vor asculta de acum înainte ofițerii SRI? Cum procedau procurorii, pînă unde le era îngăduit să meargă și cum vor proceda de azi încolo?

Păi, așa cum a observat și fostul președinte Băsescu, SRI interceptează prin intermediul Centrului Național pentru Interceptarea Comunicatiilor. CNIC e o platformă, adică un complex de echipamente, cabluri și soft-uri care stau pe teritoriul SRI, adică pe un pămînt aflat în proprietate militară.

Operatorii de telefonie – atît cei de la noi, cît și cei din restul lumii – au obiceiul să își pună laolaltă echipamente pentru interconectare, pentru ca mesajele noastre să poată trece dintr-o rețea în alta automat. Aceste spații există fizic, se numesc sedii de colocare, sînt sută la sută private și civile. Sau, cel puțin, așa ar trebui să fie. În sediile de colocare s-au mufat, însă, începînd cu anul 2008, fibrele optice ale SRI, care transportă informația în timp real în CNIC.

Din 2003, SRI a început să-și asfalteze cu legi, decizii și hotărîri

intrarea în sediile de colocare, adică în spațiul unde se fac interceptările. Interceptarea propriu-zisă a convorbirilor o fac operatorii, iar serverele de management pentru această activitate sînt ale lor. De fapt, erau, pentru că, după două decizii ANCOM (din 2003 și 2008) și în baza celebrei hotărîri CSAT care califica SRI ca „autoritatea națională în materia interceptării comunicațiilor”, serverele au devenit ale SRI. Adică, atunci cînd erau întrebați cu voce răstită: „Bă, ale cui sînt serverele voastre?”, operatorii de telefonie răspundeau imediat: „Ale cui doriți dumneavoastră, domnu’ colonel”. Astfel, Serviciul a pătruns pe teritoriul civil al sediilor de colocare (prin controlul serverelor), iar orice eventuală colaborare a procurorilor direct cu operatorii a devenit imposibilă.

În acest moment, nici un procuror – presupunînd că dispune de instalația necesară – nu poate face „supraveghere tehnică” de capul lui, adică nu poate ajunge direct la operator ca să culeagă semnalul pur și proaspăt al infracțiunii penale. Tehnic e cu neputință, iar această situație, care asigură dependența procurorului de SRI și supremația absolută a Serviciului pe piața stenogramelor, e rezultatul unei neobosite strădanii care a început în zorii democrației.

Pentru ca anchetele DNA, DIICOT și ale celorlalte parchete să nu rămînă fără interceptări, e obligatoriu ca SRI să fie păstrat în schemă. Bine, veți zice, dar de ce nu merg procurorii la Centrul Național pentru Interceptarea Comunicațiilor? Nu pot să vină cu mufele lor, cu cablurile lor, cu serverele lor, cu polițiștii lor de la tehnic și să preia convorbirile cu hoți după ce ofițerii SRI au ieșit din cameră? Păi, nu pot. CNIC e instrumentul prin care SRI veghează la securitatea națională. E o structură cu caracter secret (clasificat), care se supune legii siguranței naționale. Legea nu îngăduie accesul unor civili, așa cum sînt – să sperăm – procurorii. (Chiar dacă, pînă în stadiul trimiterii dosarelor în judecată, se poate spune că și procurorii care dețin înregistrări umblă cu anumite secrete. Vorbim aici de secrete civile, de rang inferior, constînd în stenograme și sunete ambientale, care sînt, de fapt, date cu caracter confidențial.)

Ca să poată procurorii intercepta fără intermediari

e nevoie ca SRI să fie scos din spațiile de colocare. Trebuie ca monopolul trasului cu urechea să fie spart, iar asta înseamnă abrogarea acelor hotărîri și decizii despre care am tot vorbit. Or, așa ceva n-o să vedem în următorul secol. Așa ceva e în măsură să sperie nu doar un amărît de guvern tehnocrat, ci chiar pe ofițerii care au redactat textul ordonanței. Putem lua asta drept explicație pentru cele cîteva rînduri nostalgice, cu aer de dictatură vintage, din textul ordonanței: „Organele Serviciului Român de Informații nu pot efectua acte de cercetare penală, nu pot lua măsura reținerii sau arestării preventive și nici dispune de spații proprii de arest. Prin excepție, organele Serviciului Român de Informații pot fi desemnate organe de cercetare penală specială conform art. 55 alin. (5), (6) Cod de procedură penală pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică, conform prevederilor aceluiași cod”.

SRI obține, de astă dată prin lege, puteri pe care le pierduse

pe vremea lui Iulian Vlad. Nici unul din guvernele politice de după ’90 – proaste, corupte, dar cu o legitimitate izvorîtă din vot – n-a îndrăznit să i le dea. A trebuit, așadar, să vină guvernul de tehnocrați ca să se producă minunea. Lupii tineri de la Bruxelles, intercalați cu tigrișori ai mediului privat și corporatist, au demonstrat că lucrul bine făcut nu e un coșmar, ci o realitate.

Nu sînt multe de făcut și, fiindcă a început postul Paștelui, vă puteți ruga. Dumnezeu are o reputație de bun ascultător și, aproape sigur, o infrastructură mai bună ca a SRI. Nu e clar dacă e la fel de atotputernic, dar merită încercat.

1 comentariu

 1. #1

  Genial!Tarziu.Am inteles.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Îngerul a strigat

  11 iunie 2024

  Cînd se droga Moldova cu mălai ați omorât un milion de cai și l-ați împins pe Labiș sub tramvai. De-ar fi venit chiar Picasso-n colhoz, să vă picteze-n perioada roz, […]

 • Un popor care își cunoaște viitorul

  11 iunie 2024

  Marea mobilizare la vot, care ar fi trebuit să însemne o voință de schimbare, a fost un vot aproape fanatic pentru PSD, PNL și coaliția PSD-PNL. Poporul a votat situația […]

 • O călătorie în derizoriu

  4 iunie 2024

  Deși mă frec de voi pe-aceeași scenă, simt că jucăm în piese diferite, cînd mă strecor ca Iona în balenă, intrați și voi ca-ntr-un vagon de vite, rîzînd fără motiv, […]

 • Invizibilii bogați de bucătărie

  3 iunie 2024

  Raiul pămîntesc, închipuit ca locul fără griji unde curg laptele și mierea, e la Parlamentul European. Cei aleși trec prin poarta sfîntă a listei eligibile și ajung pe tărîmul fericirii, […]

 • Revelația unei blonde

  28 mai 2024

  Mai expresive decît supărarea frumoaselor ce-mbătrînesc urît, femeile urîte au candoarea de-a-mbătrîni firesc în absolut. Precum carenele acelor vase ce nu vor acosta nicicînd la mal, femeile urîte sunt frumoase […]

Ultimele articole
Editoriale
 • Îngerul a strigat

  11 iunie 2024

  Cînd se droga Moldova cu mălai ați omorât un milion de cai și l-ați împins pe Labiș sub tramvai. De-ar fi venit chiar Picasso-n colhoz, să vă picteze-n perioada roz, […]

 • Un popor care își cunoaște viitorul

  11 iunie 2024

  Marea mobilizare la vot, care ar fi trebuit să însemne o voință de schimbare, a fost un vot aproape fanatic pentru PSD, PNL și coaliția PSD-PNL. Poporul a votat situația […]

 • O călătorie în derizoriu

  4 iunie 2024

  Deși mă frec de voi pe-aceeași scenă, simt că jucăm în piese diferite, cînd mă strecor ca Iona în balenă, intrați și voi ca-ntr-un vagon de vite, rîzînd fără motiv, […]

 • Invizibilii bogați de bucătărie

  3 iunie 2024

  Raiul pămîntesc, închipuit ca locul fără griji unde curg laptele și mierea, e la Parlamentul European. Cei aleși trec prin poarta sfîntă a listei eligibile și ajung pe tărîmul fericirii, […]

 • Revelația unei blonde

  28 mai 2024

  Mai expresive decît supărarea frumoaselor ce-mbătrînesc urît, femeile urîte au candoarea de-a-mbătrîni firesc în absolut. Precum carenele acelor vase ce nu vor acosta nicicînd la mal, femeile urîte sunt frumoase […]

 • Agentul Cu Păr

  27 mai 2024

  La un semn venit dintr-o altă galaxie, DNA a chemat la interogatoriu doi tîlhari trecuți în rezervă, Coldea și Dumbravă. Ei fac parte din lotul de clovni pe care turnătorul […]

bijuterii argint