Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Statuia lui Băsescu

Zoom Statuia lui Băsescu

Ostenit de rele, Băsescu cel Bătrîn cobora furișat de pe scenă. Se pregătea să treacă neobservat în tabăra personajelor secundare, cele pe care publicul tinde să le uite și, cu timpul, să le ierte. Și era cît pe ce, fiindcă textele furioase pe care le-a stîrnit la vremea lui au rămas în urmă. Ziarele au pierit, anchetele au trecut, vocile s-au răcit.

Dar nu i-a fost dat să scape. Istoria îl aștepta la cotitură. Cele peste o mie de pagini pe care i le-a dedicat Radu Călin Cristea l-au prins în materia lor densă și transparentă așa cum sînt prinse insectele în lacrima de chihlimbar.

Împăratul cu șapcă. Regimul Traian Băsescu și elitele sale reprezintă cel mai bun inventar al dezmățului politic și moral pe care l-a generat și întreținut fostul președinte Băsescu. E o lucrare masivă și severă, are competența unui tratat de medicină și utilitatea unui dezinfectant. Cele două volume pun cap la cap documente și idei, texte și declarații din epoca săvîrșirii lor, adună vocile lucide, dezgroapă memoria emoțională și limpezesc trauma care a marcat vreme de un deceniu societatea românească.

Elitele care l-au slujit pe Băsescu fac, pentru prima oară, obiectul unui studiu metodic, bazat pe fapte și mărturii, pe probe materiale și pe confesiuni. Radu Călin Cristea rescrie la rece, cu calm și cu mare finețe, povestea iubirii chioare dintre președinte și intelectuali. Acțiunea pornește la întîmplare, cu un Băsescu în căutarea reflexelor de președinte și cu o mînă de eseiști în căutarea unui miez public pe care să-l îmbrace. Aerul de derbedeu democratic al proaspătului președinte, masca lui de justițiar, umorul, slăbiciunea pentru pahar și felul dezinvolt în care combină statul de drept cu pornografia îi fascinează pe boierii minții. Ei cad repede în confuzia de persoană și, încurajați de un Băsescu versat în farsă, îl desemnează căpitanul lor. Se poate ca lucrurile să fi stat așa la început. Pe urmă, însă, cînd președintele Băsescu s-a dovedit a fi un țepar politic și un bețiv conflictual pus pe răfuieli, un despot din marina comercială gata să arunce Constituția peste bord, un fost securist care și-a croit propria Securitate și un fost bișnițar obsedat de bani, ei nici n-au clipit. Intelectualii lui Băsescu au refuzat să admită că împăratul lor are șapcă și au construit un zid slugarnic împrejurul lui.

Prin vibrația pe care au produs-o în societate, elitele regimului Băsescu au generat boli politice și războaie culturale, falsuri etice și derută civică. Au ținut cu ghearele și cu dinții de un idol calp și încă stăruie într-o încăpățînare demnă de oameni mai proști.

Radu Călin Cristea a pus pe piață o carte monumentală, care poate fi citită și continuu, și cu pauze. E o lucrare de referință, scrisă cu grijă intelectuală și cu mult talent, plină de cultură, de politică, de istorie, de literatură și de umor. Împăratul cu șapcă e, în mod straniu, monumentul care îi lipsea lui Băsescu. E statuia care-l reproduce mai bine decît orice încercare în piatră sau în bronz.

Radu Călin Cristea, Împăratul cu șapcă. Regimul Traian Băsescu și elitele sale, Editura RAO, 2017.
10 comentarii

 1. #1

  Pentru cartea asta s-a inflamat „Cartarascu” ?

 2. #2

  De urmarit ce va spune Plesu cand ii va trece rusinea despre perioada de consiliere a bascului!

 3. #3

  Editura Rao… Cine alta?
  Ne poate recomanda autorul o carte si despre Iliescu,Nastase,Tariceanu? Chiorul stim ce poate.
  Un elogiu frumos cartii in subiect.
  Inca se sufera dupa chior,se pare ca multi se aud inca :”Au,au!” Daca vrem sa stim cine sint e usor,publica la editura Rao.
  Hai la tîrg neamule! Divertisment garantat!

 4. #4

  Hmm, trebuie cumpărată. Căutăm.

 5. #5

  Stefi , A. Pleşu a demisionat din funcția de consilier tocmai pentru că a realizat că Băsescu este un grobian incurabil şi că nu are nevoie de nişte consilieri pe care oricum îi ignoră .
  Mai documentează-te , ai şansa să fii mai puțin penibil !

 6. #6

  Dom Nicu, dar de unde stii matale monser toate astea.
  Poti sa citesti gandurile intelectualilor basisti?
  Si daca a realizat ca Basescu e grobian scl, atunci de ce mai pupa si acuma la Epoca Udrea-Basescu?

 7. #7

  Împăratul cu bască, bre! Și cu flaner de PNA, cu sticlă de secărică…

 8. #8

  Nicu : Plesu a demisionat nu deceptionat de imparat sau de sapca lui, ci in urma unor ziceri ale lenutzei, el ramanand nu numai in suflet, ci si in activitatea de harnic publicist, acelasi fan talentat …

 9. #9

  Nicu, să trăiți și să trăiți bine! La mulți ani de Sf. Nicolae! Nu că ați fi bolnav sau ceva, dar incurabil sigur! Și eu îl iubesc pe domnu’ Pleșu, așa că știu cum e cu dragostea oarbă!

 10. #10

  Felicitări autorului pentru carte.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale