Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Summit-ul şobolanilor relatat de Vişniec

Zoom Summit-ul şobolanilor relatat de Vişniec

Ce poţi să-i spui unui jurnalist de radio care se plînge că în redacţie sînt şobolani? Mai ales dacă a ajuns la vîrsta pensionării? Ori îl sfătuieşti să meargă la medic, ori zici ca el, ca să nu-l superi. Dar dacă bătrînul jurnalist are dreptate? Şi dacă, după ce îi spui, ca să-i faci o plăcere, că ai văzut şi tu un şobolan mic, te vizitează şi pe tine unul? Matei Vişniec ştie de la RFI cum e lumea dintr-o redacţie de radio. 

Aşa că plasează acţiunea romanului său la Paris*, unde un tînăr jurnalist de origine română a început să lucreze la un post de radio serios. De fapt, va începe, fiindcă acţiunea se petrece peste vreo cîţiva ani. Mathieu primeşte mesaje confidenţiale din partea unei agenţii media a cărei sursă e ­Sicklyleaks, un soi de Wikileaks a viitorului apropiat.

Agenţia pregăteşte dezordini preventive în toată lumea, astfel încît jurnaliştii să nu ajungă în şomaj, din criză de subiecte tari. Chiar dacă personajul se numeşte Mathieu, nu-i vorba de Matei Vişniec, ci despre cineva care nu mai are chef să înceapă emisiunile de ştiri cu chestii serioase, conflicte armate cu morţi şi răniţi, ci cu fapte diverse. Nu chiar cu ştiri de tabloid, pentru că asta n-ar fi o noutate. Asta nu-l împiedică să se ducă într-o zonă de conflict cu orar fix, un­de combatanţii acţionează cu ochii pe ceas: luptele au loc între anumite ore, după care combatanţii socializează între ei.

Marea relatare a lui Mathieu e cea de la un summit revoluţionar al cooperării ecologice dintre om şi şobolani, pentru rezolvarea globală a problemei deşeurilor. Adică omul va continua să le producă, iar şobolanii îşi iau sarcina să le devoreze, ţinîn­du-se în grup după fiecare om în par­te. Cu acest roman despre, pînă la ur­mă, producţia şi consumul de informaţie, scris cu un umor amărui şi cu o inteligenţă scăpărătoare, Matei Vişniec te cucereşte definitiv şi ca prozator.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale