O știe (și o vede) toată lumea: lupta dintre Cotroceni și guvernarea PSD-ALDE nu s-a dat numai pe frontul politic. Frontul celălalt, al „instituțiilor de forță”, a fost mai vizibil și a atîrnat mai greu. Adică pesediștii și aldiștii și-au trăit guvernarea sub bombardamentul dosarelor, al interceptărilor, al anchetelor și al condamnărilor.
La început, Cotroceniul deținea monopolul parchetelor și al curților, ceea ce a condus la pierderi penale dramatice pentru guvernanți. Apoi, cu timpul, PSD-ALDE au recuperat o parte din accesul la butoanele Justiției, înființînd secția specială pentru magistrați, concediind-o pe Kövesi, obținînd o majoritate în Curtea Constituțională și în secția pentru judecători a CSM, controlînd Inspecția Judiciară și încolțindu-l pe Augustin Lazăr. O ofensivă cu rezultate pe frontul magistraturii, s-ar putea spune. Numai că, pe frontul serviciilor secrete, lucrurile stau exact pe dos.
După distribuția pe arme, adversarii PSD-ALDE se împart astfel: SPP, SRI, SIE, STS. Materialul de șantaj sustras din arhiva SIPA în mandatul Monicăi Macovei se află tot în această tabără, împărțit între foștii și actualii șefi ai SRI. Din punctul de vedere al poliției politice, această tabără pare redutabilă. Dar, comparată cu potențialul celeilalte, e o armată de jucărie.
PSD-ALDE ar fi putut alinia o formulă superioară de poliție politică. Numai Ministerul de Interne deține trei servicii secrete (DGPI, DGA și DOS), pe lîngă controlul absolut al străzii prin Jandarmerie, al identității prin Poliție, al vămilor și frontierelor, al viciului și neglijenței (prin Agenția Națională Antidrog). S-ar adăuga, apoi, DIA, serviciul de informații al Armatei, cel mai mare posesor de arhive esențiale ale fostei Securități și cel mai bun canal cu structurile militare. (ANAF e un detașament neîncadrabil într-o parte sau alta, fiindcă e subordonat legal Guvernului, dar pare să aibă dubla comandă la SRI.)
Cu toate astea, PSD-ALDE au stat cu mîinile în sîn și se pregătesc, se vede treaba, să stea cu ele în cătușe. Au preferat să încredințeze Internele unei femei din Videle și Armata unui gras care n-a făcut serviciul militar. O inadecvare sinucigașă, o eroare de calcul politic fatală, fiindcă în războiul polițiilor politice contează abilitatea de a jongla cu mizeria. PSD-ALDE n-au știut să-și organizeze serviciile, în timp ce Cotroceniul le-a avut gata operaționale. Prin urmare, chiar dacă a recuperat cîte ceva pe frontul magistraților, guvernarea PSD-ALDE suferă o înfrîngere totală în bătălia ofițerilor. E ca și cum ai zice că încep să miște la infanterie, dar o duc prost cu cavaleria.